MÜSNED-İ HANBEL

KIYAMET ALAMETLERİ VE KIYAMET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gönderilmesi Zamanının Kıyamete Yakın Olması

 

1. Enes b. Malik

 

28264 (1) Enes b. Malik. bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağıyla işaret ederek: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikuk (8/131), Müslim (7514), Tirmizi, fiten 4/496 (2214, "hasen Sahih") ve İbn Mace 1/17 (45) rivayet ettiler.

 

 

 

28165 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

Şu'be der ki: Katade'nin anlatırken: "Birinin diğerini (azıcık) geçmesi gibi" dediğini işittim. Bunu Enes'ten mi nakletti, kendisi mi söyledi bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

28266 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağını açarak: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28267 (4)- Enes b. Malik Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağını kaldırıp birinin diğerinden (azıcık) daha uzun olduğunu göstererek: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28268 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağını kaldırıp: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyururdu. Birinin diğerinden daha uzun olduğu gibi.

 

[Sahih]

 

 

 

28269 (6)- Enes b. Malik. der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağıyla işaret ederek: ''Ben ve kıyamet saati, şu şekilde (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

Katade: "Birinin diğerinden (azıcık) daha uzun olması gibi" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

28270 (7)- Enes b. Malik. der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

Haccac rivayetinde: "Şehadet ve orta parmağıyla işaret ederek" ibaresi geçmiştir.

Şu'be der ki: Katade'nin anlatırken: "Birinin diğerinden (azıcık) daha uzun olması gibi" dediğini işittim. Bunu Enes'ten mi nakletti, kendisi mi söyledi bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

28271 (8)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

Amın hadisi rivayet ederken şehadet ve orta parmağıyla işaret etti.

 

[Sahih]

 

 

 

28272 (9)- İsmail b. Ubeydillah der ki: Enes b. Malik; Velid b. Abdilmelik'in yanına gelip: "Kıyamet hakkında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne buyurduğunu işittin?" diye sordu. Bunun üzerine Velid: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Siz ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibisiniz (birbirinize yakınsınız)'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/494) rivayet etti.

 

 

 

28273 (10)- Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şehadet ve orta parmağıyla işaret ederek: "Ben ve kıyamet saati, şu şekilde (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

Katade rivayetinde: "Birinin diğerinden (azıcık) daha uzun olması gibi" derdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Cuhayfe Vehb

 

28274 (1) Vehb es-Suvaİ der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle kıyamet saatinin gönderilişi şunun şuna yakınlığı gibidir. Hatta neredeyse bu (kıyamet saati) şunu (gönderilişimi) geçecekttı buyurdu. A'meş, şehadet ve orta parmağını birleştirerek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl işaret ettiğini gösterdi. Muhammed bir rivayetinde: ''Neredeyse kıyamet saati, benim gönderilişimi geçecekttı demiştir. İsa b. Yunus, Cabir b. Semure esSuvaİ kanalıyla aynısını rivayet etmiştir.

Babam'ın bildirdiğine göre Ali b. Bahr, Vehb es-Suvaİ'den naklederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmağıyla işaret ettiğini gördüm" demiştir.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18227) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani rivayet etti, ama sadece:

"Benim gönderilişimi geçecekti" ibaresini kullandı. İkisinin de, Ebu Halid el-Vabili dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

3. Cabir b. Semure

 

28275 (1) Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmaklarıyla işaret ederek: ''Benimle kıyamet saatinin gönderilişi şunun şuna yakınlığı gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1843) rivayet etti.

 

 

 

28276 (2)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmaklarıyla işaret ederek: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28277 (3)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmaklarıyla işaret ederek: ''Ben ve kıyamet saati, şu iki şey (parmak) gibi (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Bureyde

 

28278 (1) Abdullalı b. Bureyde'nin bildirdiğine göre babası der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Ben ve kıyamet birbirimize çok yakın gönderildık Kıyamet neredeyse benden önce gelecekti.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (18225) der ki: "Ahmed rivayet etti. Bezzar rivayet etti, ancak şöyle dedi:

"Ben ve kıyamet saati şu iki şey (parmak)gibi (birbirimize yakın) gönderildik" buyurup işaret ve orta parmağını yan yana getirdi. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

5. Sahl b. Sa'd

 

28279 (1) Sehl b. Sa'd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle kıyamet saatinin gönderilişi şunun şuna yakınlığı gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4936,5301,6503) ve Müslim (7513) rivayet ettiler.

 

 

 

28280 (2)- Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle kıyametin misali şu iki şey (parmak) gibidir (birbirimize yakın gönderildik)'' buyurdu. Sonra şehadet ve orta parmağını birbirinden ayırarak: ''Benimle kıyametin misali iki yarış atı misali gibidir'' buyurdu. Sonra: ''Benimle kıyametin misali, kavmi tarafından öncü olarak gönderilenı ancak geçilmekten korkması üzerine, giysisini sallayarak: ''Baskın var! Baskın var!'' diye seslenmeye başlayan kişi gibidir'' diyerek: ''İşte o seslenen kimse benim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (17669) der ki: " Hepsini, Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

28281 (3)- Sehl b. Sa'd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benimle kıyamet saatinin gönderilişi şunun şuna yakınlığı gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28282 (4)- Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehadet ve orta parmağıyla işaret ederek: ''Ben ve kıyamet saati, şu şekilde (birbirimize yakın) gönderildik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Ömer

 

28283 (1) Muttalib b. Abdullah bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Arafat'ta vakfede iken akşam vakti kalkan gibi görünen ve batmaya yüz tutan güneşe bakıp hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladı. Yanındaki biri ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Benimle kaç defa vakfede bulundun. Niçin öyle yapmaktasm?" diye sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hatırladım ki o da böylesi bir zamanda benim durduğum bu yerde durmuş ve: ''Ey insanlar! Dünya hayatından geriye kalanı ancak bu gününüzden geriye kalan zaman kadardır'' buyurmuştu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/443) rivayet etti.

 

 

7. Ebu Hureyre

 

28284 (1) Ebu Hureyre der ki: Bir kurt gelip çobanın gütmekte olduğu sürüden birini kaptı. Çoban kurdun peşinden giderek koyunu ondan kurtardı. Kurt tepeye çıkıp kıçı üzerine oturdu ve dile gelerek: "Allah'ın bana verdiği rızkı ben aldıktan sonra sen onu benden ger imi alıyorsun?" diye seslendi. Çoban: "Vallahi, ben böyle bir gün görmedim, kurt konuşuyod" dedi. Bunun üzerine kurt: "Bir adam iki hurmalık ve iki kara taşlık arasında geçmişteki hadiseleri ve sizden sonra olacak olayları size haber veriyor" karşılığını verdi. Çoban Yahudi biri idi. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip Müslüman oldu ve durumu kendisine anlattı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu doğruladıktan sonra: ''Bu, kıyametten önce görülecek alametlerden biridir. Yakın bir zamanda kişi evinden çıkacak, evine dönmeden ayakkabıları ve kırbacı, kendisinden sonra ailesinin ne yaptığını kendisine anlatacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/291, 292): "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

8. Enes b. Malik

 

28285 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında da Ensar'dan Muhammed adında bir çocuk vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Şayet bu çocuk yaşarsa yaşlanmadan önce kıyamet kopacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Ubey b. Ka'b

 

28286 (1) Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (sallallahu aleyhi ye selle m) şöyle buyurdu: ''Racife (bütün canlılara ölüm getirecek olan sura üfürülmenin) zamanı geldi. Hemen ardından da Radife (bütün canlıları diriltecek olan üfleme) gelecektir. Ölüm, her türlü şekliyle gelecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/637 (2457, "hasen sahih") ve Hakim 2/41 (2578, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ