MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Minberi

 

1. Ebu Malik Sehl b. Sa'd

 

28133 (1) Sehl b. Sa'd der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberi ormandaki büyük bir ağaçtan idi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/486 (377), Müslim, mesacid 1/386 (544), Ebu Davud 1/283 (1080), Nesai, mesacid 2/57 (739), Darimi 1/321 (1258) ve Humeycli 2/413 (926) rivayet ettiler.

 

 

 

28134 (2)- Ebu Hizım bildiriyor: Sehl b. Sa'd'a (Hz. Peygamber'in) minberinin hangi ağaçtan yapıldığı sorulunca şu karşılığı verdi: "Vallahi ben, onun hangi ağaçtan yapıldığını, onu kimin yaptığını, hangi gün yapıldığını ve hangi gün yerine konulduğunu biliyorum. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona ilk gün oturduğunu da gördüm. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) marangoz kölesi olan bir kadını çağırttı ve: ''Marangoz kölene söyle, insanlara hitab ettiğim zaman üzerine oturacağım bir minber yapsın'' buyurdu. Kadın kölesine emredince köle Gabe'ye gidip bir ılgın ağacı kesti. Minberi üç basamaklı yaptı. Kadın bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi ve şimdi görmüş olduğunuz yere konuldu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberin konulduğu ilk günde üzerine oturdu. üzerinde iken tekbir getirdi, sonra rükuya vardı. Sonra geri geri inip secde etti. Cemaatte kendisiyle birlikte secde etti. Sonra tekrar minbere çıkıp: ''Ey insanlar! Bunu bana uymanız ve namazımı bilmeniz için yaptım'' buyurdu.

Sehl'e: "O kütük hakkında (ağlamasına yönelik) insanların anlattıkları doğru mu?" diye sorulunca, Sehl: "Anlattıklarından bazıları olmuştur" karşılığını verdi.

 

 

SONRAKİ