MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

58- Kıyamet Gününde Herkesin Hakkını Alması

 

1. Ebu Hureyre

 

28965 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde her hakı sahibine verilecektir. Hatta boynuzsuz olan hayvan bile kendisine vuran boynuzlu hayvandan hakkını alır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari el-EdEbu'l-Müfred'de (183) ve Müslim (8/18) rivayet ettiler.

 

 

 

28966 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde her hakı sahibine verilecektir. Hatta boynuzsuz olan koyun bile boynuzlu olan koyundan hakkını alır'' buyurmuştur.

 

 

 

28967 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde her hakı sahibine verilecektir. Hatta boynuzsuz olan koyun bile boynuzlu olan koyundan hakkını alır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1997 (2582) ve Tirmizi, sifatu'l-kzyame 4/614 (2420) rivayet ettiler.

 

 

 

28968 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine gör,e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde her hakı sahibine verilecektir. Hatta boynuzsuz olan koyun bile boynuzlu olan koyundan hakkını alır'' buyı.ırmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

28969 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Canım elinde olana yemin olsun ki kıyamet gününde birbirine toslayan koyunlar dahil olmak üzere her hak sahibi bu hakkını alacaktır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28970 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: '' (Kıyamet gününde) her hak sahibi bu hakkını alacaktır. Hatta boynuzsuz olan hayvan boynuzlu hayvandan, karınca bile karıncadan hakkını alır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28971 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde her hakı sahibine verilecektir. Hatta boynuzsuz olan koyunun bile kendisine vuran boynuzlu koyundan hakkı alınır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/283, 284) ve Tirmizi (3/292) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Osman

 

28972-z Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde boynuzsuz olan hayvan bile boynuzlu olan hayvandan hakkını alır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (387) rivayet etti. Heysemi (18405) der ki: "Ebu Ya'la el-Mu'cemu'lkebir'inde rivayet etti. Bezzar ve Abdullah b. Ahmed rivayet ettiler. Ravilerden Haccac b. Nusayr kendisinde bulunan zayıflığa rağmen güvenilir bulunmuştur. Bezzar'ın Avvam b. Muzahim dışındaki diğer ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

3. Ebu Said

 

28973- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki (kıyamet gününde) birbirine taslayan koyunlar dahilolmak üzere her hak sahibi, bu hakkını alacaktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18385) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

4. Ebu Zer

 

28974 (1) Ebu Zer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) toslaşan iki koyun görünce: ''Ey Ebu Zer! Neden toslaştıklarını biliyor musun?'' diye sordu. "Hayır!" dediğimde: ''Ama Allah biliyor ve (kıyamet gününde) aralarında hüküm verecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

28975 (2)- Ebu Zer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) otururken iki koyun da birbiriyle toslaşıyordu. Biri diğerine (gebe olana) vurup yavrusunu düşürünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülmeye başladı. "Ey Allah'ın Resulü! Neden gülüyorsun?" diye sorulunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Yavrusunu kaybeden) koyunun haline şaşırdım. Canım elinde olana yemin olsun ki kıyamet gününde hakkı diğerinden alınacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18404) der ki: "Hepsini Ahmed rivayet etti. Birinci rivayeti Bezzar rivayet etti. Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat'ta nakletti. Ravilerden Leys b. Ebi Süleym müdellistir. Ahmed'in, hocası İbn Aişe dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir. Birinci rivayetin ravileri Sahih'in ravileridir. Raviler arasında adı verilmeyen birisi vardır."

 

 

5. Abdullah b. Uneys

 

28976- Cabir b. Abdullah der ki: Adamın birinin Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bir hadis rivayet ettiği bana bildirilince bir deve aldım ve adamın yanına gitmek için yola çıktım. Bir ay boyunca yol aldıktan sonra sonunda Şam'a vardım. Sorunca da bu kişinin Abdullah b. Uneys olduğunu söylediler. Evine gidip kapıcısına: "Ona Cabir'in kapıda olduğunu söyle" dedim. Kapıcı: "Abdullah'ın oğlu Cabir mi?" diye sorunca: "Evet!" dedim. Kapıcı içeri girip haber verince Abdullah aceleyle yanıma çıktı ve birbirimize sarıldık.

Ona: "Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir hadisi rivayet ettiğin bildirildi. Bu hadisi senden duymadan ölmekten veya senin ölmenden korktum" dediğimde, Abdullah şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde insanlar (veya kullar) çıplakı sünnetsiz ve bühm olarak haşredilirler'' buyurduğunu işittim. Ona: ''Bühm ne demek?'' diye sorduğumuzda: ''Hiçbir şeye sahip olmadan anlamındadır'' buyurdu ve şöyle devam etti: "Sonra uzaktan, yakındayken duyduğu gibi duyabileceği bir sesle Allah: ''Hükümran olan benim! Her şeyin karşılığını veren benim! Tekme olsa dahi cehennemlik olanlardan hiç kimse cennetlik olan birinin üzerinde bir hakkı varken bu hakkını almadan cehenneme giremez. Aynı şekilde cennetlik olanlardan hiç kimse cehennemlik olan birinin üzerinde bir hakkı varken bu hakkını almadan cennete giremez'' diye seslenir. '' Ona: ''Allah'ın huzuruna çıplak, sünnetsiz ve hiçbir şeyimiz yokken çıkacaksak bu haklar nasıl alınıp ödenecek?'' diye sorduğumuzda: ''İyilikler ve kötülüklerle'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Heysemi (561) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde geçen Abdullah b. Muhammed zayıftır."

 

 

6. Ebu Hureyre

 

28977- Ebu Hureyre bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müflis kimdir biliyor musunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Bizde müflis parası ve malı olmayan kişiye derler" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''ümmetimden müflis olan kişi, kıyamet gününde namazlarını kılmışlarucunu tutmuş ve zekatını vermiş bir şekilde gelmesine rağmen şunun onuruna dil uzatmış, şuna iftira atmış, şunun malını yemiş, şunun canına kıymış, şuna vurmuş bir şekilde huzura çıkan kişidir. Orada hakkına girdiği her bir kişi bu hakkını onun iyiliklerinden alarak karşılar. Haklarını tamamıyla ödemeden iyilikleri biterse karşı tarafın günahlarından alınıp kendisine yüklenir ve bu şekilde cehennem ateşine atılır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, bin 4/1997 (2581) ve Tirmizi, sifatu'l-kzytlme 4/613 (2418, "hasen Sahih") rivayet ettiler. 23693 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ