MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

MUKADDİME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Özel Olduğuna Delillet Eden Bir Şey Yoksa Hükmün Genel Sayılması

 

293- Şafi! der ki: Kur'an'daki hükümler zahiri ve batınıyla, geneli ve özeliyle Allah'ın Kitab'ının delaleti olmadan kimse tarafından zahiri batına, geneli de özele yorumlanamaz. Kitab'da bu konuda bir delalet yoksa Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetine, onda yoksa alimlerin icmasına bakılır.

 

294- Bir nass Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetine dayanarak farklı bir şekilde yorumlanabilir. O konuda sünnet yoksa Müslümanların icması, icma yoksa da kıyas geçerli olur. (---- Bakın: Şafii, İhtilafu'l-hadis (7/27).

 

 

295- Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen bir hadis genele hitap ediyorsa genel, özele hitap ediyorsa da özel bir hadis olarak görülür. Genele hitap eden bir hadis özele de yorumlanabilecek bir lafızla gelmişse özel sayılabilmesi için Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna delalet eden başka bir hadisine dayanmak gerekir. Ya da alimlerin geneli ya da hadisi bizzat Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitip rivayet eden kişinin onun genel değil, özel bir hadis olduğunu söylemesi gerekir. (--- Bakın: Şafii, İhtilafu'l-hadis (7/27-28).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Emir ve (Nehy'in) Yasağın Mahiyeti