MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Misvak

 

570- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetime ağır gelmeyeceğini bilseydim yatsı namaz'ın geciktirmelerini ve her namaz öncesinde misvak kullanmalarını emrederdim.''

Müslim, Sahih'de Kuteybe ve başkası kanalıyla Süfyan'dan rivayet etmiştir. (--- Müslim, taharet (578).

 

 

571- Harmele'nin kitabında Şafii irad etmiştir: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetime -veya: insanlaraağır gelmeyeceğini bilseydim misvak kullanmalarını emrederdim" buyurmuştur.

Ebu Abdillah bunu rivayet ederken sonunda: "Yani her namaz öncesinde" açıklamasinı yapmıştır.

Buhari, Sahih'de Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etmiş, rivayetinde: "Her namaz öncesi" lafzInı da kullanmıştır. (--- Malik, taharet (114).

 

 

572- Bunun akabinde Şafii, Malik kanalıyla tahric etmiştir: Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ummetime ağır gelmeyeceğini bilseydim her abdestle birlikte misvak kullanmalarını da emrederdim" buyurmuştur. (--- Malik, Muvatta (1/66).

Müsned'de bu şekilde hadisi merfu olarak buldum.

 

 

573- Ebu Abdillah es-Saffar ise bunu İsmail'den mevkuf olarak rivayet etmiştir. Ka'nebi'den mahfuz olanı da mevkuf olan rivayettir.

 

574- Sünen'de ise bu hadis İsmail b. Ebi Uveys ve Ravh b. Ubade kanalıyla Malik'ten merfü olarak bize rivayet olundu. (--- Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/35).

 

 

575- Muhammed b. İshak b. Huzeyme de bunu" Ali b. Ma'bed - Ravh Malik" kanalıyla merfu olarak rivayet etmiş ve: "Bu hadis Muvatta'da merfu değildir" demiştir.

 

576- Şafii ve Bişr b. Ömer ez-Zehravı de bunu Malik'ten Ravh'ın rivayeti gibi merfü olarak rivayet etmişlerdir.

 

577- Ebu İshak İbrahım b. Abdillah el-lsbehanı: "Muhammed b. İshak b. Huzeyme bize şöyle bildirdi" der ve onun rivayeti ile rivayet hakkında" sözünü zikreder.

 

578- Başka bir kanalla Ravh b. Ubade hadisi merfü olarak rivayet etmiştir.

579- Abdurrahman b. Mehdı de Malik'ten bu hadisi merfu olarak rivayeet etmiştir.

 

580-581- Muhammed b. İshak başka bir rivayette şöyle der: "Gördüğümüz kadarıyla Malik bazen bir hadisi merfu olarak rivayet ederdi. Tereddüt ettiği zamanlarda da onu mevkuf olarak zikrederdi."

Şafii de bu konuda şöyle demiştir: "Malik ref' konusunda tereddüt ettiği zaman hadisi mevküf kılardı. Diğerleri böylesi bir durumda hadisi merfu kllarlardı." (--- İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şaii ve menakibuhu (s. 200-201)

 

 

582- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Misvak kullanmak ağzı temizler ve Rabbin rızasına vesile olur" buyurmuştur. (--- Şafii, Müsned (s. 5), Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (1/34), Nesai (1/10) ve Ahmed, Müsned (6/47, 6: 124,146,238).

 

 

583- Beyhaki der ki: Bu hadisi Muhammed b. İshak b. Huzeyme Muhtasaru's-Sahih'de Ubeyd b. Umeyr kanalıyla Aişe'den rivayet etmiştir.

 

İbn Ebi Atık ise Abdullah b. Muhammed b. Abdirrahman b. Ebi Bekr es-Sıddık'tır. Muhammed de Ebu Atık olarak künyeleniL Abdurrahman b. Abdillah b. Ebi Atık bunu bazen babası kanalıyla Aişe'den, bazen de Kasım b. Muhammed kanalıyla Aişe'den rivayet etmiştir.

 

 

584- Huzeyfe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti (namaz için) uyandığında ağzını misvaklardı."

Buhari ve Müslim, Sahih'de Cerır'den rivayet etmişlerdir. (--- Buhari, taharet (245) ve Müslim, taharet (582).

 

Sünen Harmele'de Şafii bunu Süfyan kanalıyla Mansur'dan aktarmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestte Niyet