MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

52- Havz'ın Suyunun Kevser'den Olması

53- Havz'ın Özellikleri

 

52- Havz'ın Suyunun Kevser'den Olması

 

1. İbn Mes'ud

 

28902- İbn Mes'ud der ki: Müleyke'nin iki oğlu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Annem kocasına iyi davranır, çocuklarına sevgi gösterir, misafirlerine ikramda bulunurdu. Ancak Cahiliye'deyken kız çocuğunu diri diri gömmüştü" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arıneniz cehennemde olacaktır'' buyurdu. Oradan ayrıldıklarında memnuniyetsizlikleri yüzlerinden okunuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönmelerini söyleyince sevinçleri yüzlerine yansıdı. Zira bu konuda yeni bir hükmün indiğini düşündüler. Geldiklerinde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arınem sizin annenizle beraber olacaktır'' buyurdu. Bunun üzerine münafıklardan bir adam: "Biz onun peşinden gidiyoruz, ama kendi annesine bile faydası yok" dedi.

Ensar'dan herkesten daha çok soru soran bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Allah annen veya anneleri konusunda sana herhangi bir söz verdi mi?" diye sordu. Sanırım bu konuda bir şeyler duymuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu konuda Rabbimden bir şey istemiş değilim. Bu yönde bana bir umut vermiş de değil. Ancak kıyamet gününde Makam-ı Mahmudıda duracağım'' buyurdu. Ensar'dan olan adam: "Makam-ı Mahmud nedir?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şöyledir: Kıyamet gününde siz çıplakı yalın ayak ve sünnetsiz bir şekilde geldiğinizde ilk giysi giydirilecek kişi İbrahim olacaktır. Allah: ''Dostumu giydirin!'' buyurunca beyaz iki örtü getirilir ve ona giydirilir. Sonrasında Arş'ın karşısında oturur. Sonra benim giyeceklerim getirilir. Onları giydikten sonra Arş'ın sağ tarafında, benden başka hiç kimsenin duramayacağı yerde dururum ki gelmiş geçmiş tüm insanlar bundan dolayı bana gıpta ederler. Sonrasında Kevser'den Havz'a doğru bir ırmak açılır. ''

 

Münafıklar: "Her bir su ya çamurun ya da çakılların üzerinden akar" deyince, Ensarlı: "Ey Allah'ın Resulü! çamurun mu yoksa çakılın mı üzerinden akıyor?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yatağının çamuru miskten, çakılları incidendir'' buyurdu. Münafık olan kişi: "Bugüne kadar böylesini duymuş değilim! Ama çamurun veya çakılın üzerinde akan her bir suyun genelde bitkisi de olur" deyince, Ensarlı: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ırmağın bitkisi de var mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, dalları altından olan bitkisi vardır'' buyurdu. Münafık: "Bugüne kadar böylesini duymuş değilim! Ama dalları olan bir bitkinin genelde yaprakları veya meyvesi de olur" deyince, Ensarlı: "Ey Allah'ın Resulü! Bu bitkinin meyvesi var mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

''Evet! elmasın değişik renklerinde meyveleri olur. Suyu sütten daha beyazı baldan daha tatlıdır. Bu sudan bir defa içen kişi bir daha hiç susamaz. Bu sudan mahrum olan kişi de bir daha suya kanmaz.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid (10/361, 362): "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Hepsinin de senedinde zayıf olan Osman b. Umeyr bulunmaktadır" dedi.

 

 

53- Havz'ın Özellikleri

 

1. İbn Ömer

 

28903 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Önünüzde (cennette) genişliği Cerba ile Ezruh arası kadar olan bir Havz vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/409), Müslim (2/209) ve Ebu Davud (4/380) rivayet ettiler.

 

 

 

28904 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Önünüzde (cennette) genişliği Cerba ile Ezruh arası kadar olan bir Havz vardır''buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

28905 (3)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Havz'ımın genişliği Aden ile Amman arası kadardır. Suyu kardan daha soğukı baldan daha tatlıdır. Kokusu miskten daha hoştur. Gökteki yıldızlar sayısınca kapları vardır. Bu sudan bir defa içen kişi bir daha asla susamaz. Ona ilk gelecek olanlar da Muhacirlerin fakirleri olacaktır. '' Biri: "Ey Allah'ın Resulü! Onlar kimdir?" diye sorunca da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Saçı başı dağınıkı benizleri soluk, giysileri kirli olan kişilerdir. Kapılar yüzlerine kapalı olur. Evlenmek için saygın kadınlardan birini istediklerinde kendilerine verilmez. Bunlar üzerlerine düşen her şeyi yaparken, hakları olan şeyler kendilerine verilmez. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevtıid (10/365, 366): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler" dedi.

 

 

 

28906 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Önünüzde (cennette) genişliği Cerba ile Ezruh arası kadar olan bir Havz vardır. Gökteki yıldızlar sayısınca kapları vardır. Bu suya gelip de ondan içen kişi bir daha asla susamaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/209) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

28907- Ebu Sebre der ki: UbeydulIah b. Ziyad, Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ı konusunu sorardı, zira böyle bir şeye inanmıyordu. Bu konuyu Ebu Berze, Bera b. Azib, Aiz b. Amr ve başka bir adama daha sormasına rağmen hala inanmıyordu. Bunun üzerine Ebu Sebre ona şöyle dedi: "Bu konuda şüphelerini giderecek bir hadis aktaracağım. Zamanında baban benimle Muaviye'ye mal göndermişti. Giderken Abdullah b. Amr ile karşılaştığımda bu konuda ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğini bana yazdırdı. Hadisi kendi elimle yazdım. Bir harf eksik veya fazla olmadan sana da aktarayılli. İbn Ömer'in bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, kaba ve müstehcen konuşan kişileri sevmez. Kabalık, müstehcenlik, akrabalık bağlarını kesme ve kötü komşuluk yayılmadan, hain kişiler güvenilir, güvenilir kişiler de hain görülmeden kıyamet kopmaz. Benimle Havzımın başında buluşacaksınız. Bu Havz'ın uzunluğu ile genişliği birdir ve Eyle ile Mekke arası kadar, bir aylık yolculuk mesafesi kadardır. Yıldızlar sayısınca kapları vardır. Suyu gümüşten daha beyazdır. Ondan bir defa içen de bir daha asla susuzluk çekmez. ''

UbeydulIah bunları duyduktan sonra: "Vallahi Havz konusunda bundan daha sağlam bir şey işitmiş değilim" dedi ve Havz'a inanmaya başladı. Ebu Sebre' de bulunan, hadisin yazılı olduğu kağıdı alıp yanında sakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/204) ve Tayalisi (2289) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

28908 (1) Enes'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz/ımın genişliği Medine ile San/a veya Medine ile Amman kadardı'' buyurmuştur. Ezher rivayetinde Amman yerine Uman ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari 11/465 (6591), Ebu Davud, sünne 4/237 (4745) ve Tirmizi 4/629 (2444, garib") rivayet ettiler.

 

 

 

28909 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz'ımın genişliği San'a ile Medine arası kadar -veya- Medine ile Amman arası kadardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Abdulvehhab der ki: "Hangisi olduğunu konusunda Hişam tereddüt etmiştir."

 

 

 

28910 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz'ımın genişliği San'a ile Medine arası kadar -veya- Medine ile Amman arası kadardır'' buyurmuştur. Hangisi olduğunu konusunda Hişam tereddüt etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28911 (4)- Ali b. Zeyd -Hasan ise bunu Ali b. Zeyd kanalıyla Hasan(-ı Basri)'den rivayet etmiştir- bildiriyor: Ubeydullah b. Ziyad'ın yanında Havz konusu açılınca Ubeydullah: "Havz ne oluyor?" diyerek böyle bir şeyin olduğunu inkar etti. Enes b. Malik bundan haberdar olunca:

 

"Sakıncası yok! Vallahi ben ona yapacağımı biliyorum" dedi. Sonra Ubeydullah'ın yanında geldi ve: "Havz konusunu mu konuştunuz?" dedi. Ubeydullah: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu zikrettiğini işittin mi?" diye sorunca, Enes şöyle dedi: "Evet! Pek çok kez: ''Havz/ın genişliği Eyle ile Mekke veya San'a ile Mekke arası kadardır. Kapları da gökteki yıldızlardan daha fazladır'' buyurduğunu işittim." Hasan bunu: ''KapIarı da gökteki yıldızların sayısından daha fazladır'' lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka sahih bir kanalla Ebu Ya'la (3355) rivayet etti.

 

 

 

28912 (5)- Hasan bildiriyor: "Ubeydullah b. Ziyad'ın yanında Havz konusu konuşuldu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır. Ancak Enes'in: "Vallahi ona şöyle şöyle yapacağım!" dediğini nakleder.

 

[Hasen]

 

 

 

28913 (6)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz'ımda içmek için gökteki yıldızlar sayısınca kap vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-Bari 11/463 (6580), Müslim 1/217 (247), Tirmizi 4/628 (2442, "hasen sahih garib") ve İbn Mace 2/1438 (4302) rivayet ettiler.

 

 

 

28914 (7)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz'lmda gökteki yıldızlar sayısınca altın ve gümüşten kaplar bulunur -veya- Havz'ımda gökteki yıldızlardan daha fazla altın ve gümüşten kaplar bulunur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

28915 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'a:

''Benden sonra başkalarının sizlere tercih edildiğini göreceksiniz. Allah'a ve Resulüne kavuşana kadar buna sabredin. Sizleri Havz'ın başında bekleyeceğim'' buyurdu. Ensar da: "Sabredeceğiz" dediler.

Ali b. İshak der ki: "Abdullah bunu rivayet ederken "İnşaallah" deyip kesmiştir. Ben bu ifadenin hadisten olmadığını düşündüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3147,5860,4331,7441) ve Müslim (2400-1) rivayet ettiler.

 

 

 

28916 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'a: ''Benden sonra başkalarının sizlere tercih edildiğini göreceksiniz. Bana kavuşana kadar buna sabredin. Sizleri Havz'ın başında bekleyeceğim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3793) rivayet etti.

 

 

 

28917 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bahreyn'deki bir araziyi ıkta olarak bize yazmak için topladı, ancak: "Muhadr kardeşlerimize de aynısını yazmazsan kabul etmeyiz" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra başkalarının sizlere tercih edildiğini göreceksiniz. Bana kavuşana kadar buna sabredin '' buyurunca: "Sabredeceğiz" dedik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2376, 3163, 3794) rivayet etti.

 

 

 

28918 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bazılarına Bahreyn'deki bir araziyi ıkta olarak yazmak isteyince: "Muhadr kardeşlerimize de aynısını yazmazsan kabul etmeyiz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun için bir daha çağırdı, ancak yine kabul etmediler. Bunun üzerine: ''Benden sonra başkalarının sizlere tercih edildiğini göreceksiniz. Bana kavuşana kadar buna sabredin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7275) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Berze

 

28919 (1) Abdullah b. Bureyde el-Eslemi der ki: Ubeydullah b. Ziyad Havz konusunda şüpheye düşünce Ebu Berze el-Eslemi'ye haber gönderdi. Ebu Berze gelince Ubeydullah'ın meclis arkadaşları: "Havz konusunda soru sormak için seni çağırdı. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey işittin mi?" dediler. Ebu Berze: "Evet! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ı zikrettiğini işittim. Havz'ın olmadığını söyleyen kişiye Allah onun suyundan içirmesin!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20852) ve İbn Ebi Asım Sünne'de (703) rivayet ettiler.

 

 

 

28920 (2)- Ebu Berze der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Eyle ile San'a arası kadar olan bir Havz'ım vardır ki genişliği uzunluğı kadardır. Suyu cennetten akan biri gümüşten, biri de altından olan iki oluğu vardır. Suyu baldan daha tatlı, kardan daha soğukı sütten daha beyazdır. Suyundan bir defa içen cennete girene kadar bir daha susamaz. İçme kapları gökteki yıldızlar sayısıncadır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6458) ve Hakim (1/76) rivayet ettiler.

 

 

 

28921 (3)- Abbas el-Cureyri bildiriyor: Ubeydullah b. Ziyad, Ebu Berze'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'dan hiç bahsettiğini işittin mi?" diye sorunca, Ebu Berze: "Evet, hatta bir iki defa değil daha fazla işittim. Havz'ın olmadığını söyleyen kişiye Allah onun suyundan içirmesin!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28922 (4)- Abdullah b. Bureyde el-Eslemi der ki: Ubeydullah b. Ziyad Havz konusunda şüpheye düşünce Ebu Berze el-Eslemi'ye haber gönderdi. Ebu Berze gelince Ubeydullah'ın meclis arkadaşları: "Havz konusunda soru sormak için seni çağırdı. Bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işittin mi?" dediler. Ebu Berze: "Evet! Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Havz'ı zikrettiğini işittim. Havz'ın olmadığını söyleyen kişiye Allah onun suyundan içirmesin!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28923 (5)- Ebu Talut el-Abdi der ki: Ebu Berze'nin, Ubeydullah b.

Ziyad'ın yanından öfkeli bir şekilde çıktığını ve şöyle dediğini işittim:

"Kabilemden, Muhammed'le (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olan sohbetimden dolayı beni kınayacak birilerinin çıkacağı kadar yaşayacağımı düşünmemiştim. "Sizin Muhammed'iniz kısa ve şişmam biridir" diyorlar. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ı zikrettiğini işittim. Havz'ın olmadığını söyleyen kişiye Allah onun suyundan içirmesin!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4749) rivayet etti.

 

 

6. Zeyd b. Erkam

 

28924 (1) Zeyd b. Erkam der ki: Ubeydillah b. Ziyad haber gönderince yanına gittim. Bana: "Allah'ın Kitab'ında bulamadığımız, ancak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen aktardığın o hadisler nedir? Cennete onun bir Havz'ının olduğunu rivayet ediyor muşsun?" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) havd'ı bize anlattı ve onu bize vadetti" karşılığını verdim. Bana: "Yalan söylüyorsun! Sen bunak bir ihtiyarsın!" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benim adıma yalan söyleyen kişi cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurduğunu şu kulaklarımla işittim ve şu kalbimde muhafaza ettim. Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemiş değilim!" karşılığını verdim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (627) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

28925 (2)- Abdullah b. Bureyde der ki: Ubeydullah b. Ziyad, Havz konusunda tereddütler yaşayınca Zeyd b. Erkam'ı çağırıp bu konuyu sordu. Zeyd bu konuda ona hoşuna giden ve beğendiği bir hadis rivayet etti. İbn Ziyid ona: "Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sen mi işittin?" diye sorunca, Zeyd: "Hayır, kardeşimden işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/361): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

7. Zeyd b. Erkam

 

28926 (1) Karaza'nın azatlısı Talha bildiriyor: Zeyd b. Erk am' ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde Havz'ıma gelecek insanların yüz bin bölümünden ancak bir bölüm çıkarsınız'' buyurmuştur. Zeyd'e: "Bunu söylediğinde orada kaç kişiydiniz?" diye sorduğumuzda: "Altı yüz ile yedi yüz kişi arasındaydık" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/237 (4746) ve Hakim (1/76) rivayet ettiler.

 

 

 

28927 (2)- Ensar'ın azatlısı Ebu Hamza der ki: Zeyd b. Erkanı bize şöyle dedi: Bir yolculuk sırasında konakladığımız bir mekanda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındayken bize: ''(Kıyamet gününde) ümmetimden Havz'ıma gelecek insanların yüz bin bölümünden ancak bir bölüm çıkarsınız'' buyurmuştu." Zeyd'e: "Bunu söylediğinde orada kaç kişiydiniz?" diye sorduğumda: "Yedi yüz veya sekiz yüz kişi kadardık" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28028 (3)- Ebu Hamza der ki: Zeyd b. Erkam'ın şöyle dediğini işittim: Bir yolculuk sırasında konakladığımız bir mekanda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Kıyamet gününde) ümmetimden Havz'ıma gelecek insanların yüz bin bölümünden ancak bir bölüm çıkarsınız'' buyurduğunu işittim.

Zeyd'e: "Bunu söylediğinde orada kaç kişiydiniz?" diye sorduğumda:

"Yedi yüz veya sekiz yüz kişi kadardık" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28929 (4)- Ebu Hamza bildiriyor: Zeyd b. Erkam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Kıyamet gününde) Havz'ıma gelecek insanların yüz bin veya yetmiş bin bölümünden ancak bir bölüm çıkarsınız'' buyurdu" dedi. Zeyd'e: "Bunu söylediğinde orada kaç kişiydiniz?" diye sorulunca: "Sekiz yüz veya yedi yüz kişi kadardık" dedi.

 

[Sahih]

 

 

8. Huzeyfe

 

28930 (1) Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Havz'ımın genişliği Eyle ile Mudar arası kadardır. Kapları gökteki yıldızlar kadardır (veya daha fazladır). Suyu baldan daha tatlı, sütten daha beyaz ve kardan daha soğuktur. Kokusu misk kokusundan daha hoştur. Ondan bir defa içen sonrasında hiç susuzluk çekmez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (248) ve İbn Mace (4302) rivayet ettiler.

 

 

 

28931 (2)- Huzeyfe der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ının genişliği Eyle ile Mısır arası kadardır." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

28932 (3)- Huzeyfe der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ının genişliği Eyle ile Mısır arası kadardır. Kapları gökteki yıldızlar kadar veya daha fazladır. Suyu baldan daha tatlı, sütten daha beyaz ve kardan daha soğuktur. Kokusu misk kokusundan daha hoştur. Ondan bir defa içen sonrasında asla susuzluk çekmez."

 

[Sahih]

 

 

 

28933 (4)- Huzeyfe der ki: "Kıyamet gününde Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Havz'ının suyu sütten daha beyaz, baldan daha tatlı ve kardan daha soğuktur. Kokusu misk kokusundan daha hoştur. İçmek için kapları gökteki yıldızlar kadardır."

 

[Sahih]

 

 

9. Havle binti Hakim

 

28934 (1) Havle binti Hakim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Senin Havz'ın mı var?" diye sorduğumda: ''Var ve suyundan içmek için gelenler içinde en çok senin kabilenden olanları seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 24/233 (590) rivayet etti. Heysemi (10/361) der ki: "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

28935 (2)- Yuhannes bildiriyor: Hamza b. Abdilmuttalib, Medine'ye geldiği zaman Ensar'dan ve Neccar oğullarından Havle binti Kays b. Kahd ile evlendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Hamza'yı Havle'nin evinde ziyaret ederdi. Bundan dolayı Havle, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen hadisler rivayet ederdi. Bir defasında Havle şöyle dedi: "Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bildirilene göre Kıyamet gününde genişliği şu kadar olan bir Havz'ının olacağını söylüyormuşsun" dediğimde: ''Var ve suyundan içmek için gelenler içinde en çok senin kabilenden olanları seviyorum'' buyurdu. Sonra ona içinde ekmek veya et parçaları bulunan bir tencere getirdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek için elini tencereye sokunca parmakları yandı ve: ''Ah!'' dedi. Sonra: ''Ademoğlu soğuğa maruz kaldığı zaman ''Ah!'' der, sıcağa maruz kaldığı zaman da ''Ah!'' der'' buyurdu. ı

 

[Sahih]

 

 

10. Ebu Umame

 

28936- Ebu Umame bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bana ümmetimden yetmiş bin kişiyi hesaba çekmeden cennete sokacağı sözünü verdi'' buyurdu. Yezid b. el-Ahnes es-Sülemi: "VAllahi ümmetinin yanında bu sayı

ı Heysemi (18455) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani muhtasar olarak rivayet etti ve şöyle dedi: "Benim için insanların en sevileni" veya "Oraya varacaklar benim için . insanların en sevilenlerindendir." Yine Taberani' de: "Havle, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bulamaç aşı takdim etti" ibaresi geçmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir ."

sinekler içinde asheb türü sineklerin sayısı kadardır" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, yetmiş bin kişiyi (hesapsız bir şekilde) cennete sokacağı sözünü verdi. Ayrıca bu yetmiş bin kişiden her bin kişinin yanında da yetmiş bin kişiyi daha cennete sokacağı sözünü verdi. Bütün bunlara da üç avuç ekledi'' buyurdu.

Yezid: "Ey Allah'ın Resulü! Havz'ının genişliği ne kadardır?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aden ile Uman arası kadardır. Hatta daha geniş, daha da geniştir'' buyurdu. Geniş olduğunu göstermek için elleriyle işaret ettikten sonra da: ''Biri altını biri de gümüş olmak üzere iki oluğu vardır'' buyurdu. Yezid: "Ey Allah'ın Resulü! Havz'ının suyu nasıldır?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Suyu sütten daha beyazı tadı baldan daha tatlı, kokusu miskten daha hoştur. Ondan bir defa içen bir daha susuzluk çekmez ve yüzünün rengi asla kararmaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Asım Sünne'de (729) ve Taberani, M. el-Kebir 8/187 (7672) rivayet ettiler.

Heysemi (18458) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri ve Taberanl'nin ravilerinin bazıları Sahih'in ravileridir. Ancak Taberanl'de: "Onun içeceği nasıldır?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun içeceği sütten daha beyaz, tadı ise baldan daha tatlıdır'' buyurdu" şeklindedir.

 

 

11. Sevban

 

28937- Abbas b. Salim el-Lahmi der ki: Ömer b. Abdilaziz, Havz konusunu sormak için Ebu Sellam el-Habeşi'yi yanına çağırdı. Ebu Sellam da posta develerinden birine bindirilerek getirildi. Ömer bu konuyu sorunca Ebu Sellam dedi ki: Sevban'ın şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Havz'ımın büyüklüğü Aden ile Balka'daki Amman arası kadardır. Suyu sütten beyazı baldan daha tatlıdır. içmek için kapları gökteki yıldızlardan daha fazladır. Ondan bir defa içen bir daha asla susuzluk çekmez. Bu Havz'ın başına ilk gelecek olanlar Muhacirlerin fakirleri olacaktır'' buyurdu. Ömer b. elHattab: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar kimlerdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunların saçı başı dağınıkı giysileri de eski ve kirlidir. Evlenmek için saygın kadınlardan birini istediklerinde kendilerine verilmez. Kapılar yüzlerine kapalı olur'' buyurdu.

Bunun üzerine Ömer b. Abdilaziz: "Oysa ben saygın kadınlarla evlendim ve her kapı önümde açıldı. Allah bana merhamet etsin, ama vallahi artık saçlarım dağılana kadar kokular sürmeyecek, kirlenene kadar da iç giysilerimi yıkamayacağım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4303) ve Tirmizi (2444) rivayet ettiler.

22858 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

12. Sevban

 

28938- Sevban bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde Havz'ımın alt tarafında duracak ve Yemen ahalisi yaklaşsın diye diğer insanları sopamla geri çevireceğim'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Havz'ının genişliği ne kadardır?" diye sorulunca: ''Durduğum yer (burası) ile Uman arası kadardır. Ayrıca iki olukla bu Havz'a devamlı olarak su ilavesi yapılır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6056-8) rivayetetti.

 

 

13. Ebu Zer

 

28939- Ebu Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Havz'ının içme kapları nasıldır?" diye sorduğumda şöyle buyurdu: ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Havz'ın kapları, bulutsuz ve kapkaranlık olan bir gecede gökte görünen yıldız ve gezegenlerin sayısından da daha çoktur. Cennetteki bu kaplardan içen ömrünün sonuna kadar bir daha asla susamaz. Havz'ın, cennetten çıkan ve gürül gürül akan iki oluğu vardır. Kim bunlardan içerse bir daha susamaz. Havz'ımın eni, boyu kadar olup, Amman ile Eyle arası kadardır. Suyu sütten de beyazı baldan da tatlıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1798 (2300) ve Tirmizi 4/630 (2445, "hasen sahih garib") rivayet ettiler.

 

 

14. Ebu Said

 

28940- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizlere iki emanet bırakıyorum. Biri diğerinden daha değerlidir ki o da Allah'ın Kitab'ıdır ve gökyüzünden yeryüzüne uzatılmış bir ip gibidir. Diğeri de yakınlarım olan Ehl-i Bey(imdir. Bu ikisi (cennette) Havz'ımın başına gelene kadar birbirlerinden ayrılmayacaklardır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/663 (3788, "hasen garib"), Darimi 2/524 (3316) ve İbn Huzeyme 4/63 (2357) rivayet ettiler. 785 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ