MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Medine Halkını Korkutanların, Onlara Kötülük Düşünen Kimselerin Helak Olması ve Cezaları

 

1. Sa'd b. Malik

 

28030 (1) Sa'd b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her kim Medine halkı hakkında bir fenalık -veya- bir kötülük düşünürse, Allah onu tuzun suda erimesi gibi eritir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3342) rivayet etti.

 

 

 

28031 (2)- Amir b. Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hz. İbrahim'in Mekke'yi haram bölge kılması gibi ben de Medine'nin iki dağı arasındaki bölgeyi haram bölge yapıyorum. Bundan dolayı bu bölgedeki ağaçlar kesilmez ve hayvanları avlanmaz. Bir kimse oradan hoşlanmayarak çıkarsa Allah mutlaka onun yerine ondan daha hayırlısını getirir. Her kim Medine halkı hakkında bir kötülük düşünürse, Allah onu kurşunun ateşte veya tuzun suda erimesi gibi eritir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4265) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hurayra

 

28032 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Medine halkı hakkında bir kötülük düşünürse, Allah onu tuzun suda erimesi gibi eritir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/121) ve İbn Mace (3114) rivayet

 

 

 

28033 (2)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım: "Her kim Medine halkı hakkında bir kötülük düşünürse, Allah onu tuzun suda erimesi gibi eritir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

28034 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Medine halkı hakkında bir kötülük düşünürse, Allah onu tuzun suda erimesi gibi eritir'' buyurdu.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

28035 (1) Zeyd b. Eslem, Cabir b. Abdullah'tan bildiriyor: Fitne valilerinden bir vali Medine'ye gelmişti. O zamanlar Cabir'in gözlerinin feri gitmişti. Cabir'e: "Bu adamdan uzak dursan" denildi. Cabir iki oğlunun koluna girmiş bir şekilde yürürken ayağı takılınca: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korkutan kimseyi Allah helak etsin" dedi. Bunun üzerine oğulları veya- oğullarından biri: "(Ey) babacığım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölmüş iken nasıl korkar ki?" deyince şu karşılığı verdi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Medine halkını korkutan kimse, beni korkutmuş sayılır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

28036 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Medine halkını korkutan kimse, beni korkutmuş sayılır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

4. Saib b. Hallad

 

28037 (1) Saib b. Hallad bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Her kim Medine halkını korkutursa Allah ta onu korkutur. Ayrıca Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. Kıyamet gününde Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4265, 6631) rivayet etti.

 

 

 

28038 (2)- Saib b. Hallad bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Her kim Medine halkını korkutursa Allah ta onu korkutur. Ayrıca Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. Kıyamet gününde Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28039 (3)- Haris b. Hazrec oğullarındani Saib b. Hallad bildiriyor: Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: ''Her kim Medine halkını zulmen korkutursa Allah ta onu korkutur. Ayrıca Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. Kıyamet gününde Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

28040 (4)- Saib b. Hallad bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Her kim Medine halkını zulmen korkutursa Allah ta onu korkutur. Ayrıca Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti onun üzerinedir. Kıyamet gününde Allah onun farz veya nafile hiçbir ibadetini kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ