MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Baki' Mezarlığı ve Uhud Dağmın Fazileti

 

1. Ebu Muveyhibe

 

28153 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Ebu Muveyhibe der ki:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Baki mezarlığında olanlara namaz kılması emredilince bir gecede onlara üç defa namaz kıldı. İkinci gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Muveyhibe! Bineğimi eyerle'' buyurdu ve (bineği eyerleyince) o bindi, ben de yürüdüm. Baki mezarlığına varınca bineğinden indi, ben de bineğinin yularını tuttum. Mezarlığa yönelip ölülere hitaben şöyle dedi: ''İnsanIarın içinde bulundukları durumdan çok, sizin içinde bulunduğunuz durum size mübarek olsun, Fitneler gece karanlığının parçaları gibi peşpeşe gelmeye başladılar, Bir sonra gelen fitne, bir önceki fitneden daha şiddetlidir, İnsanların içinde bulundukları durumdan ziyade, sizin içinde bulunduğunuz durum size mübarek olsun, '' Sonra dönüp: ''Ey Ebu Muveyhibe! Benden sonra ümmetime verilecek dünya hazinelerinin anahtarlarını almak ya da cennete girmek ya da Rabbimin huzuruna çıkmak arasında serbest bırakıldım'' buyurunca, ben: "Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Bana (hangisini seçtiğini) haber ver" dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fitnelerin çıkacağından dolayı ben Rabbimin huzuruna gitmeyi tercih ettim'' buyurdu. Bundan sonra yedi veya sekiz gün geçmeden vefat etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi, mukaddime 1/50 (78) ve Hakim (3/55, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

28154 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uhud, bizi seven, bizim de onu sevdiğimiz bir dağdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5909) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

 

28155 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uhud bizi sevenı bizim de onu sevdiğimiz bir dağdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Suveyd el-Ensin

 

28156 (1) Ukbe b. Suveyd el-Ensari'nin bildirdiğine göre (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan) babası der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Hayber gazyesinden dönüyorduk. Uhud dağı görününce, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahu Ekber! Bizi seven ve bizim de kendisini sevdiğimiz bir dağ'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10214) der ki: "*Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ukbe'yi ise, İbn Ebi Hatim zikredip: "Abdülazız kendisinden hadis rivayet etti ve onu cerh etmedi. Ahmed'in kitabında Zühri'nin ondan yaptığı rivayetler vardır" demiştir. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Enes b. Malik

 

28157 (1) Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Uhud dağını zikredip: ''Bizi seven ve bizim de kendisini sevdiğimiz bir dağ'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4083), Müslim, hac 2/993 (1365) ve İbn Mace, hac 2/1040 (3115) rivayet ettiler.

 

 

 

28158 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Uhud dağı görününce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bizi sevenı bizim de onu sevdiğimiz bir dağ. Allahım! İbrahimı Mekke'yi haram kıldı. Ben de Medine'nin iki taşlık arasını haram kılıyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2/889), Buhari (3367, 4084, 7333) ve Tirmizi (3922) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ