MARİFETU

SUNEN VE’L-ASAR

MUKADDİME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Alimin Huzurunda Hadis Kıraati

 

267- Şafii der ki: Muvatta'yı ezberlemiş bir şekilde Malik b. Enes'in yanına geldim. Bana: "Seni dinleyecek birini bul" deyince, ona: "Hepsini dinlemene gerek yok! Bir kısmını dinle, şayet beğenirsen kendi kendime devam ederim" karşılığını verdim. Beni biraz dinledikten sonra da kendi kendime devam etmemi söyledi. (---İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii ve menakibuhu (s. 270).

 

 

268- Beyhaki der ki: İbn Abbas, Ebu Hureyre, Enes b. Malik, onlardan sonra gelen Urve b. ez-Zübeyr, Hasan el-Basrı ve tabiundan başkaları da aynı görüştedir.

 

269- Din alimlerinin geneli de kişinin bir alimin huzurunda kıraati ile alimin genele olan kıraatini bir görürdü. (---Hatibı el-Kifaye (264).

 

270-271- Muhammed b. İsmail el-Buhari bildiriyor: Ebu Said el-Haddad:

"Alimin huzurunda kıraat konusunda yanımda bir hadis var" dedi. Bu hadisin ne olduğu kendisine sorulunca da şöyle dedi: "Dimam b. Sa'lebe olayıdır. Dimam, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu sana Allah mı emretti?'' diye (tek tek dini prensipleri sıralayarak) sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): (her defasında) ''Evet!'' karşılığını vererek onayladı." (---Buhari, ilm (7) ve Müslim, iman (102).

 

 

272- Beyhaki der ki: Ravinin her seferinde ne demesi gerektiği hususunda (Yunus b. Abdila'la'nın rivayetinde) Şafii der ki: "Muhaddisin huzurunda hadis okuduğun zaman rivayet ederken" Ahberena (= Bize bildirdi)" dersin. Muhaddis sana bir hadisi okuduğu zaman da onu rivayet ederken "Haddesena (= Bize anlattı)" dersin. (--- İbn Ebi Hatim, Adabu'ş-Şafii ve menakibuhu (s. 99) ve Hatib, el-Kifaye (303).

 

 

273- Beyhaki der ki: "Ahmed b. Hanbel ve hadis alimlerinin çoğu aynı görüştedir."

 

274- İcazet konusuna gelince, Rabı b. Süleyman, ŞafiI'den naklen anlattığı bir kıssada onun icazeti kerih gördüğünü zikreder.

 

275- Yine bize bildirildiğine göre İbn Vehb, Malik b. Enes'e icazet konusunu zikretmiş, Malik: "Bu adam kısa zamanda alim biri olmak istiyor" demiştir. (---Hatib, el-Kifaye (316).

 

276- Alimlerden bir grup icazeti hoş karşılamamıştır.

 

277- Alimlerden bir grup da icazete ruhsat vermiştir.

 

278- Aynı şekilde bir alimin hadislerinin yazılı olduğu sahifeyi birine vermesine, içindekiler kendisine okunmadan ikrar etmesine de ruhsat vermişlerdir. Bazı alimler de bunu kerih görmüştür.

 

279- Sahifeden veya icazetle aldığı hadislerden birini rivayet eden kişi, bu konuda ihtiyatlı davranmalıdır. Zira hadisi hocasına ters düşecek ve başka bir anlamı verecek şekilde anlayıp böyle rivayet edebilir. Ancak kişi hadisi hocasının ağzından bizzat işittiği veya onun huzurunda hadisi okuyup hocasının onayıyla onu ezberlediği zaman böylesi bir hataya düşme olasılığı azalır. Doğruya ancak Allah ulaştırır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İcma