MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Yoldan Çıkaran Yöneticiler

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

27146- Ebu'l-Muharik Zuheyr b. Salim bildiriyor: "Hz. Ömer, Umeyr b. Sa'd el-Ensarl:'yi Humus valisi olarak atamıştı." Ravi hadisi aktardıktan sonra şöyle devam eder: Hz. Ömer, Kab'a: "Sana bir şey soracağım, ama açıkça söyleyeceksin" deyince, Ka'b: "VAllahi bu konuda bildiğim bir şey varsa senden saklamam" karşılığını verdi. Ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmeti için en çok neyden endişe ediyorsun?" diye sorunca, Ka'b: "Yoldan çıkaran yöneticilerden" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer:

"Doğru söylüyorsun! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu bana gizlice söyleyip bildirmişti" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberı, Tarih'te (5/42) rivayet etti. Heysemi (9214) der ki: "Ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

27147- Ebu'd-Derda der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Sizin için en çok doğru yoldan çıkaracak olan yöneticilerden endişe ediyorum'' diye vasiyette bulundu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darimi (211) rivayet etti. Heysemi (9216) der ki: "Hadisi Taberani ve İmam Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde ismi belirtilmeyen iki ravi bulunmaktadır."

 

 

3. Ebu Zer

 

27148 (1) Ebu Zer der ki: Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürürken üç defa: ''ümmetim için Deccal dışında başka bir şeyden daha fazla endişe ediyorum'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! ümmetin için Deccal'den daha fazla endişe ettiğin bu şey nedir?" diye sorduğumda: ''Yoldan çıkaracak yöneticilerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9212) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehi'a'nın hadisi hasendir. Kendisinde zayıflık bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

27149 (2)- Ebu Zer der ki: Bir gün Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine doğru yürüyordum. Giderken: ''ümmetim için Deccal dışında başka bir şeyden daha fazla endişe ediyorum'' buyurdu. Ne olduğunu öğrenmeden eve girmesinden çekindiğim için: "Ey Allah'ın Resulü! ümmetin için Deccal'den daha fazla endişe ettiğin bu şey nedir?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yoldan çıkaracak yöneticilerdir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Sevban

 

27150 (1) Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah -veya- Rabbim yeryüzünü doğusu ve batısıyla benim için dürüp katladı. ümmetimin hakimiyeti de bana dürülüp gösterilen yerlere kadar uzanacaktır. Altından ve gümüşten hazineler de bana verildi. ümmetim için Rabbimden onları genel bir kıtlıkla helak etmemesini diledim. Yine dünyanın dört bir bucağı bir araya gelse dahi onlara kendilerinden olmayanı köklerini kurutacak, birbirlerini esir almalarına ve birbirlerinin kanını dökmelerine sebep olacak bir düşmanı musallat etmemesini diledim. Ancak ben ümmetim için asıl kendilerini yoldan çıkaracak olan yöneticilerden endişe ediyorum. ümmetimin arasına kılıç (iç kavgalar) girdi mi de artık bu kılıç kıyamet gününe kadar bir daha aradan çıkmaz. ümmetimden bazı kabileler müşriklere katılmadıkça, yine ümmetimden bazı kabileler putlara tapmadıkça da kıyamet kapmayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7238) rivayet etti. 28401 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

27151 (2)- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetim için en çok onları yoldan çıkaracak olan yöneticilerden endişe ediyorum"buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, fiten 4/437 (2229, "hasen sahih") ve Darimi (l/80) rivayet ettiler.

 

 

 

27152 (3)- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"ümmetim için en çok onları yoldan çıkaracak olan yöneticilerden endişe ediyorum"buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ