MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Cehennem Ahalisinin Mahşerdeki Durumu

 

1. İbn Mes'ud

 

28783 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah kıyamet gününde bir münadi gönderir ve: ''Ey Adem! Allah, neslinden bir kısmını cehenneme göndermeni emrediyor'' diye seslenir. Adem: ''Ya Rabbi! Kaçta kaçını göndereyim?'' diye sorunca: ''Her yüz kişiden doksan dokuz kişiyi'' denir. ''

Orada bulunanlardan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bundan sonra artık bizden kim kurtulur?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz insanlar içinde (sayıca) kendinizin bir devenin göğsündeki ben kadar olduğunuzu biliyor musunuz?'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5124) rivayet etti. Heysemi (18622) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya 'la rivayet ettiler. Ravilerden İbrahim b. Müslim el-Heceri zayıftır."

 

 

 

28784  (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir; ancak Hz. Adem'in: "Ya Rabbi! Kaç kişi göndereyim?" dediği ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Ömer

 

28785 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kafir kimse kıyamet gününde dilini iki fersah gerisinde sürür ve insanlar üzerine basar.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (394) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ