MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kur'an'ı Okumada Abdest

 

774- Abdullah b. Seleme bildiriyor: Ali b. Ebi Talib (bir görev için) gönderdiği iki adama şöyle dedi: ''Güçlü adamlarsınız. Bu gücünüzü dininiz için kullanın. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplük dışında Kur'an okumasına hiçbir şey engel olmazdı.'' (---  Ebu Davud, taharet (229), Tirmizi, taharet (146), Nesai, taharet (1/144), İbn Mace, taharet (594), Ahmed, Müsned (1/84,107,124) ve Hakim, Müstedrek (4/107).

 

 

775- Sünen Harmele'de geçtiği gibi Şafii bunu Süfyan b. Uyeyne'den muhtasar olarak rivayet edip şöyle demiştir: ''Şayet sabit bir hadis ise cünüp olmadıktan sonra abdestsiz olan kişinin Kur'an okuyabileceğine delalet etmektedir. Ancak kişi cünüp ise Kur'an okuması caiz olmaz. Hayız olan kadın da her ne kadar cünüp olan kişi gibi pis sayılmasa da Kur'an okuyamaz.''

 

776- Şafii bu hadisi taharet bölümünde de zikredip şöyle der: ''Hadis alimlerinin yanında sabit olmasa da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda rivayet edilenlere dayanarak ihtiyaten cünüp ve hayız olanların temizlenene kadar Kur'an okumamaları benim için daha uygundur.''

 

777- Şafii'nin bu hadisin sabitliği üzerinde durmasının sebebi hadisin Abdullah b. Seleme el-Kufi'ye dayanmasıdır. Şu'be'nin dediğine göre aşırı yaşlılığından ve hafıza zayıflığından dolayı Abdullah'ın bazı hadisleri reddedilmiştir. Bu hadisi de yaşlıyken rivayet etmiştir.

 

778- Amr b. Murre der ki: "Abdullah b. Seleme'den hadis dinledim. Ancak aktardığı hadisler, tanıdık rivayetler de olurdu tanımadığımız da."

 

779-780- Amr b. Murre der ki: "Abdullah b. Seleme aşırı yaşlanmıştı. Bize hadis rivayetinde bulunurdu; ancak biz kimi hadislerini tanırdık, bazen de bilmediğimiz (yadırgadığımız) rivayetleri de olurdu."

Lafız Ahmed'in lafzıdır.  (--- Bakın: Hatib, Tarihu Bağdad (9/460) ve Buhari, Tarihu'l-kebir (3/1/99).

 

 

781- İbnu'l-Medıni'nin rivayeti ise şöyledir: "Abdullah b. Seleme bize hadis rivayetinde bulunurdu. Ancak aşırı yaşlılığından dolayı kimi hadislerini tanır, kimilerini de tanıyamazdık (münker rivayetleri olurdu)."

İbnu'l-Medını rivayetinde şu eklemeyi de yapar: Şu'be: "Vallahi ben sorumluluğumu yerine getirip bunu size aktarıyor ve sorumluluğu size devrediyorum" derdi.

 

 

782- Hz. Ali der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplük dışında Kur'an okumasına hiçbir şeyengel olmazdı." (--- Bakın: Ebu Davud, taharet (229), Tirmizi, taharet (146), Nesai, taharet (1/144), İbn Mace, taharet (594), Ahmed, Müsned (1/84,107,124) ve Hakim, Müstedrek (4/107).

 

 

783- Süfyan der ki: Şu'be bana: "Bu konuda bundan daha sağlam bir hadis rivayet etmiş değilim" dedi.

 

784- Abıde der ki: "Hz. Ömer cünüpken Kur'an okumayı kerih görürdü." (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/89) ve Abdurrezzak, Musannef (1/337).

 

 

785- Beyhaki der ki: Bize rivayet edildiğine göre Ali b. Ebi Talib: "Cünüp olan kişi Kur'an'dan bir harf bile okuyamaz" demiştir. (--- Abdurrezzak, Musannef (1/336) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/89).

 

 

786- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cünüb veya hayız olan kişi Kur'an'dan bir şey okuyamaz" buyurmuştur. (--- Tirmizi, taharet (Bl), İbn Mace, taharet (595), Darakutni, Sünen (1/117-118) ve Beyhaki. es-Sünenü'l-Kübra (1/89).

 

 

787- İsmail b. Ayyaş bunu rivayette tek kalmıştır. İsmail'in Hicazlılardan olan rivayetleri hadis alimlerinin yanında zayıftır ve huccet sayılmaz. Ahmed b. Hanbel, Yahya b. Main ve başka hadis hafızları bu şekilde söylemiştir. Bu hadis başkası kanalıyla da rivayet edilmiştir, ancak yine zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestsiz Allah'ı Zikretmek