MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e iman Eden ilk Kişi

 

1. Zeyd b. Erkam

 

24915 (1) Zeyd b. Erkam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ilk iman eden kimse Hz. Ali'dir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3735) ve Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8081, 8336) rivayet ettiler.

 

 

 

24916 (2)- Zeyd b. Erkam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ilk namaz kılan kimse Hz. Ali'dir." Amr der ki: Bunu İbrahim'e söylediğimde kabul etmeyip: "(Bu kimse) Ebu Bekr'dir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24917 (3)- Zeyd b. Erkam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ilk namaz kılan kimse Hz. Ali'dir." Amr der ki: Bunu İbrahim'e zikrettiğimde kabul etmeyip: "(Bu kimse) Ebu Bekr'dir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24918 (4)- Zeyd b. Erkam der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ilk iman eden kimse Ali b. Ebi Talib'dir."

Ravi der ki: Bunu (İbrahim) en-Nehai'ye zikrettiğimde kabul etmeyip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ilk iman eden kimse, Ebu Bekr'dir" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

24919 (1) İbn Abbas der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Hz. Hatice'den sonra ilk namaz kılan kimse, Hz. Ali'dir."

Bir rivayetinde de: "İlk iman eden kimse" ibaresi geçmiştir.

 

Diğer tahric: Tirmizi (3734) rivayet etti.

27484 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Abbas

 

24920 (1) Afif el-Kindi, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Ben ticaretle uğraşan biriydim. Mekke'ye hac için gittiğimde, kendisinden bazı şeyler satın almak için Abbas b. Abdilmuttalib'in yanına vardım. O da tüccardı. Vallahi Mina'da Abbas'ın yanındayken, bir adam Abbas'ın yanındaki çadırdan çıktı. Güneşe baktı, batıya doğru meylettiğini görünce namaz kılmaya başladı. Sonra adamın çıktığı çadırdan bir kadın çıktı. Arkasında durup o da namaz kılmaya başladı. Sonra aynı çadırdan büluğ çağına gelmiş bir çocuk çıktı. O da onunla namaz kılmaya başladı.

Abbas'a: "Ey Abbas! Bu kimdir?" diye sordum. "Bu, yeğenim Muhammed b. Abdillah b. Abdilmuttalib'dir" dedi. "Bu kadın kimdir?" diye sorduğumda: "Bu karısı, Hatice binti Huveylid'dir" karşılığını verdi. "Bu çocuk kimdir?" dediğimde ise: "Bu, amcası oğlu Ali b. Ebi Talib'dir" dedi. "Ne yapıyorlar?" dediğimde: "Namaz kı lıyorlar, kendisi Nebi olduğunu iddia ediyor. Kendisine de sadece karısı ve amcası oğlu olan bu çocuk tabi oldu. O, Kisra ve Kayser'in hazinelerine sahib olacağını iddia ediyor" dedi.

Ravi der ki: Afif (ki Eş'as b. Kays'ın oğludur. sonra samimi bir Müslüman oldu) şöyle derdi: "Allah bana İslam'ı o zaman nasib etseydi, Ali b. Ebi Talib'den sonra Müslüman olan üçüncü kişi olurdum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, T. el-Kebir (4/1/74, 75), İbn Abdilberr, İstiab (526), Taberi, Tarih (2/212), İbn Sa'd, Tabakat (8/10, 11), Nesai, Hasais Ali (sh. 2, 3) ve İbnu'l-Esir, Usdü'l-Cabe (3/414) rivayet ettiler. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (9/103): "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Taberani iki senet ile rivayet etti. Ahmed'in ravileri güvenilirdir" dedi.

 

 

4. Hz. Ali

 

24921 (1) Habbetu'l-Urani der ki: Hz. Ali'nin: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ilk namaz kılan kimseyim" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/21) ve Nesai Hasaisu'l-Kübra'da (1) rivayet ettiler.

 

 

5. İbn Mes'ud

 

24922 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Müslüman olduğunu ilk açıklayanlar yedi kişi idi. Bunlar, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ammar, Ammar'ın annesi Sümeyye, Suheyb, Bilal ve Mikdad'dır. Allah, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), amcası Ebu Talib'in himayesi ile Ebu Bekr'i de kavmi sayesinde müşriklerden korumuştu. Ancak diğer kişiler müşrikler tarafından yakalanmış ve demir zırhlar giydirilerek güneş altında tutulmuştu. Bilal dışındakilerin hepsi, müşriklerin dediklerini kabul etmişti. Bilal, canını Allah yolunda feda etmeyi kolay bir şey görmüştü. Kavmi de onu öldürmenin kolay bir şeyolduğunu görünce onu Mekke çocuklarına teslim ettiler ve çocuklar onu Mekke tepelerinde dolaştırmaya (sürüklemeye) başladılar. Bilal sürekli: "Allah birdir, birdir" diyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1/34) rivayet etti.

 

 

6. Amr b. Abese

 

24923 (1) Amr b. Abese es-Sülemi der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bu hususta (sana yardımcı olacak) seninle birlikte kimler var?" dediğimde: ''Bir hürı bir köle var'' buyurdu. Beraberinde Ebu Bekr ve Bilal vardı. Sonra bana: ''Sen kavmine geri dön. Allah Nebiini güçlü kıldığı zaman gerı buyurdu. Ravi der ki: Amr b. Abese:

"Ben kendimi İslam'ın dördüncüsü olarak görüyorum" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24924 (2)- Amr b. Abese der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip:

"Bu hususta (sana yardımcı olacak) seninle birlikte kimler var?" dediğimde:

''Bir hür, bir köle var'' buyurdu. Yani beraberinde Ebu Bekr ile Bilal vardı.

Ravi der ki: Amr b. Abese: "Ben kendimi İslam'ın dördüncüsü olarak görüyorum" derdi.

 

[Sahih]

 

26842 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

24925 (3)- Ebu Umame el-Bahili bildiriyor: Amr b. Abese es-Sülemi: "Cahiliye dönemindeki kavmimin ilahlarından yüz çevirmiştim" dedi ve devamla hadisi aktardı. Sonrasında şöyle devam etti: Kendisini sorduğumda Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gizlenmiş bir halde buldum. Bir fırsatını bulup yanına girdim ve selam verdim. Sonra: "Sen nesin?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Allah'ın Nebiiyim'' cevabını verince, ben: "Allah'ın Nebii de neymiş?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın elçisi demektir'' cevabını verince, ben: "Seni kim elçi olarak gönderdi?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah'' cevabını verince, ben: "Seni ne ile Nebi olarak gönderdi?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akrabaya iyilik, akan kanın durdurulması, yolların emin kılınması, putların kırılması ve Allah'ın birlenmesi, O'na hiçbir şeyin ortak koşulmaması ile gönderdi'' cevabını verdi. Ben: "Kendileriyle gönderildiğin şeyler ne güzeldir. Sana iman ettiğime ve sana inandı ğı ma dair seni şahit tutuyorum. Seninle birlikte kalayım mı, ne dersin?" dediğimde: ''Getirdiğim şeyden dolayı insanların hoşnutsuzluğunu görmektesin. Sen ailenin yanında kal. Benim Nebi olarak çıktığımı duyduğun zaman ge'' buyurdu ... Hadis devam ediyor.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, salatu'l-musafirin 1/569 (832) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ