MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Kıyametten Önce Gerçekleşecek Büyük Savaşlar

 

1. Said b. Zeyd

 

28503 (1) Said b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin koyu karanlığı gibi olan bir fitneden bahsetti ve: ''Bu fitnede insanlar çok seri bir şekilde yok olacaktır'' buyurdu. "Hepsi mi, yoksa bir kısmı mı helak olacak?" diye sorulunca: "Öldürülmeleri günahlarının kefareti olarak yeterlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/169) rivayet etti.

26320 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

28504 (1) AbduUah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet kapmaya yakın öldürmeler (herc) baş gösterir. Böylesi günlerde ilim ortadan kalkarı ortalığı cehalet kaplar'' buyurmuştur. Ebu Musa da: "Herc, Habeş dilinde ''Öldürmeler'' anlamındadır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (7066) rivayet etti.

754 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Huzeyfe

 

28505 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kıyamet saati sorulunca şöyle buyurdu: ''Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır.''[A'raf 187] Ancak size onun şartlarını ve alametlerini bildirebilirim: ''Kıyamet kopmadan önce fitne ve herc olacaktır. '' Sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Fitneyi anladık. Peki, herc ne demektir?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Habeşilerin diliyle öldürmeler demektir. İnsanlar içine bencillik atılacak ve hiç kimse kimseyi tanımayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12368) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridirler,"

 

 

SONRAKİ