MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Ebu Bekr'in Vefatı

 

1. Ebu Bekr

 

27337- Kasım b. Muhammed bildiriyor: Ebu Bekr vefat anında kızı Aişe başında "Kendisiyle yağmur istenecek kadar ak bir yüzü vardır, o yetimlerin bahçesi, dulların sığınağıdır" şeklinde bir şiir okuyunca Ebu Bekr: "Vallahi bu kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) idi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Bekr

 

27338- Hz. Aişe der ki: Ebu Bekr'in vefat anı gelince: "Bugün ne?" diye sordu. Yanındakiler: "Pazartesi günü" karşılığını verdiklerinde: "Şayet bu gece ölürsem gömmek için yarına bekletmeyin. Zira benim için en güzel gün ve gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat gününe en yakın olan gün ve gecedir" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4065) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Ahmed'in hocası Muhammed b. Muhammed b. Muyesser Ebu Sa'd bir grup tarafından zayıf olarak nitelendirilmiştir. Ahmed ise onun "saduk" olduğunu söylemiştir."

 

 

3. Aişe

 

27339- Hz. Aişe bildiriyor: Ebu Bekr bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi gün vefat etti?" diye sorunca: "Pazartesi günü" karşılığını verdim. Ebu Bekr: "Maşaallah! Ben de bu geceye kadar ölmeyi umuyorum" dedi ve: "Ne ile kefenlediniz?" diye sordu. Suhuliyye denilen Yemen yapımı üç parça beyaz kumaşla kefenledik ki bunların arasında gömlek ve sarık yoktu" karşılığını verdiğimde, Ebu Bekr: "üzerimde olan giyside zafiran veya kırmızı bir boya var. Yıkayıp temizle, yanına iki parça daha kumaş ekleyerek beni kefenleyin" dedi. Ona: "Babacığım! Ama eski bir giysidir" dediğimde, Ebu Bekr: "Yeni giysiyi giymeyi hayatta olan daha fazla hak eder. Kefen de irin ve cerahatin hakkı olacaktır" karşılığını verdi.

Urve der ki: Abdullah b. Ebi Bekr bize hibere (denilen Yemen) kumaşından bir aba vermişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önce onunla sarıldı. Sonra üstünden çıkarıldı ve üç parça beyaz kumaş ile kefenlendi. Abdullah da abayı geri aldı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tenine değen bir aba ile kefenleneceğim" dedi. Daha sonraları ise: "Vallahi, Allah'ın kefen olarak Nebiine (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladığı şeyi kefen olarak kullanmam!" dedi. Ebu Bekr salı gecesi öldü ve o gece defnedildi. Aişe öldüğü zaman Abdullah b. ez-Zübeyr onu gece vakti defnetti.

 

[Sahih]

 

8464 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ