MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Mehdi'ye Biat ve Düşmanlarının Yere Batırılması

 

1. ümmü Seleme

 

28524 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir halifenin ölümü üzerine ihtilaf çıkacak. Medineli birisi Mekke'ye kaçacak, Mekkelilerden bazıları onun yanına gelip istemediği halde onu çıkarıp (Kabelde) Rükn ile Makam arasında kendisine biat edecekler. Şamlılardan üzerine bir ordu gelecek ancak, (Mekke ile Medine arasındaki) Beyda'da bu ordu yerin dibine batırılacak. İnsanlar da bu durumu gördüklerinde Şam'ın abdalları ile Iraklılardan bazı cemaatler gelip ona biat edecekler. Sonra Kureyş'ten, dayıları Kelb kabilesinden olan bir adam çıkacaktır. Mekkeli olan onun üzerine bir birlik gönderecek ve onlara galip gelecektir. Yenilen birlik Kelb kabilesinin birliği olacaktır. Onlardan elde edilen ganimeti paylaşmada hazır olmayana yazık olmuştur. (Galip gelen ve kendisine biat edilen) bu kişi onlardan elde edilen malları paylaştıracak ve Peygamberlerinin sünneti üzerine amel edecekler. İslam dini bu şekilde yeryüzünde tekrar yayılıp yerleşecek. Bu kişi dokuz sene geçtikten sonra da vefat edecektir. '' Haramiy rivayetinde: ''Yedi sene'' ibaresi geçmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6940) ve İbn Hibban (6757) rivayet ettiler.

 

 

 

28525 (2)- ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istirca ederek uykudan uyandı. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ne oldu?" dediğimde:

''ümmetimden bir grup yere batırılacak. Bunlar Mekke'ye gelen bir adamın arkasından gönderilecekler. Fakat Allah onları o kişiden savacak ve yerin dibine batınlacaklardır. Herbirinin gideceği yer farklıdır'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Gidecekleri yer farklı iken nasıl hep birden yerin dibine batırılacaklar?" dediğimde: ''İçlerinden bazıları istemeyerek gelmiştir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7007) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/861) rivayet ettiler.

 

 

 

28526 (3)- ümmü Seleme: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) ... " dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

28527 (4)- ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir ordu Kabe'ye saldırmak üzere yola çıkar. Ordu Beyda'ya gelince yerin dibine batınlır'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya istemeyerek katılan kişinin durumu ne olacak?" dediğimde: "O da niyetine göre diriltilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/736) rivayet etti.

 

 

 

28528 (5)- ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kabe'ye saldırmak üzere yola çıkan bir ordu Beyda'ya gelince yerin dibine batırılır'' buyurduo Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! İstemeyerek katılmış olsa bile mi?" dediğinde: "Her adam kendi niyetine göre diriltilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28529 (6)- Nafi' b. Cübeyr, ümmü Seleme'den bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere batırılacak bir kavmi zikretti. ümmü Seleme: "Belki aralarında istemeyerek katılanlar vardır" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlar niyetlerine göre diriltilirler'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2171) ve İbn Mace (4065) rivayet ettiler.

 

 

 

28530 (7)- Ubeydullah b. Ebi'l-Kıbtiyye der ki: Bir gün Haris b. Ebi Rabia ve Abdullah b. Safvan, ümmü Seleme'nirı yanına girdiler. Ben de yanlarındaydım. Ona yere batırılacak orduyu sordular. Bu olay İbnü'zZübeyr dönemirıde oluyordu. ümmü Seleme şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir kişi Hicrle sığınır ve Allah (üzerine) bir ordu gönderir. Ordu Beyda'ya gelince yerin dibine batırılır" buyurduğunu işittim. Bunun üzerirıe "Ey Allah'ın Resulü! Ya istemeyerek katılan kişinin durumu ne olacak?" dediğimde: "0 da diğerleri ile birlikte yerin dibine batırılır. Sonra kıyamet günü niyetine göre diriltilir" buyurdu. Bu hadisi Ebu Cafer'e zikrettiğimde: "Bu yer Medine'de Beyda denilen yerdir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2209 (2882) ve Ebu Davud 4/108 (4289) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe

 

28531 (1) Ümmü Seleme anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimde uzanmış uyurken birden istirca ederek uyanıp oturdu. Ben: "Annem babam sana feda olsun! Ey Allah'ın Resulü! Niçin istirca ediyorsun?" dediğimde: "ümmetime ait olan bir ordu Şam tarafından Kabe'ye doğru yola çıkacaktır. Bunlar bir kişinin peşindedirler ki Allah onları o kişiden savacak. Onlar Zulhuleyfe'deki Beyda denilen yere geldiklerinde yerin dibine batırılacaklar. Her birinin gideceği yer farklıdır" buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Gidecekleri yer farklı iken nasıl hep birden yerin dibine batırılacaklar?" dediğimde ise üç defa: ''İçlerinde gelmeye mecbur edilenler vardır. İçlerinde gelmeye mecbur edilenler vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6937) rivayet etti.

 

 

 

28532 (2)- Hz . .Aişe, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

28533 (3)- Hz . .Aişe, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

3. Hafsa

 

28534 (1) Hafsa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kabe'ye saldırmak üzere yola çıkan bir ordu Beyda'ya gelince ordunun orta kısmı yerin dibine batırılacak. Ön kısımda ve arka kısımda bulunanlar bağrışmaya başlayacak. Aralarında, onların durumunu haber verecek olan kimse dışında kimse kurtulamayacaktır. '' Bir adam: "VAllahi aynen böyledir. Ben Hafsa'nın adına yalan söylemedim. Hafsa da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemedi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2209 (2883), İbn Mace, fiten 2/1350 (4063), Nesai 5/207 (2879) ve Humeydi 1/137 (286) rivayet ettiler.

 

 

 

28535 (2)- Hafsa binti Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Mekkeli bir adamın ardından doğu tarafından bir ordu gelecek. Beyda denilen yere geldiklerinde yerin dibine batırılacaklar. Önde gidenler ne olduğuna bakmak için geri döndüğünde başlarına aynı şey gelecek. '' Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya istemeyerek katılan kişinin durumu ne olacak?" dediğimde: ''Oradakilerin hepsi batırılacaktır. Sonra Allah, her kişiyi niyetine göre diriltecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Safiyye

 

28536 (1) Müminlerin annesi Safıyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanlar bu Beyte (Kabe'ye) karşı savaşmaya devam edecekler. Hatta bir ordu yola çıkacak, Beyda denilen yere geldiklerinde ön ve arka kısımdakiler yerin dibine batırılacaklar. Ortadakiler de kurtulamayacaklar." Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Ya istemeyerek katılan kişinin durumu ne olacak?" dediğimde: ''Allah, onları niyetlerine göre diriltecektir'' buyurdu.

Süfyan'ın bildirdiğine göre Seleme: "Ubeyd b. Ebi'l-Ca'd bana, Müslim kanalıyla bir aynısını aktardı" demiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fiten 4/478 (2184, "gasen Sahih") ve İbn Mace, fiten 2/351 (4064) rivayet ettiler.

 

 

 

28537 (2)- Safiyye binti Huyey bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar bu Bey(e (Kabelye) karşı savaşmaya devam edecekler. Hatta bir ordu (yola çıkacak) Beyda denilen yere geldiklerinde ön ve arka kısımdakiler yerin dibine batırılacaklar. Ortadakilerde kurtulamayacaklardır." Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Ya istemeyerek katılan kişinin durumu ne olacak?" denildiğinde: ''Allah, onları niyetlerine göre diriltecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

28538 (3)- Safıye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"İnsanlar bu Beyt'e (Klibelye) karşı savaşmaya devam edecekler'' dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ