MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

50- Salih Kişilerin Birbirine Şefaati

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

28872- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''ümmetimden bir kişinin şefaatiyle bir topluluk cennete girecektir. Yine kişi bir kabileye şefaat edecek ve onun şefaatiyle bu kabile cennete girecektir. Yine kişi ailesine şefaat edecek ve ailesi onun şefaatiyle cennete girecektir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2440) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Ebi'l-Ced'a

 

28873 (1) Abdullah b. Şakik der ki: ''İlya'da (Kudüs'te) üç kişinin yanında oturup dördüncüleri oldum. içlerinden biri şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden birinin şefaatiyle Temım oğullarından daha fazla kişi cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Ona: ''Ey Allah'ın Resulü! Senden başka biri mi?" diye sorduğumuzda: ''Evet, benim dışımda biri'' buyurdu." Adama: "Bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizzat sen işittin mi?" diye sorduğumuzda, adam: "Evet!" dedi. Adam gittikten sonra kim olduğunu sorduğumda da: "İbn Ebi'l-Ced'a" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Tirmizi, sifatu'l-kzyame 4/626 (2438, "hasen sahih"), İbn Mace, zühd 2/444 (4316) ve Darlıni, rakaik 2/423 (2808) rivayet ettiler.

 

 

 

28874 (2)- Abdullah b. Şakik, Abdullah b. Ebi'l-Ced'a'dan bildirir: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden birinin şefaatiyle Temım oğullarından daha fazla kişi cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Senden başka biri mi?" diye sorduğumuzda: ''Evet! benim dışımda biri'' buyurdu.

Abdullah b. Şakik der ki: İbn Ebi'l-Ced'a'ya: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat sen işittin mi?" diye sorduğumda: "Evet, bizzat işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28875 (3)- Abdullah b. Şakik, ashabdan biri olan İbn Ebi'l-Ced'a'dan

bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden birinin şefaatiyle, Ümmetimden Temim oğullarından daha fazla kişi cennete girecektir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

3. Haris b. Ukayş

 

28876-z Haris b. Ukayş der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir çiftin dört çocuğu öldüğü zaman (bu çocuklar sayesinde) Allah onları cennete sokar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya üç çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''Üç çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ya iki çocuk ölürse?" diye sorulunca: ''İki çocuk için de aynı durum geçerlidir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''ümmetimden bazıları o kadar büyütülür ki cehennemin köşelerinden birini kaplayacak hale gelir. Yine ümmetinden öyle kişiler olur ki onların şefaatiyle Mudar kabilesinin sayısından daha fazla kişi cennete girer. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4323) rivayet etti.

23040 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Umame

 

28877 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''ümmetimden peygamber olmayan birinin şefaatiyle, Rabia ve Mudar kabileleri sayısınca -veya- İkisinden biri sayısınca kişi cennete girecektir'' buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Rabia kabilesi Mudar kabilesinden değil mi ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Benl bana söyleneni size aktarıyorum '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysem'i (18544) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberan'i iki senetle rivayet etti. Ahmed'in ravileri ve Taberan'i'nin senetlerinden birinin, Abdurrahman b. Meysere dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

 

28878 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

28879 (3)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden peygamber olmayan birinin şefaatiyle, Rabia ve Mudar kabileleri sayısınca -veya- İkisinden biri sayısınca kişi cennete girecektir'' buyurdu. Biri: "Ey Allah'ın Resulü! Rabia kabilesi Mudar kabilesinden değil mi ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benl bana söyleneni size aktarıyorum'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28880 (4)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''ümmetimden peygamber olmayan birinin şefaatiyle, Rabia ve Mudar kabileleri sayısınca -veya- İkisinden biri sayısınca kişi cennete girecektir'' buyurdu. Biri: "Ey Allah'ın Resulü! Rabia kabilesi Mudar kabilesinden değil mi ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benl bana söyleneni size aktarıyorum'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ