MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestin Farzları ve Sünnetleri

 

590- Ebu Malik el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: uTemizlik (abdest) imanın yarısıdır. Elhamdulillah (demenin sevabı) Mizan'ı doldurur. ''Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim. Allah'a hamdederim'' demenin sevabı göklerle yerin arasını dolduracak kadardırdır. Namaz, kişi için bir nurdur. Sadaka (zekat) imanının göstergesidir. Sabır kişinin yolunu aydınlatır. Kur'an da senin ya lehinde, ya da aleyhinde delil olur. Güne başlayan her bir insan gün içinde ya (hayırlı amellerle) nefsini (cehennemden) kurtarır ya da (günahlara bulaşarak) onu helake sürükler."

Müslim, Sahih'de Eban el-Attar dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (523).

 

 

591- Şafii der ki: uKişinin abdestine başlarken Besmele çekmesini severim (müstehap görürüm)," (--- Şafii, el-Ümm (1/31).

 

 

592- Beyhaki der ki: Enes b. Malik'in naklettiği hadiste Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kaba elini sokmuş ve parmaklarının arasından sular fışkırmaya başlamıştır. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın adını anarak abdest alın" buyurmuştur.

Abdeste başlarken Besmele çekmenin dayanağı budur.  (--- Buhari, menakib (3572) ve Müslim, fadail (6/2279,7/2279).

 

 

593- Ebu Hureyre ve başkalarının bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Başlarken Allah'ınadını zikretmeyenin abdesti yoktur" buyurmuştur. (-   Ebu Davud, taharet (1/59), İbn Mace, taharet (1/140), Hakim, Müstedrek (1/146), Darakutni,

Sünen (1/29) ve Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/44).

 

Ancak bu hadisin isnadları sağlam değildir. Ahmed b. Hanbel: "Bu konuda sabit (sahih) bir hadis bilmiyorum" demiştir.

 

 

594- Beyhaki der ki: "Bize rivayet edildiğine göre Rabia b. Ebi Abdirrahman bu hadisi abdestte niyete yormuştur."

 

595- Şafii der ki: "Abdeste başlamadan önce elleri yıkamayı, sünnete uygun olduğu için severim." (--- Şafii, el-Ümm (1/24).

 

 

596- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Biriniz uykudan uyandığı zaman ellerini yıkamadan abdest için su kabına batırmasın. Zira ellerinin geceyi nerede geçirdiğini (nerelere dokunduğunu) bilemez."

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten ve Müslim ise "Kuteybe - Muğıre - Ebu'z-ZinEld" kanalıyla rivayet etmiştir. (--- Buhari, taharet (162) ve Müslim, taharet (631).

 

 

597- Şafii bu konudaki hadisi Süfyan kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan, Süfyan'ın Zühri'den olan hadisinin lafzıyla rivayet etmiştir. Başka bir yerde Malik'ten Malik'in lafzıyla rivayet etmiştir ki sahih olanı da budur.

 

598- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Biriniz uykudan uyandığı zaman ellerini üç defa yıkamadan su kabına batırmasın. Zira ellerinin geceyi nerede geçirdiğini (nerelere dokunduğunu) bilemez."

Müslim, Sahih'de Amr en-Nakid ve başkası kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (631).

 

 

599- Başka bir kanalla Humeydı de aynısını rivayet edip şu eklemeyi yapar: "Süfyan: ''Tenasül uzvuna dokunmaktan dolayı abdest gerektiğini söyleyen Hicazlıları destekleyen bir hadistir'' demiştir."  (---  Humeydi, Müsned (2/422-423).

 

 

600- Beyhaki der ki: "Şafii Kitabu'l-Kadim'de hocalarından birinden naklen buna benzer bir söz zikreder ki bu hocası Süfyan'dır."

 

601- Harmele'nin rivayetine göre Şafii şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini bir kabın içine soktu. Parmaklarının arasından çıkan suyla da ashabının hepsi abdest aldı. İçlerinden hiç kimsenin de abdest önce ellerini yıkadığını bilmiyoruz. Bu da bize abdest öncesi el yıkamanın zorunlu değil tercihe bağlı olduğunu göstermektedir."

 

602- Sünen Harmele'de Şafii bu konuda İbn Abbas'ın hadisini delil olarak getirmiştir.

Zira İbn Abbas şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem)

yanındayken bir ara helaya girdi. Heladan çıktıktan sonra yemek getirilince ona: "Abdest almayacak mısın?" denildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılmayacağım ki abdest alayım" karşılığını verdi. (--- Müslim, taharet (805).

 

Sünen Harmele'de Şafii bunu Süfyan'dan rivayet etmiştir. Müslim, Ebu Bekir b. Ebi Şeybe kanalıyla Süfyan'dan aktarmıştır.

 

 

603- Şafii der ki: "Yıkamadan önce eli kaba batırmak, suyu pis yapacak olsaydı yemeği de pis yapardı."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ağzı ve Burnu Yıkamak (Mazmaza ve İstinşak)