MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 13- Kıyamet Alumetlerine Dair Çeşitli Hadisler

 

6. Ebu Hureyre

 

28464 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanlar iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, "önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz''[En'am 158] buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4635), Müslim (1/95) ve Ebu Davud (4312) rivayet ettiler.

28710 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

28465 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanların tümü iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz''[En'am 158] buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4636) ve Müslim (1/95) rivayet ettiler.

 

 

 

28466 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanların hepsi iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz''[En'am 158] buyurdu.

 

 

 

28467 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanların tümü iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamaış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz.''[En'am 158] buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/137 (157) rivayet etti.

 

 

 

28468 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanların tümü iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz. [En'am 158] Yine sizler Yahudilerle savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Yahudiler kaçıp taşların arkasına saklanacaktır. Taşlar da: ''Ey Allah'ın kulu! Ey Müslüman! Şu arkamdaki Yahudidir'' diyecek. Yine sizler ayakkabıları kıldan (yapılmış) bir kavimle savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır''.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsır (6/73) ve Müslim, iman 1/137 (157) rivayet ettiler.

 

 

 

28469 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Güneş batıdan doğmadan kıyamet kopmaz. Güneşin batıdan doğduğunu gören insanların tümü iman edecek. İşte o zaman öyle bir zamandır ki, önceden inanmamış ya da imanında bir hayır kazanmamış olan kimseye artık imanı bir fayda sağlamaz. ''[En'am 158]

 

[Sahih]

 

 

 

28470 (7)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizler Yahudilerle savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Hatta Yahudi taşların arkasına saklanacak ve taşlar: ''Ey Müslüman! Bu yahudi arkamda saklanmaktadır. Gelonu öldür'' diyecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/103 (2926) ve Müslim, fiten 2239 (2922) rivayet ettiler.

 

 

 

28471 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Müslümanlar Yahudilerle savaşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Müslümanlar Yahudileri öldürecek, Yahudiler taşların ve ağaçların arkasına saklanacaktır. Taşlar veya ağaç: ''Ey Müslüman! Ey Allah'ın kulu! Şu arkamdaki Yahudidir, gel onu öldür'' diyecektir. Ancak ğarkad ağacı bunun dışındadır (arkasındakini ele vermeyecektir). Çünkü o, Yahudilerin ağacıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fiten 4/2239 (2922) rivayet ettiler.

 

 

7. Ebu Hureyre

 

28472 (1) Ebu Hureyre der ki: Arkadaşım Ebu'l-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Boynuzlu hayvan boynuzsuz hayvanı süsmekten vazgeçmedikçe kıyamet kopmayacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

 

8. Ebu Hureyre

 

28473 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar yüksek binalar yapmadıkça kıyamet kopmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fiten 13/81 (8121) ve Müslim 1/39 (9) rivayet ettiler.

 

 

 

28474 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Çoban'ın idareci olması, yalınayakı çıplak ve aç kişilerin bina inşa etmede böbürlenmeleri ve cariyenin efendisini doğurması kıyametin alametlerindendir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darakutni (3/257) rivayet etti.

 

 

9. Ebu Hureyre

 

28475 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanların üzerlerine kıldan evler dışında çamurla yapılmış hiçbir evi sağlam bırakmayacak bir yağmur yağmadıkça kıyamet kapmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6770) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (7/331): "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ