MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Kıyamet Alumetlerine Dair Çeşitli Hadisler

 

1. Ebu Hureyre

 

28443 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zaman yaklaşacak (kısalacak), fitneler zuhur edecek, (insanların arasına) cimrilik atılacak ve herc çoğalacaktır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! O (herc) nedir?" diye sorunca: ''Öldürmelerdir! öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/165, 13/11) ve Müslim (2/305) rivayet ettiler.

 

 

 

28444 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Mal aranızda çoğalıp taşmadıkça kıyamet kapmayacaktır. O kadar çoğalacak ki, mal sahibi malının zekatını kim kabul eder diye endişelenecek. '' Sonra: ''İlim kaldırılacak, zaman yaklaşacak, fitne zuhur edecek ve herc çoğalacaktır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! O (herc) nedir?" diye sorunca: ''Öldürmelerdir, öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (8/60) rivayet etti.

 

 

 

28445 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fitneler zuhur edip yalan çoğalmadıkça, pazar yerleri birbirine yakın yerlere kurulmadıkça, zaman kısalmadıkça ve herc çoğalmadıkça kıyamet kopmayacaktır'' buyurdu. Bunun üzerine kendisine: "Herc nedir?" denilince: ''Öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12450) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Said b. Sem'an hariç, Sahih'in ravileridirler. Said de güvenilirdir."

 

 

 

28446 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zaman yaklaşacak, mal çoğalıp taşacak, (itneler zuhur edecek ve herc çoğalacaktır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Herc nedir?" diye sorunca: ''Öldürmelerdir, öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6037) Müslim (8/59) ve Ebu Davud (4255) rivayet ettiler.

 

 

 

28447 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlim kaldırılmadıkça, zaman kısalmadıkça, depremler çoğalmadıkça, (itneler zuhur etmedikçe ve herc çoğalmadıkça kıyamet kopmayacaktır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Herc nedir?" diye sorunca: ''Öldürmelerdir, öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28448 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zaman kısalıp (bereketsizleşip) bir yıl bir ay gibi; bir ay bir hafta gibi, bir hafta bir gün gibi; bir gün bir saat gibi I bir saatta (kısa sürede) kuru hurma yaprağının ateşte yanması gibi kısacık olmadıkça kıyamet kopmaz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3/84, 8/170) rivayet etti.

 

 

 

28449 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mal çoğalıp taşmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Hatta o kadar çoğalacak ki kişi malının zekatını vermek için çıkacak ve onu kabul edecek kimseyi bulamayacaktır. Hatta Arap toprakları çayırlara ve nehirler akan yerlere dönüşecektir. Sonra herc çoğalacaktır" buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Herc nedir?" diye sorunca: "Öldürmelerdir, öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, vucubu'z-zekat (2/135) ve Müslim, zekat 2/701 (157) rivayet ettiler.

 

 

 

28450 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aranızda mal çoğalıp taşmadıkça kıyamet kapmayacaktır. O kadar çoğalacak kı; mal sahibi malının zekatını kim kabul eder diye endişelenecek, öyleki bazı kimselere zekat vermek isteyecek, fakat zekatı vermek istediği kimse: ''Benim ona ihtiyacım yoktur'' diyecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1412, 7121) rivayet etti.

 

 

 

28451 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arap toprakları çayırlara ve nehirler akan yerlere dönüşmedikçe kıyamet kapmayacaktır. Hatta Irak ile Mekke arasında yolculuğa çıkan kimse yolu kaybetmekten başka bir şeyden korkmayacaktır. Herc de çoğalacaktır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Herc nedir?" diye sorunca: ''Öldürmelerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ