MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Taharetlenmenin Gerekliliği, Taharette Kullanılması Caiz Olan ve Olmayan Şeyler

 

846- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben (size gerekli şeyleri öğreten) babanız gibiyim. Biriniz küçük veya büyük abdest için helaya çıktığı zaman kıbleyi önüne veya arkasına almasın. Taharetlenmeyi de üç taşla yapsın" buyurdu. Bunun yanında taharetlenmede tezek veya kemik kullanmayı, tahareti de sağ elle yapmayı yasakladı.

Ebu Davud, Sünen'de İbnu'l-Mübarek kanalıyla İbn Aclan'dan rivayet etmiştir. (--- Ebu Davud, taharet (8), Nesai, taharet (1/38), İbn Mace, taharet (313), Şafii, el-Ümm (1/22) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/9).

 

 

847- Şafii Kitabu'l-Kadim'de bunu aynı isnadla İbn Aclan'dan muhtasar bir şekilde, taharetlenmeyi üç taşla yapma, tezek ve kemik kullanmama konusunda rivayet etmiştir.

 

848- Yahya b. Said mana olarak aynısını Süfyan'ın isnadıyla rivayet etmiş ancak burada "Size gerekli şeyleri öğreten" lafzını kullanmış, küçük ve büyük abdest ifadelerini zikretmemiştir.

Şafii bunu Kitabu'l-Kadim'de rivayet edip: "Sabit ve kendisiyle amel ettiğimiz bir hadistir" demiştir.

 

849- Şafii der ki: Kemik (rimme) konusunda şair şöyle der: "Kemikleri çürüyüp gidecek Etleri ise yağ olacaktır."

 

850- Şafii der ki: "Rimme'den kasıt kemiktir." (--- Şafii, el-Ümm (1/22).

 

 

851- Beyhaki der ki: Selman el-Farisl, Cabir b. Abdillah, Abdullah b. Mes'ud ve Ebu Hureyre'nin bildirdiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kemikle taharetlenmeyi yasaklamıştır. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/107) ve Şafii, el-Ümm (1/18).

 

 

852- Ruveyti' b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Hayvan tezeğiyle veya kemikle taharetlenen kişilerden Muhammed'in beri olduğunu insanlara bildir" buyurdu. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/110).

 

 

853- Bütün bu hadisler de bize kemik veya tezekle taharetlenen kişinin temizlenmiş olmayacağını göstermektedir.

 

854- Kemik ve tezekle taharetlenmeyi yasaklaması, kemiklerin cinlerin yiyeceklerinden, tezeği ise cinlerin hayvanlarının yeminden olmasından dolayıdır. Pis olmasından dolayı tezek taharetlenmeye, kemik de yağından dolayı temizlemeye elverişli değildir.

 

855- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunlarla taharetlenmeyi yasaklamış, Cinlerin yemeklerinden olmalarından dolayı da Ruveyfi'nin hadisinde bunlarla taharetlenmenin vebalini bildirmiştir. Bu da bunların temizlemeye elverişli olmadıklarını gösterir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

856- Bunların taharetlenmeye uygun olmayışları konusunda Tahavi'nin iddiasına da bu şekilde cevap verilmiş olur. (--- Tahavi, Şerh müşkili'l-asar (1/74) der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kemikle taharetlenmeyi yasaklaması taş gibi temizleme özellikleri olmadığı için değil, cinlerin yemeklerinden olmasından dolayıdıL"

 

 

857- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taharetlenme konusu sorulunca: "Kişi bunun için üç tane taş da mı bulamaz?" karşılığını verdi. (--- Malik, taharet (1/28),

 

 

858- Şafii bunu Kitabu'l-Kadim'de Malik'ten rivayet etmiştir ve mürsel bir hadistir. Umara b. Huzeyme b. Sabit, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taharetlenme(de kullanılacak taş miktarı) konusunda: "İçlerinde tezek olmayan üç taşla olur" buyurdu. (--- Şafii, el-Ümm (1/18).

 

 

859- Süfyan bunu rivayet ederken bu şekilde "Ebu Vecze" demiştir, ancak hata etmiştir. Doğrusu İbn Huzeyme'dir, ismi de Amr b. Huzeyme'dir.

 

860- Cemaat de bunu Hişam b. Urve, Veki', ıbn Numeyr, Ebu Usame, Ebu Muaviye, Abde b. Süleyman ve Muhammed b. Bişr el-Abdi'den bu şekilde rivayet etmiştir. (--- Bakın: İbn Mace, taharet (1/114), Ahmed, Müsned (S/2l3, 214) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (1/103).

 

 

861- Ali b. el-Medını der ki: Süfyan şöyle demiştir: "Ebu Vecze kim?'' diye sorduğumda, bana: "Burada bir şairdir" dediler. Ancak yanına gitmiş değilim.

Ali der ki: "Ebu Vecze, Ebu Huzeyme'dir ve ismi Amr b. Huzeyme'dir Ancak Süfyan böyle demiştir. Benim yanımda doğrusu Amr b. Huzeyme'dir."

 

862- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz taharetlenirken taşları tekli sayıda yapsın. Abdest alan da burnuna su alıp sümkürsün" buyurmuştur.

 

863- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmiştir.

Müslim de Sahih'de Kuteybe'den aktarmıştır.

 

864- Seleme b. Kays'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Taharetlenmede taşları tekli sayıda kullan. Abdest alırken de sümkürüp burnunu temizle" buyurmuştur.

 

865- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunu Süfyan b. Uyeyne'den rivayet etmiştir.

 

866- Beyhaki der ki: Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taharetlenmesi için kendisine üç taş getirmesini söylemiş, ona iki taş ve bir tezek getirince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taşları alıp tezeği atmış ve: "Bu pistir" buyurmuştur.

Başka bir kanalla Abdullah'tan rivayet edilirken Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taşları alıp tezeği attığı ve: "Bana bir taş getir" buyurduğu zikredilmiştir. (--- Ahmed, Müsned (6/146-147).

 

 

867- Tezeğe yönelik herhangi bir açıklama gelmemiş olsa da en makul haber budur.

 

868- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Taharetlenecek olan kişi bunu tekli sayıda taşla yapsın. Böyle yapan en iyisini yapmış olur. Yapmayan kişi için de bir mahzuru yoktur" buyurmuştur.

Bu hadisi her ne kadar Ebu Davud, Sünen'de zikretmiş olsa da rivayeten güçlü değildir. (--- Ebu Davud, taharet (35).

 

 

869- Şayet sahih bir hadis ise de üç taştan sonra tekli sayıda taş kullanma olarak anlaşılmalıdır.

 

870- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: (Müşrikler) Selman'a: "Peygamberiniz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size her şeyi, hatta def-i hacetin bile nasıl yapılması gerektiğini öğretiyor" deyince, Selman şu karşılığı verdi: "Evet! Büyük veya küçük abdesti bozarken kıbleye doğru dönmememizi emretmiştir. Yine taharetlenmeyi sağ elle yapmamızı, taharetlenmeyi üçten daha az taş kullanmamızı ve tezek ile kemik kullanmamızı yasaklamıştır."

 

Müslim, Sahih'de Yahya b. Yahya'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim) taharet (595).

 

 

871- Şafii der ki: ''Kişi su olsa da, olmasa da taharetlenmeyi taşla yapabilir. Taşla taharetlendikten sonra suyla yıkaması da benim için daha iyidir.'' (--- Şafii, el-Ümm (1/lB-19).

 

 

872- Rivayet edildiğine göre Ensar'dan bazıları su ile taharetlenince "Onda temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah temizlenenleri sever"[Tevbe, 108] ayeti nazil olmuştur.

Mücahid'in bildirdiğine göre İbn Abbas "Onda temizlenmeyi seven adamlar vardır"[Tevbe, 108] ayeti hakkında şöyle demiştir: ''Bu ayet nazil olduğu zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Uveym b. Saide'yi çağırdı ve: ''Yüce Allah'ın sizleri övdüğü bu temizlik de ne oluyor?'' diye sordu. Uveym: ''Ey Allah'ın Resulü! Erkek olsun, kadın olsun bizden biri heladan çıktığı zaman makadını mutlaka su ile yıkar'' deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman budur!'' buyurdu.'' (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/105), Şafii, el-Ümm (1/19) ve Suyuti, ed-Dürrü'l-mensur(3/27B).

 

 

873- Enes b. Malik'in de bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su ile taharetlenmiştir. (--- Buhari, taharet (ıs) ve Müslim, taharet (608).

 

 

874- Mücahid, Sakif kabilesinden Hakem veya Ebu'I-Hakem adında bir adamdan, o da babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldı ve avret yerine su serpti."

Vuheyb de bunu Mansur'dan bu şekilde rivayet etmiştir. (--- Tayalisi, Müsned (s. 179),

 

 

875- Mücahid, Hakem b. Süfyan adında bir adamdan, o da babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avret yerine su serpti."

 

 

876- Ebu İsa et-Tirmizi (isnadıyla) aktarmıştır: Mücahid, Sakif kabilesinden bir adamdan, o da babasından bildiriyor: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bevlettikten sonra abdest aldığını, abdestte avret yerine su serptiğini gördüm."

Süfyan, Hakem b. Süfyan veya Süfyan b. el-Hakem'dir. (--- İbn Mace, taharet (1/157) ve Ahmed, Müsned (3/410).

 

 

877- Mücahid, Sakıf kabilesinden bir adamdan, o da babasından bildiriyor: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bevlettikten sonra aYret yerine su serptiğini gördüm."

 

878- Hadisin Mansur'dan rivayetinde ihtilaf edilmiştir. Doğrusu ise Şu'be, Vuheyb ve İbn Uyeyne'den rivayet edilendir. Buhari böyle demiştir. (--- Bakın: İbn Ebi Hatim, İlel (1/46).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Büyük ve Küçük Abdest Bozma ile Yellenme Sonrası Abdest Alma