MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Ebu Bekr'in Hilafetine işaret Eden Hadisler

 

1. Huzeyfe

 

27299- Huzeyfe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra Ebu Bekr ile Ömer'e tabi olun'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3662) ve Hakim, Müstedrek'te (3/75) rivayet ettiler.

26420 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

27300- Hz. Ali: "Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlılarının kimler olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir" demiştir.

 

[Sahih]

 

26457 (l6)'da tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas

 

27301 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vefatına sebep olan hastalığı sırasında başını bir bez parçasıyla bağlamış bir şekilde Mescid'e yanımıza çıktı. Minberde oturduktan sonra Allah'a hamdu senada bulunup şöyle buyurdu: ''İnsanlar içinde hem canı, hem de malıyla bana en cömert davranan kişi İbn Ebi Kuhafe'dir. Şayet insanlardan kendime bir dost edinecek olsaydım Eba Bekr'i edinirdim. Fakat aramızda İslam kardeşliği vardır. Mescid'e açılan kapılar arasında Ebu Bekr'in kapısı dışındaki tüm kapılar kapatılsın! ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (467) rivayet etti. 27324 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27302 (2)- İkrime der ki: İbn Abbas dedenin mirastaki payı konusunda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hakkında: ''Şayet (Allah'tan başka) bu ümmet içinden birini dost edinecek olsaydım onu dost edinirdim'' buyurduğu kişi (Ebu Bekr) mirasta dedeyi baba konumunda saydı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/17) rivayet etti.

 

 

4. Abdullah b. Mes'ud

 

27303 (1) Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bilin ki kendisini dost edindiğimi söyleyen her kişinin bu dostluğundan uzağım. Şayet (insanlardan) bir dost edinecek olsaydım da Eba Bekr'i dost edinirdim. Ancak arkadaşınız (Nebiiniz) Allah'ın dostudur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/331) ve Tirmizi (4/308) rivayet ettiler.

 

 

 

27304 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bilin ki kendisini dost edindiğimi söyleyen her kişinin bu dostluğundan uzağım. Şayet (insanlardan) bir dost edinecek olsaydım da Eba Bekr'i dost edinirdim. Ancak arkadaşınız (Nebiiniz) Allah'ın dostudur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27305 (3)- İbn Mes'üd'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Şayet insanlardan birini dost edinecek olsaydım İbn Ebi Kuhafe'yi dost edinirdim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20398) rivayet etti.

 

 

 

27306 (4)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bilin ki kendisini dost edindiğimi söyleyen her kişinin bu dostluğundan uzağım. Şayet (insanlardan) bir dost edinecek olsaydım da İbn Ebi Kuhafe'yi dost edinirdim. Ancak arkadaşınız (Nebiiniz) Allah'ın dostudur. ''

 

[Sahih]

 

 

 

27307 (5)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet ümmetimden birini dost edinecek olsaydım Ebu Bekr'i dost edinirdim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27308 (6)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Şayet insanlardan birini dost edinecek olsaydım İbn Ebi Kuhafe'yi dost edinirdim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

27309 (7)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şayet insanlardan birini dost edinecek olsaydım Ebu Bekr'i dost edinirdim, Ancak Ebu Bekr kardeşim ve arkadaşımdır. Allah da arkadaşınızı (beni) dost edinmiştir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2383) rivayet etti.

 

 

 

27310 (8)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet ümmetimden birini dost edinecek olsaydım Ebu Bekr'i dost edinirdim'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Cübeyr b. Mut'İm

 

27311 (1) Cübeyr b. Mut'im bildiriyor: Kadının biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bir konuyu konuştu. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konu hakkında ona bir şey dedi. Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Ya seni bulamazsam ne yapayım?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet beni bulamazsan Eba Bekrle git'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/16 (3659), Müslim 4/1856 (2386) ve Tirmizi 5/615 (3676, "garib") rivayet ettiler.

 

 

 

27312 (2)- İbn Cübeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: Kadının biri bir şey istemek için Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Daha sonra yanıma ge'' buyurdu. Kadın, ölümü kastederek: "Ey Allah'ın Resulü! Gelir de seni bulamazsam ne yapayım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geldiğinde beni bulamazsan Eba Bekr'in yanına git'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Abdullah b. Zem'a

 

27313- Abdullah b. Zem'a b. el-Esved b. el-Muttalib b. Esed der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ağırlaştığı zaman Müslümanlardan bir toplulukla birlikte yanındaydık. Bilal namaz için ezanı okuyunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birine söyleyin de cemaate namazı kıldırsın'' buyurdu. Mescid'e gittiğimde cemaatin içinde Ömer'in de bulunduğunu gördüm. Ebu Bekr orada yoktu. Ömer'e: "Ey Ömer! Kalk ve cemaate namazı kıldır" dediğimde Ömer öne geçip tekbir getirdi. Ömer gür sesli birisiydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'in tekbir sesini işitince: ''Ebu Bekr nerede ki? O varken başkasının öne geçmesini Allah da, Müslümanlar da istemezler! Buna ne Allah, ne de Müslümanlar razı olurlar!'' buyurdu. Bunun üzerine Ebu Bekr'e haber salındi. Ebu Bekr geldi ve Ömer o namazı kıldırdıktan sonra o da namazı kıldırdı.

Ebu Bekr namazı bir daha kıldınnca Ömer bana: "yazıklar olsun sana ey İbn Zem'a! Namaz kıldırmamı söylediğin zaman bunu sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylemiş olduğunu düşünmüştüm. Öyle düşünmeseydim de insanlara namazı kıldırmazdım" dedi. Ona: "Vallahi namazı senin kıldırmanı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emretmiş değildi. Ancak Ebu Bekr'i göremeyince oradakilere namazı kıldırmayı en çok senin hak ettiğini düşündüm" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4660) rivayet etti.

25535 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. Aişe

 

27314- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hastalığı ağırlaşınca, Abdurrahman b. Ebi Bekr'e: ''Ebu Bekr hakkında bir yazı yazmam için bana bir kürek kemiği veya bir levha getir de müslümanlar onun hakkında ihtilafa düşmesin'' buyurdu. Abdurrahman getirmek için kalkmak üzereyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Bekr! Allah ve müminIerı senin hakkında ihtilafa düşmeyi kabul etmezler'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1627) rivayet etti.

25561 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ