MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

104- Ebu'd-Derda

 

1. Ebu'd-Derda

 

26893- Yüsuf b. Abdullah b. Selam der ki: Kendisinden bir şeyler öğrenmek için Ebu'd-Derda'nın yanına gittim ve bir süre yanında kaldım. Vefat anı gelince bana: "İnsanlara öleceğimi bildir" dedi. Ben de çıkıp ölmek üzere olduğunu insanlara bildirdim. Geri geldiğimde evin içinin ve etrafının insanlarla dolu olduğunu gördüm. Ona: "İnsanlara senin ölümünü haber verdim. Evin içi ve etrafı insanlarla doldu" dedim. Ebu'd-Derda: "Beni dışarı çıkarın" deyince, onu dışarı çıkardık. "Beni oturtun" deyince oturttuk. Sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim güzelce abdest alır, sonra gereği gibi iki rekat namaz kılarsa Allah er veya geç dilediğini ona verir'' buyurduğunu işittim. Ey insanlar! Sakın namazda sağa sola bakınmayın. Zira sağa sola bakan kimsenin namazı kabulolmaz. Nafile namazda buna engel olamıyorsanız, bari farzlarda yapmayın."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3666) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Meymün Ebu Muhammed hakkında Zehebi: "Tanınmamaktadır" demiştir."

5549 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu'd-Derda

 

26894- Ebu Ömer bildiriyor: Adamın biri Ebu'd-Derda'nın yanında :nisafir oldu. Ebu'd-Derda: "Kalacaksan hayvanın eğerini alalım (dinlensin), gideceksen hayvanına yem verelim" deyince, adam: "Kalacağım" cevabını yerdi. Sonra Ebu'd-Derda adama şöyle dedi:

Sana öyle bir azık vereceğim ki ondan daha iyisini bulsaydım sana onu verirdim. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Zenginler dünyada ve ahirette bizden öndeler. Biz namaz kılıyoruz, onlar da kılıyor. Biz oruç tutuyoruz, onlar da tutuyor. Ancak onlar sadaka verirken biz veremiyoruz" dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yapman halinde senden önde olanların seni geçemeyeceği, senden geride olanların ise aynısını yapmadıkları sürece sana ulaşamayacağı bir şey söyleyeyim. Her bir farz namazın ardından otuz üç defa ''Sübhanallah''ı otuz üç defa ''Elhamdülillah''ı otuz dört defa da ''Allahu Ekber'' de'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (10/235) ve Taberani Dud'da (708) rivayet ettiler.

5488 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ