MÜSNED-İ HANBEL

CENNET VE CEHENNEM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Cehennemin Sıcağı ve Soğuğu

 

1. Ebu Hureyre

 

29034 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizin şu an kullandığınız ateş, cehennem ateşinin yetmiş bölümünden bir bölümdür ve denizde iki defa da yıkanmıştır. Böyle olmasaydı Allah onu sizin yararlanmanıza vermezdi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/238), Müslim (2/352), Tirmizi (3/345, 346, "hasen sahih"), İbn Mace (4318) ve Hakim, Müstedrek (4/593) rivayet ettiler.

 

 

 

29035 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ademoğullarının kullandığı sizin şu ateşinizı cehennem ateşinin yetmiş bölümünden bir bölümdür'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim ateş bile azap için yeterdi" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin ateşinize (cehennemde) aynı ısıda altmış dokuz parça ateş daha eklenmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari (6/238) rivayet etti.

 

 

 

29036 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin bu ateşinizı cehennem ateşinin yüz bölümünden bir bölümdür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

29037 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ademoğullarının kullandığı sizin şu ateşinizı cehennem ateşinin yetmiş bölümünden bir bölümdür'' buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim ateş bile azap için yeterdi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin ateşinize (cehennemde) daha fazla ısıda altmış dokuz bölüm ateş daha eklenmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, bed'ul-halk (4/147), Müslim, cennet 4/2184 (2843), Tirmizi 4/710 (2590) ve Malik (2/994) rivayet ettiler.

 

 

 

29038 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin şu ateşinizı cehennem ateşinin yetmiş bölümünden bir bölümdür'' buyurunca, adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim ateş bile azap için yeterdi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin ateşinize (cehennemde) daha fazla ısıda altmış dokuz bölüm ateş daha eklenmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

29039 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cehennem ateşi: ''Kendi kendimi yiyorum'' diye yakınınca Allah, biri yazın biri de kışın olmak üzere (yılda) iki nefes almasına izin verdi. İşte sizin burada hissettiğiniz kavurucu sıcakları onun nefes almasındandır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/15, 6/238), Müslim (1/172) ve İbn Mace (2/304) rivayet ettiler.

 

 

 

29040 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cehennemı Rabbine: ''Rabbim! Kendi kendimi yiyorum! İzin ver de nefes alayım'' diye yakınınca Allah biri kışını biri de yazın olmak üzere yılda iki defa nefes almasına izin verdi. İşte kışın aldığı nefes sizi donduran zemherı soğuğu, yazın aldığı nefes ise kavuran sıcaklar olarak sizlere yansır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Bu kanalla Buhari (3560) ve Müslim (2/108) rivayet ettiler.

 

 

 

29041 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cehennemı Rabbine: ''Kendi kendimi yiyorum!'' diye yakınınca Allah (yılda) iki defa nefes almasına izin verdi. İşte yazın aldığı nefes kavuran sıcakları kışın aldığı nefes ise donduran zemherı soğuğu olarak sizlere yansır. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ