MÜSNED-İ HANBEL

YÖNETİCİLİK VE HİLAFET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- İnsanlarla Aralarına Mesafe Koyan Yöneticiler

 

1. Ashabdan Biri

 

27114 (1) Ebu'ş-Şemmah el-Ezdi bildiriyor: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri olan amcam oğlu, Muaviye'nin yanına girdi ve dedi ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir konuda insanların idarecisi yapılan kişi, yoksullara mazlumlara ve ihtiyaç sahiplerine kapısını kapatırsa merhamete en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda Allah ona karşı rahmet kapılarını kapatır.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7378) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (7384) rivayet ettiler.

Heysemi (9066) der ki: "Hadisi imam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu'ş-Şemmah'ı tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

27115 (2)- Ebu'ş-Şemmah el-Ezdi bildiriyor: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri olan amcam oğlu, Muaviye'nin yanına girdi ve dedi ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bir konuda insanların idarecisi yapılan kişi, yoksullara mazlumlara ve ihtiyaç sahiplerine kapısını kapatırsa, merhamete en çok ihtiyacı olduğu bir zamanda Allah ona karşı rahmet kapılarını kapatır. ''

 

[Zayıf]

 

 

2. Muaz

 

27116- Muaz'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir konuda insanların idarecisi olan kişi, zayıf ve ihtiyaç sahipleriyle arasına mesafe koyarsa kıyamet gününde Allah da onunla arasına mesafe koyar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el ... Mu'cemu'l-kebir'de (20/316) rivayet etti. Heysemi (5/210) ravilerinin güvenilir olduğunu söylemiştir.

 

 

3. Amr b. Murre

 

27117- Ebu Hasan bildiriyor: Amr b. Murre, Muaviye'ye: "Ey Muaviye! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Halife veya vali kapısını muhtaçı yoksul ve düşkünlere karşı kapattığı zaman Allah da semanın kapılarını onun muhtaçı yoksul ve düşkünlüğüne karşı kapatın! buyurduğunu işittim" deyince, Muaviye insanların ihtiyaçlarıyla ilgilenmesi için birini görevlendirdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/356 (2948) ve Tirmizi 3/610 (1332) rivayet ettiler. Hakim (4/93, 9_ sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ