MÜSNED-İ HANBEL

CENNET VE CEHENNEM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Cennetin Ağaçları, Kuşları, Irmakları ve Atları

 

1. Utbe b. Abd es-Sülemi

 

29160- Utbe b. Abd es-Sülemi anlatıyor: Bedevinin biri cennetteki Havz'ı ve başka şeyleri zikretti ve: "Cennette meyve var mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Orada TaM denilen bir ağaç vardır'' buyurdu ve şu an hatırlayamadığım başka şeyler de anlattı. Bedevi: "Bu ağaç bizim ağaçlardan hangisine benziyor?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin ağaçlardan herhangi bir ağaca benzemez'' buyurdu ve:

 

''Şam'a gittin mi?'' diye sordu. Bedevi: "Hayır!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şam'da adına ceviz ağacı dedikleri bir ağaca benzer. Tek bir vücud üzerinde yükselip üst taraftan dallanır'' buyurdu. Bedevi: "(TtiM. ağacının) gövdesi ne kadar büyüktür?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin ailenin genç develerinden birine binip etrafında dolanmaya başlasan, deve ihtiyarlayıp boynu kırılana dek çevresinde dolanmayı bitiremezsin'' buyurdu.

 

Bedevi: "Cennette üzüm var mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, var'' buyurdu. Bedevi: "Salkımları ne kadar büyük?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Alacalı bir karga hiç durmadan uçsa bir ay boyunca yol alacak kadar büyüktür'' buyurdu. Bedevi: "Bu üzümün taneleri ne kadar büyükmüş?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban hiç büyük bir teke kesti mi?'' diye sordu. Bedevi: "Evet!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kestikten sonra derisini annene verip ondan bir kova yapmasını istediği olmadı mı?'' diye sordu. Bedevi: "Evet, oldu" karşılığını verdi ve: "Bu tane hem beni, hem de ailemi doyurur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, hatta tüm kabileni de doyurur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 17/126 (312), İbn Hibban, Mevarid 653 (2626) ve İbn Abdilberr, Temhid (3/320) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

29161- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennette öyle bir ağaç var ki kişi bineğiyle gölgesinde yüz yıl gitse sonuna varamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4881) ve Müslim (8/144) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

29162- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennette her bir ağaç vardır ki kişi bineğiyle gölgesinde yüz yıl gitse sonuna varamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

29163- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Seni görüp de iman edene ne mutlu (Tüba)!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Beni görüp iman edene ne mutlu! Beni görmediği halde iman edene de ne mutlu! Ne mutlu! Ne mutlu'' buyurdu. Adamın biri: "Tüba nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette yüz yıllık bir yolculuk mesafesi büyüklüğünde bir ağaçtır. Cennetliklerin giysileri onun kabuklarından yapıtır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban, Mevarid 652 (2625) rivayet etti.

 

 

5. Enes b. Malik

 

29164- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette deve boyunlarını andıran ve cennet ağaçlarından yiyen kuşlar vardır'' buyurdu. Ebu Bekr: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar pek lezzetli şeyler yiyen kuşlarınış" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Onları yemek daha lezzetlidir'' buyurdu ve: ''Ey Eba Bekr! Bu kuşların etinden yiyenlerden biri de umarım sen olursun '' diye ekledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Diyau'l-Makdisi Muhtare'de (1614) rivayet etti.

28892 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

6. Muaviye b. Hayde

 

29165- Hakim b. Muaviye Ebu Behz, babasından bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Cennette süt denizi, su denizi, bal denizi ve şarap denizi vardır. Irmaklar ise daha sonra bunlardan fışkırmaya başlayacaklardır.''

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Tirmizi, sifatu'l-cenne 4/699 (2571) rivayet etti.

 

 

7. Bureyde

 

29166- İbn Bureyde, babasından bildirir: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben atları seven bir adamım. Cennette atlar da olacak mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Şayet Allah seni cennete sokarsa, istersen kırmızı yakuttan olan ata biner ve cennette dilediğin yere uçarak seni götürür'' buyurdu. Başka bir adam gelip:

"Ey Allah'ın Resulü! Peki, cennette develer de olacak mı?" diye sorunca da Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Allah'ın kulu! Şayet Allah seni cennete sokarsa canının çektiği ve hoşuna giden ne varsa orada senin olacaktır!'' buyurdu.

 

[Hasan]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2543) rivayet etti. 29227 (l)'de tekrar gelecektir.

 

 

SONRAKİ