MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yapılan Biat

 

1. İbn Ömer

 

27258 (1) İbn Ömer der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği emirleri dinleyip itaat etme üzerine biat ederdik. Resulullah de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücünüzün yettiği kadarıyla'' buyururdu.

Ravi başka bir defasında rivayet ederken İbn Ömer'in: ''Gücümüzün yettiği kadarıyla'' dememizi isterdi" dediğini aktarır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/94) ve Malik (3/147) rivayet ettiler.

 

 

 

27259 (2)- İbn Ömer der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği emirleri dinleme (ve itaat etme) üzerine biat ettiğimizde ''Gücümüzün yettiği kadarıyla" dememizi isterdi.

 

[Sahih]

 

 

 

27260 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği emirleri dinleme ve itaat etme üzerine biat ettiğimizde "Gücümüzün yettiği kadarıyla" dememizi isterdi.

 

[Sahih]

 

 

 

27261 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği emirleri dinleme ve itaat etme üzerine biat ettiğimizde "Gücümüzün yettiği kadarıyla" dememizi isterdi.

 

[Sahih]

 

 

 

27262 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verdiği emirleri dinleme ve itaat etme üzerine biat ettiğimizde "Gücümüzün yettiği kadarıyla" dememizi isterdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b. Malik

 

27263 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)' verdiği emirleri dinleyip itaat etme üzerine biat ettik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücünüzün yettiği kadarıyla'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/958 (2868) rivayet etti.

 

 

 

27264 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, verdiği emirleri dinleyip gücümün yettiğince itaat etme üzerine şu sağ elimle biat ettim."

 

[Hasen]

 

 

 

27265 (3)- Enes b. Malik der ki: "Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem), verdiği emirleri dinleyip gücümün yettiğince itaat etme üzerine biat ettim."

 

[Hasen]

 

 

 

27266 (4)- İbn Hürmüz'ün azatlısı Attab der ki: Enes b. Malik'e bir gemi yolculuğunda arkadaş oldum. Yolculuk sırasında Enes: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), verdiği emirleri dinleyip gücümün yettiğince itaat etme üzerine şu elimle biat ettim" dedi ve sağ elini gösterdi.

 

[Sahih]

 

 

 

27267 (5)- Humeyd b. Abdillah el-Himyeri'nin yeğeni Cafer b. Ma'bed der ki: (Amcam) Humeyd ile Enes b. Malik'in yanına gittim. Enes bize şöyle dedi: "İnsanlar Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ederken (veya Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettiğimizde) ''Gücümüzün yettiği kadarıyla'' dememizi isterdi."

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babam, buradaki Humeyd'in Humeyd et-Tavil olmadığını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Diyau'l-Makdisı Muhtare'de (1842) rivayet etti.

 

 

 

27268 (6)- Cafer b. Ma'bed der ki: Humeyd b. Abdirrahman ile Enes b. Malik'in yanına gittik. Yanındayken Enes'in şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettiğimizde ''Gücünüzün yettiği kadarıyla'' derdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Ubade b. el-Velid b. Ubade

 

27269 (1) Seyyar ile Yahya b. Said el-Kadi bildiriyor: Ubade b. el-Velid b. Ubade'nin, babasından, onun da dedesinden naklen -Seyyar bunu rivayet ederken Ubade'nin dedesini zikretmeden sadece babasından naklen bildiriyor- şöyle dediğini işittik: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), verdiği emirleri iyi günde kötü günde, hoşumuza gitse de gitmese de, başkaları bize tercih edilese de dinleyip itaat etme, yönetime ehil olan kişilerle bu konuda çekişmeme, her nerede olursak olalım hiç kimsenin kınamasından çekinmeden hakka uyma üzerine biat ettik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, biat 7/139 (4154) ve İbn Mace, cihad 2/957 (2866) rivayet ettiler.

 

 

 

27270 (2)- Şu'be der ki: "Seyyar (bir önceki) rivayeti rivayet ederken "Her nerede olursak olalım" ifadesini zikretmez. Bu ifade ravi Yahya'nın ifadesidir. Bu hadisin diğer ifadeleri konusunda zikrettiklerim de Seyyar veya Yahya'dandır."

 

[Sahih]

 

 

4. Hakım b. Hizam 

 

27271- Hakim b. Hizam der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her işimde hakkı gözetmek üzerine biat ettim. "Ey Allah'ın Resulü! Bazen müşteri gelir, elimde olmayan bir malı benden ister. Ben de istediğini çarşıdan alıp ona satıyorum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında olmayan şeyi satma'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu. Davud (3503), İbn Mace (2187), Tirmizi (1232) ve Nesai (7/289) rivayet ettiler.

15453 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Kutbe b. Katade

 

27272-z Kutba b. Katade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kızım Havsale adına da biat ettim." Ravi der ki: "Kutbe'nin künyesi de Ebu'lHavsale idi.,

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9859) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerinin arasında ismi belli olmayan biri vardır."

 

 

6. Cabir

 

27273 (1) Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Sakif kabilesi nasıl biat etmişti?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ederken zekat vermemeleri ve cihada katılmamaları şartını koştular" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

27274 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sakif kabilesi için:

''Müslüman olmaları halinde zekatı verip cihada katılacaklar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, harcre 3/161 (3025) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ