MÜSNED-İ HANBEL

FAZİLETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Ümmet-i Muhammed'in Sayısı

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

27724 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çadırında kırk kişi kadardık. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin dörtte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sorunca: "Evet, oluruz" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin üçte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sorunca: "Evet, oluruz" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki cennet ahalisinin yarısını oluşturacağınıZ! ümit ediyorum. Zira cennete ancak müslüman olanlar girecektir. Müşriklere nazaran sizin oranınız siyah bir öküzün derisindeki bir beyaz bir kıl veya kırmızı bir öküzün derisindeki siyah bir kıl gibidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (11/335, 336, 460), Müslim (1/79) Tirmizi (2547) ve İbn Mace (4283) rivayet ettiler.

 

 

 

27725 (2)- Abdullah (b. Ömer) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da kırmızı çadırına yaslanmışken bize: ''Cennet ahalisinin dörtte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sordu. "Tabi ki oluruz" dediğimizde: ''Cennet ahalisinin üçte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sordu. "Tabi ki oluruz" dediğimizde şöyle buyurdu: ''Vallahi cennet ahalisinin yarısını oluşturacağınıZ! ümit ediyorum. Sebebini de açıklamak gerekirse o günde müslümanların sayısının az olmasıdır. Zira o günde müslümanların sayısı, diğerlerine nazaran siyah bir öküzdeki bir beyaz bir kıl veya beyaz bir öküzdeki siyah bir kıl gibidir. Cennete de ancak müslüman olanlar girecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27726 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırında kırk kişi kadardık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin dörtte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sorunca: "Evet, oluruz" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin üçte biri olmaya razı olur musunuz?'' diye sorunca: "Evet, oluruz" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Canım elinde olana yemin olsun ki cennet ahalisinin yarısını oluşturacağınızı ümit ediyorum. Zira cennete ancak müslüman olanlar girecektir. Müşriklere nazaran sizin oranınız siyah bir öküzdeki bir beyaz bir kıl veya kırmızı bir öküzdeki siyah bir kıl gibidir,''

 

[Sahih]

 

 

 

27727 (4)- İbn Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Cennet ahalisinin dörtte biri olmaya, cennetin dörtte birinin size, kalan dörtte üçünün de diğer insanların olmasına ne dersiniz?'' buyurunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" karşılığını verdik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin üçte biri olmaya ne dersiniz?'' diye sorunca: "Bu, öncekinden daha çok" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinin yarısı olmaya ne dersiniz?'' diye sorunca: "Bu daha da çok" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde cennet ahalisi yüz yirmi saf olacak, bunların seksen safını sizler oluşturacaksınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet etti. Hars b. Hasire dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Hars da güvenilir bulunmuştur."

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

27728- Ebu'd-Derda bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde Allah, Adem'e: ''Kalk ve zürriyetinden (her bin kişiden) dokuz yüz doksan dokuz kişiyi cehenneme, bir kişiyi de cennete hazırla'' buyurur'' deyince ashabı ağlamaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başınızı kaldırın! Canım elinde olana yemin olsun ki diğer ümmetIerin içinde benim ümmetimin oranı, siyah bir öküzün derisindeki beyaz bir kıl gibidir'' buyurunca ashabı rahatladı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18621) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Senedi ceyyiddir."

 

 

3. Ebu Hurayre

 

27729- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıyamet gününde ilk olarak Adem huzura çıkarılır ve: ''Bu, babanız Adem'dir'' denilir. Adem: ''Rabbim! Buyur, emrindeyim'' deyince, Rabbimiz ona: ''Zürriyetinden cehennemin payını ayır'' buyurur. Adem: ''Rabbim! Payı ne kadar?'' diye sorunca, Rabbimiz: ''Her yüz kişiden doksan dokuz kişi'' buyurur. '' Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bizden her yüz kişiden doksan dokuz kişi (cehennemin payı olarak) alınacak olsa geriye ne kalır ki?" dediğimizde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Diğer ümmetIere nazaran benim ümmetimin oranı siyah öküzdeki beyaz kıl gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak (8/137) ve Müslim, ıman 1/201 (222) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir

 

27730 (1) Cabir bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetimden bana tabi olanların kıyamet gününde cennet ahalisinin dörtte birini oluşturacaklarını umuyorum'' buyurunca biz tekbir getirdik. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennetliklerin üçte birini oluşturacaklarını umuyorum'' buyurunca biz yine tekbir getirdik. Sonunda Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennetliklerin yarısını oluşturacaklarını umuyorum'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

27731 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''ümmetimden bana tabi olanların kıyamet gününde cennet ahalisinin dörtte birini oluşturacaklarını umuyorum'' buyurduğunu işittim. Bunu duyunca tekbir getirdik. Sonrasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennetliklerin üçte birini oluşturacaklarını umuyorum'' buyurunca biz yine tekbir getirdik. Sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennetliklerin yarısını oluşturacaklarını umuyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysem'i (18675) der ki: "Ahmed, Bezzar ve Taberan'i, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Bezzar'ın ve Ahmed'in iki senedinden birinin ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

5. Ebu Said

 

27732- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah kıyamet gününde: ''Ey Adem! Kalk ve (zürriyetinden) cehennemin payını gönder'' diye seslenince, Adem: ''Rabbim! Huzurunda ve emrindeyim! Tüm hayırlar senin elindedir. Cehennemin payı ne kadar?'' diye sorar. Allah: ''Her bin kişiden dokuz yüz doksan dokuz kişi'' karşılığını verir. İşte o zaman çocuk bile ihtiyarları ''Her emzikli kadın emzirdiğini unutur, her hamile kadın çocuğunu düşürür. İnsanları sarhoş gibi görürsün oysa sarhoş değildirler, fakat bu sadece Allah'ın azabının çetin olmasındandır.'']Hac 1,2}

 

Müslümanlar: "Diğerlerinin yanında bir kişi ne ki?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ye'cuc ve Me'cuc'dan her bin kişiye karşılık sizden bir kişi olur'' buyurdu. Müslümanlar bunun karşısında: "Allahu Ekber!" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi cennet ahalisinin dörtte birini oluşturmanızı umuyorum! Vallahi cennet ahalisinin üçte birini oluşturmanızı umuyorum! Vallahi cennet ahalisinin yarısını oluşturmanızı umuyorum!'' buyurdu. Müslümanlar bunun da karşısında tekbir getirince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O günü diğer ümmetIere nazaran sizin sayınızı siyah sığırdaki beyaz bir kıl veya beyaz sığırdaki siyah bir kıl gibidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak 11/388 (6530) ve Müslim, iman 1/201 (222) rivayet ettiler.

 

 

6. Bureyde

 

27733 (1) İbn Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisi, yüz yirmi saf olacaktır. Bunlardan seksen saf'ı bu ümmetten çıkacaktır'' buyurmuştur.

Amın başka bir defasında rivayet ederken: '' ... Sizler bunların seksen safını oluşturacaksınızlı lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2853) ve İbn Mace (4289) rivayet ettiler.

29210 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27734 (2)- İbn Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisi yüz yirmi saf olacaktır. Bunlardan seksen safı bu ümmetten çıkacaktır'' buyurmuştur.

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Bişr b. el-Har}s, Ebu'l-Ahvas ve Heysem b. Harice, hicri yirmi yedi yılında vefat ettiler."

 

[Sahih]

 

 

 

27735 (3)- Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisi, yüz yirmi saf olacaktır. Bunlardan seksen safı, bu ümmetten çıkacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ