MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

63- Hurmaları Aşılamak

 

1. Talha

 

28258 (1) Musa b. Talha, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurma ağaçlarının tepelerinde bulunan bir grupla karşılaşınca:

''Bunlar ne yapıyorlar?'' diye sordu. Oradakiler: "Dişiye erkeği koyarak onları aşılamaktalar" deyince: ''Bunun bir işe yarayacağını sanmıyorum'' buyurdu. Bunun üzerine onlara bu durum haber verilince bu işi yapmayı bıraktılar. Bu durum da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirilince: ''Eğer bir faydası oluyorsa yapsınlar. Ben sedece bir zanda bulundum. Benim zannım üzerine iş yapmayın. Ancak size Allah'tan bir haber verdiğimde onunla amel edin. Çünkü ben, Allah adına asla yalan söylemem'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/223) ve İbn Mace (2/48) rivayet ettiler.

 

 

2. Enes

 

28259 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı sesler işitince:

''Bu da nedir?'' diye sordu. Oradakiler: "Hurmaları aşılamaktalar" deyince:

''Eğer bunu bırakıp yapmasalar daha iyi olurdu'' buyurdu. Bunun üzerine aşılama işini yapmadılar. Ancak ağaçlar meyvelerini döktü ya da az mahsül oldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyiniz var?'' diye sorunca: "Dediğin gibi aşı işini bıraktılar" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yapmak istediğiniz bir şey dünyanız işinden ise onu siz daha iyi bilirsiniz. Ancak dininizin işlerinden ise o bana aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1836 (2363) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

28260 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı sesler işitince: ''Bu sesler de nedir?'' diye sordu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Hurmaları aşılamaktalar" deyince: ''Eğer bunu bırakıp yapmasalar daha iyi olurdu'' buyurdu. Bunun üzerine o yıl aşılama işini yapmadılar. Ancak ağaçlar meyvelerini döktü ya da az mahsüloldu. Bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediklerinde: "Yapmak istediğiniz bir şey dünyanız işinden ise onu bildiğiniz gibi yapın, Ancak dininizin işlerinden ise o bana aittir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6203) ve İbn Mace (2471) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ