MÜSNED-İ HANBEL

CENNET VE CEHENNEM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Cennetin Zorluklarla Çevrelenmiş Olması

 

1. Ebu Hureyre

 

29018 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cehennem şehvetlerle, cennet ise zorluklarla çevrelenmiştir''  buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2823) ve İbn Hibban (719) rivayet ettiler.

 

 

 

29019 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah cenneti yarattığı zaman Cebrail'e: ''Ey Cebrail! Git ve ona bir bak'' buyurdu. Cebrail gidip baktıktan sonra geri geldi ve: ''Rabbim! İzzetine yemin olsun ki cenneti(n içindekileri) duyan herkes (girmek için elinden geleni yapacak ve) içine girecektir'' dedi. Sonra Allah cenneti sıkıntı ve zorluklarla çevreledi ve: ''Şimdi gidip bak'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra da gelip: ''Rabbim! İzzetine yemin olsun ki oraya kimsenin giremeyeceğinden endişe ettim'' dedi.

Allah cehennemi yarattıktan sonra da: ''Ey Cebrail! Git ve ona bir bak!'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra gelip: ''Rabbim! İzzetine yemin olsun ki cehennemi(n içindekileri) duyanlar (girmemek için elinden geleni yapacak ve) içine girmeyecektir'' dedi. Sonra Allah, cehennem i şehvetlerle çevreledi ve: ''Ey Cebrail! Git de şimdi bak!'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra dönüp: ''Rabbim! İzzetine yemin olsun ki cehenneme girmeyen kalmayacak diye endişe ettim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4744), İbn Hibban (7394) ve Hakim (1/26) rivayet ettiler.

 

 

 

29020 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet zorluklarIa, cehennem ise şehvetlerle çevrelenmiştir.'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

29021 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Cebrail'i çağırdı. Onu cennete gönderip: ''Git cennete ve içine girecek olanlara neler hazırladıklarıma bak'' buyurdu. Cebrail gidip baktıktan sonra geri geldi ve: ''İzzetine yemin olsun ki cenneti (n içindekileri) duyan herkes (girmek için elinden geleni yapacak ve) içine girecektir'' dedi. Sonra Allah cenneti sıkıntı ve zorluklarla çevreledi ve: ''Şimdi gidip bak'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra da gelip: ''İzzetine yemin olsun ki oraya kimsenin giremeyeceğinden endişe ettim'' dedi.

Sonra Cebrail'i cehenneme gönderdi ve: ''Git cehenneme ve oraya girecek olanlara neler hazırladıklarıma bak'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra gelip: ''İzzetine yemin olsun ki cehennemi (n içindekileri) duyanlar (girmemek için elinden geleni yapacak ve) içine girmeyeceklir'' dedi. Sonra Allah, cehennemi şehvetlerle çevreledi ve: ''Git de şimdi bakI'' buyurdu. Cebrail gidip baktı, sonra dönüp: ''İzzetine yemin olsun ki cehenneme girmeyen kalmayacak diye endişe ettim. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/236 (474) ve Tirmizi, sifatu'l-cenne 4/693 (2560) rivayet ettiler.

 

 

2. Enes b. Malik

 

29022 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet zorluklarIa,       cehennem ise şehvetlerle çevrelenmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2843) rivayet etti.

 

 

 

29023 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Cennet zorluklarIa, cehennem ise şehvetlerle çevrelenmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7232) ve Tirmizi (2559) rivayet ettiler.

 

 

 

29024 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet zorluklarIa,       cehennem ise şehvetlerle çevrelenmiştir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ