MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

44- Şam'ın, Şamlıların ve Şam Bölgesinden Bazı Yerlerin Fazileti

 

1. Abdullah b. Havale

 

28168 (1) İbn Havale der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri Şam'da, biri Yemen'de, biri de Irak'ta olmak üzere üç ordu haline geleceksiniz'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet o zamana erişirsem hangisinde olmam! tercih edersin?" diye sorduğumda, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şam'da olmaya çalış. Zira orası Allah'ın yeryüzünde tercih ettiği bir yerdir ve kullarından seçtiği kişileri de orada toplayacaktır. Eğer oraya gitmeyi tercih etmezseniz o zaman Yemen'e gidin ve oraya giderseniz oradaki havuzlarınızdan için. Allah, Şam ve Şam halkına yönelik bana güvence verdi. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28169 (2)- Abdullah b. Havale der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biri Şam'da, biri de Yemenlde olmak üzere iki ordu olacaktır'' buyurdu. Bir adam:

"Ey Allah'ın Resulü! Şayet o zamana erişirsem hangisinde olmamı tercih edersin?" diye sorduğumda, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Şam'da olmaya çalış. Şamıda olmaya çalış. Şamıda olmaya çalış. Eğer oraya gitmeyi tercih etmezseniz o zaman Yemen'e gidin ve oraya giderseniz oradaki havuzlarınızdan için. Allah, Şam ve Şam halkına yönelik bana güvence verdi.''

Ebu'n-Nadr, rivayetinde: ''Yemen'e gidin'' ifadesini iki defa kullanmıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7306) ve Hakim, Müstedrek'te (4/510) rivayet ettiler.

 

 

 

28170 (3)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan İbn Havale elEzdi bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Biri Şam'da, biri Yemen'de' biri de Irak'ta olmak üzere üç ordu olacaktır. Siz Şamıda olmaya bakın. Siz Şamıda olmaya bakın. Siz Şamıda olmaya bakın. Şamıda olmak istemeyen kimse, Yemen le gitmeye baksın. Oraya giderseniz oradaki havuzlarınızdan için. Allah, Şam ve Şam halkına yönelik bana güvence verdi. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Amr b. el-As

 

28171 (1) Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ben uyurken melekler gelip yastığımın altından Kitabın direğini aldı ve Şam'a götürdüler. Şunu bilin ki fitne anında iman Şam'da olacaktır.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (16639) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Abdulaziz b. Abdillah zayıftır."

 

 

3. Ebu'd-Derda

 

28172 (1) Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben uyurken Kitab'ın direğinin başımın altından alındığını gördüm. Onu alıp götüreceklerini zannederek bakmaya başladım. Onu Şama götürdüler. Şunu bilinki fitne anında iman Şamıda olacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

4. Zeyd b. Sabit

 

28173 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Bir gün biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında iken: ''Ne mutlu Şam'a, Ne mutlu Şam'a!'' buyurdu. Ben: "Şam'ın durumu nedir?" dediğimde: ''Melekler kanatlarını Şam'ın üzerine germişlerdir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

28174 (2)- Zeyd b. Sabit der ki: Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında, parçalar üzerinde yazılı olan Kur'an'ı derlemekte iken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne mutlu Şam'a'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Neden?" diye sorulduğunda: ''Çünkü Rahman'ın melekleri Şam'ın üzerine kanatlarını germişlerdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3954), İbn Hibban (114) ve Hakim, Müstedrek'te (2/229, 611) rivayet ettiler.

21123 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Ebu Umame

 

28175 (1) Ebu Umame der ki: Irak'ın hayırlı kimseleri Şam'a, Şam'ın kötü kimseleri de Irak'a gelmedikçe kıyamet kopmayacaktır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şamıda olmaya bakın'' buyurdu.

Ebu Abdurrahman der ki: Ebu']-Muşa'nın adı Lakit'tir. Ayrıca ona: "İbnu']-Muşa" ve "Ebu Muşa" denilmektedir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/245) rivayet etti.

 

 

2. İbn Ömer

 

28176 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım!

Şam'ımızı ve Yemen'imizi bize bereketli kıl'' diye dua edince, bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Doğumuzu da mı (kapsıyor)?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oradan şeytanın boynuzu çıkacaktır. Kötülerin onda dokuzu da oradadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (10/57): "Ahmed'in, güvenilir olan Abdurrahman b. Ata dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

28177 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım!

Şamlımızı bize mübarek kıl. Allahım! Yemeni'mizi bize mübarek kıl'' diye dua edince, oradakiler: "Necd'i de" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Şamlımızı bize mübarek kıl. Allahım! Yemeni'mizi bize mübarek kıl'' diye dua etti. Oradakiler yine: "Necd'i de" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Orada depremler ve fitneler görülecektir -veya- Oradan şeytanın boynuzu çıkacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/432, 433, 13/39) ve Tirmizi (4/381) rivayet ettiler.

 

 

 

28178 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım!

Şehrimizi bize mübarek kıl. Şamlımızı bize mübarek kıl. Yemeni'mizi bize mübarek kıl. Ölçeğimizi bize bereketli kıl. Müddümüzü bize bereketli kıl'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (3/305) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra halka doğru dönüp: "Allahım! Şam'ımızı ve Yemeni'mizi bize mübarek kıl" diye dua edince, bir adam: "Ey Allah'ın Resulü, Irak'ı da mı?" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şeytanın boynuzu oradan çıkacak ve fitneler oradan kopacaktır" buyurdu. Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

 

28179 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım!

Şehrimizi bize mübarek kıl. Ölçeğimizi bize bereketli kıl. Müddümüzü bize bereketli kıl. Yemeni'mizi ve Şamlımızı bize mübarek kıl'' diye dua ettiğini işittim. sonra güneşin doğduğu tarafa dönüp: ''Şeytanın boynuzu işte buradan çıkacak, depremler burada olacak ve fitneler buradan kopacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Kurre el-Muzeni

 

28180 (1) Muaviye b. Kurre, babasından, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: ''Şam ahalisi de bozulunca artık sizde bir hayır kalmaz. ümmetimden bir grup, kıyamet kopana dek diğerlerine karşı hep üstün kalacaklar ve onlara karşı çıkanlara hiç aldırmayacaklardır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2192) rivayet etti.

 

 

8. Hz. Ali

 

28181 (1) Şureyh b. Ubeyd der ki: Irak'ta bulunan Ali b. Ebi Talib'in yanında Şamlılar anılınca: "Ey müminlerin emiri! Onlara lanet et" dediler. Ali: "Hayır!" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Abdallar Şamıdadır ve bunlar kırk kişidir. Bunlardan biri öldüğü zaman Allah diğer insanlardan biriyle onun yerini doldurur. Onlardan dolayı yağmur iner, onlardan dolayı düşmana karşı (Şamlılara) yardım edilir ve onlardan dolayı Şamlılardan ilahi azap defedilir.''

 

26493 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

9. Hureym b. Fatik

 

28182 (1) Hureym b. Fatik el-Es edi der ki: "Şam halkı Allah'ın yeryüzündeki kamçısıdır. Onlarla dilediğinden dilediği şekilde intikam alır. Onların münafıklarının mümin olanlarına üstün gelmesi haram kılınmıştır. Onun münafıkları ancak gamla veya kahrolmakla veya üzüntü ile ölürler."

 

[Hasen]

 

Heysemi (16655) der ki: "Ravileri güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ