MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Basra Topraklarında Kantura oğullarını Öldürmek

 

1. Ebu Bekre

 

28557 (1) Ebu Bekre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), çok hurmalığı bulunan ve yanında Dicle nehri adlı bir nehrin bulunduğu "Basra" -veya Busayra- denilen yerden bahsetti. Kantura oğulları gelecek, nehrin kenarına inecek ve insanlar üç fırkaya ayrılacaktır. Bir fırka hayvancılık ve çiftçilikle uğraşıp helak olacaktır. Bir fırka da canlarını kurtarmak için (onlarla sulh yoluna gidip) kafir olacaktır. Diğer fırka ise çocuklarını arkalarına alacak ve onlarla (Kantura oğulları ile) savaşacaktır. Bunlardan öldürülenler şehitlerdir. Kalanlara da Allah fethi nasip edecektir."

 

Yezid bir rivayetinde şüpheye düşerek: "Busayra" veya "Basra" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/110 (4306) rivayet etti.

 

 

 

28558 (2)- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}:

"Yanında Dicle nehri bulunan, kendisine: ''Basra -veya- Busayra'' denilen yere ineceksiniz'' buyurdu" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı. Avvam: "Kantura oğulları, Türklerdir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

28559 (3)- Abdullah b. Ebi Bekre bildiriyor: Babam bana bu mescidde yani Basra Mescidinde şöyle anlattı: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} buyurdu ki: ''ümmetimden bir grup, Basra denilen yerde konaklayacaklar. Orada sayıca çoğalacaklar. Hurmalıkları da çoğalacaktır. Sonra geniş yüzlü küçük gözlü Kantura oğulları gelecek ve Dicle nehri yanına ineceklerdir. Bunun üzerine müslümanlar üç. fırkaya ayrılacaktır. Bir fırka develerinin kuyruklarına tutunacak (hayvancılık ve çiftçilikle uğraşacak) ve helak olacaktır. Bir fırka da canlarını kurtarmak için (onlarla barış yoluna gidip) kalir olacaktır. Bu fırkayla birinci fırka konum olarak aynıdır. Diğer fırka ise çocuklarını arkalarına alacak ve onlarla (Kantura oğulları ile) savaşacaktır. Bunlardan öldürülenler şehitlerdir. Kalanlara da Allah fethi nasip edecektir. ''

 

[Hasen]

 

 

 

28560 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

2. Bureyde

 

28561 (1) Bureyde anlatıyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturmaktaydım. O sırada Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "ümmetimı geniş yüzlü küçük gözlü, yüzleri kalkanları andıran bir topluluk tarafından üç defa sürülecek ve Arap yarımadasına kadar ulaştırılacaktır. İlk sürülüşte ümmetimden sadece kaçanlar kurtulacaktır. İkinci sürülüşte ümmetimden bazıları ölecek, bazıları ise kurtulacaktır. üçüncü sürülüşte ise geriye kalanların tümü yok edilecektir. '' Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bahsettiğin bu topluluk kim?" diye sorunca Allah Resulü: ''Bunlar Türklerdir. Canım elinde olana yemin olsun ki bunlar atlarını Müslümanların mescitlerinde bağlayacaklardır'' karşılığını verdi.

Ravi der ki: Bureyde her zaman yanında iki veya üç deve yol azığı ve içecek tutardı. O, bunları Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğu, Türklerden gelecek belalardan kaçmak için hazırlardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/113 (4305) rivayet etti.

 

Mahir: Moğol türklerinin bahsi geçenleri yaptığını tarih kitaplarında görebilirsiniz. Bazılarının bunlara bulaşmadığı, bazılarının moğollara katıldığı bazılarının ise moğollarla savaşıp kazandığı da aynı kitaplarda var. Ciddi alimler hicri altıyüz ellili yıllarda kıyametin alametlerini kaydetmişler . Hiçbir hadiste tarih belirtilmediği ve ''Sadece zamanını Allah bilir'' dendiği halde bazı alametlerden tarih çıkarmaya çalışanlar'ın kafasının karıştığına şahid oldum. Oysa ki Nebi (s.a.v.) Allah'ın bu süreyi beş yüz yıl uzatabileceğini bildirmiştir. Bu hadis Ebu Davud da var. Bahsettiğim tarihi olayları İbnü'l-Esir de, diğer yorumları da Nevevi şerhinde bulabilirsin.

 

 

SONRAKİ