MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Sur'a üfürülmesi

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

28750 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sahib-i Sur'u (İsrafil'i) andı ve: ''Sağında Cibril, solunda da Mikail bulunmaktadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3998-9) rivayet etti.

24526 (ı)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

28751 (1) İbn Abbas: "O boruya üfürüldüğü zaman,[Müddessir 8] ayetini açıklarken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sur'a ufleyecek olan melek onu ağzına koymuş ve başını eğip üflemesi için emir beklerken ben nasıl nimetler içinde rahat edebilirim?'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne dememizi emredersin?" diye sorunca, Allah Resulü: ''Allah bize yeterı O ne güzel vekildir. Allah'a tevekkül ettik, deyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12670) ve Hakim, Müstedrek'te (4/559) rivayet ettiler.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

28752 (1) Abdullah b. Amr veya Ebu Mureyye bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sur'a üfleyecek iki kişi (melek) ikinci semadadır. Birinin başı doğuda ayakları ise batıdadır -veya- birinin başı batıda ayakları da doğudadır. Sur'a üflemek için ne zaman emir alacaklarını beklemektedirler. Emir aldıklarında Sur'a üfleyecekler.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid (10/330) der ki: "Ahmed şüphe üzerine rivayet etti.

Eğer Ebu Mureyye'den rivayet ettiyse mürselolarak rivayet etmiştir ve ravileri güvenilir kişilerdir. Eğer Abdullah b. Amr kanalıyla rivayet etmişse muttasıldır ve yine ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

 

28753 (2)- Abdullah b. Amr veya Ebu Mureyye bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sur'a üfleyecek iki kişi (melek) ikinci semadadır. Birinin başı doğuda ayakları ise batıdadır -veya- birinin başı batıda ayakları da doğudadır. Sur'a üflemek için ne zaman emir alacaklarını beklemektedirler. Emir aldıklarında Sur'a üfleyecekler. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

25754 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Bir bedevi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sur hakkında sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçine üflenen bir boynuzdur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/560)ve Ebu Davud 4/378, 379 (4742) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ