MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Müminlerin imtihan Edilmesi ve Fidyeleri

 

1. Ebu Môsa el-Eş'ari

 

28988 (1) Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kıyamet gününde Allah tüm insanları tek bir yerde toplar. Onları ayırmak istediği zaman da her bir topluluğa dünyadayken kulluk ettiği şeyi karşılarına çıkarır. O da peşinden gidenleri alıp cehenneme atar. Daha sonra bizler yüksek bir yerdeyken Yüce Rabbimiz gelir ve: ''Siz kimsiniz?'' diye sorar. ''Biz müslümanlarız'' dediğimizde: ''Neyi bekliyorsunuz?'' diye sorar. ''Rabbimizi bekliyoruz'' dediğimizde: ''Görseniz onu tanır mısınız ki?'' diye sorar. ''Evet'' dediğimizde: ''Nasıl tanıyacaksınız?'' diye sorar. '' Tanırız, zira onun benzeri yoktur'' dediğimizde gülerek tecelli eder ve: ''Ey müslümanlar! Sevinin! Zira içinizden her birinin yerine Yahudilerden veya Hıristiyanlardan birini cehenneme koydum'' buyurur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (540) rivayet etti.

 

 

 

28989 (2)- Umare el-Kureşı der ki: Ömer b. Abdilazız'in yanına gittik. Aramızda Ebu Burde de vardı. Ömer ihtiyacımızı karşılaştıktan sonra Ebu Burde çıktı, ancak bir süre sonra geri döndü. Ömer b. Abdilaziz: "Bu ihtiyarı hatırlıyorum. ihtiyacını karşılamadım mı? Neden geri döndün?" diye sorunca, Ebu Burde: "Babamın (Ebu Musa'nın) Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bana rivayet ettiği bir hadis vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuş: ''Kıyamet gününde Allah tüm insanları bir yerde toplar. _. '' diyerek söz konusu hadisi aktardı. Ömer ona: "Allah için söyle! Ebu Musa'nın bunu Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen rivayet ettiğini işittin mi?" diye sorunca, Ebu Burde: "Evet! Babamın bunu Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen rivayet ettiğini işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

28990 (3)- Ebu Musa el-Eşari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir müslüman öldüğü zaman Allah onu yerine cehenneme Yahudi veya Hıristiyan birini sokar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, tevbe 4/2119 (2767), Tayalisı, Müsned (2/62) ve İbn Hibban, İhsan 2/397 (630) rivayet ettiler.

 

 

 

28991 (4)- Katade bildiriyor: Said b. Ebi Burde ve Avn b. Utbe, Ebu Burde'nin Ömer b. Abdilaziz'e bu hadisi rivayet ettiğine şahitlik ettiler. Avn: "Ömer, kendisinden başka ilah olmayan Allah adına babasının bunu Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen rivayet ettiğine dair yemin etmesini istedi" deyince Said b. Ebi Burde, Avn'ın bu sözüne itiraz etmedi."

 

[Sahih]

 

 

 

28992 (5)- Katade bildiriyor: Ebu Burde'nin iki oğlu Avn ile Said'in bana bildirdiğine göre babaları Ebu Burde, babasından (Ebu Musa'dan) naklen Ömer b. Abdilaziz'e Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir müslüman öldüğü zaman Allah onu yerine cehenneme Yahudi veya Hıristiyan birini sokar'' buyurduğunu aktarmıştır. Ömer b. Abdilaziz üç defa Ebu Burde'ye kendisinden başka ilah olmayan Allah adına babasının bunu Resulullah'tan {Sallallahu aleyhi ve Sellem} naklen rivayet ettiğine dair yemin etmesini isteyince de Ebu Burde bu yönde yemin etti. Bu yemin kısrrum Said bana söylemedi. Ancak Avn bunu söyleyince de ona itiraz etmedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28993 (6)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kıyamet gününde her bir mümine bir tane Yahudi veya Hıristiyan biri verilir ve:

''Bu senin ateşten kurtuluş fidyendir'' denilir'' buyurmuştur.

Ebu Burde der ki: Babamdan naklen bunu Ömer b. Abdilaziz'e aktardığımda bana: "Kendisinden başka ilah olmayan Allah adına söyle! Bunu Ebu Musa'nın Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen rivayet ettiğini mi işittin?" diye sordu. "Evet!" dediğimde Ömer buna sevindi.

 

[Sahih]

 

 

 

28994 (7)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde her bir mümine diğer dinlerden olan biri verilir ve: ''Bu, senin ateşten kurtuluş fidyendir'' denilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

28995 (8)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde her bir mümine diğer dinlerden olan biri verilir ve: ''Bu, senin ateşten kurtuluş fidyendir'' denilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

28996 (9)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde her bir mümine bir tane Yahudi veya Hıristiyan verilir ve: ''Bu, senin ateşten kurtuluş fidyendir'' denilir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ