MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Halime'den Süt Emmesi ve Nebilik Mucizeleri

 

1. Utbe es-SuIemi

 

24838 (1) Utbe b. Abd es-Sülemi bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! (Nebiliğe dair) ilk belirtilerin nasıldı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle anlattı: "Sütannem Said b. Bekr oğullarından idi. Onun oğluyla birlikte hayvanları otlatmaya gitmiş ve yanımıza azık almamıştık. Bunun üzerine: ''Ey kardeşim! Sen git de bize annemizin yanından azık getir'' dedim Kardeşim gitti ve ben hayvanların yanında kaldım. Kartal gibi iki tane kuş geldi ve biri diğerine: ''Bu, o mudur?'' dedi. O da: ''Evet'' diye cevap verdi. Hemen harekete geçtiler ve beni sırt üstü yere yatırdılar. Karnımı yarıp kalbimi çıkardılar. Kalbimi de yararak içinden iki tane siyah kan pıhtlsı çıkardılar. Biri diğerine: ''Bana kar suyu getir'' dedi. Onunla içimi yıkadılar. Sonra: ''Bana dolu suyu getir'' dedi ve onunla da kalbimi yıkadılar. Sonra da: ''Sektneyi getir'' dedi ve onu kalbime serpiştirdi. Sonra biri diğerine: ''Onu yerine yerleştir'' deyince,oda (kalbimi) yerine yerleştirdi ve üzerini Nebilik mührü ile mühürledi. -Hayve rivayetinde: ''Onu yerine yerleştir ve üzerini Nebilik mührü ile mühürle, dedi '' şeklindedir.- Sonra biri diğerine: ''Onu bir kefeye, ümmetinden bin kişiyi de diğer bir kefeye koyarak tart'' dedi. Bu sırada ben üzerimdeki bin kişiye bakıyor ve bazılarının üstüme düşmesinden korkuyordum. Biri: ''Eğer onun karşısında ümmetini tartıya koysan yine o ağır basar'' dedi. Sonra beni bırakıp gittiler. Ancak ben çok korkmuştum. Sonra süt anneme gidip kendisine yaşadığım olayı anlattım. Benim bir musibete uğramamdan korktu ve: ''Seni Allah'a sığındırırım'' dedi. Hemen bir deve hazırlayıp beni üstüne bindirdi ve kendisi arkama bindi. Anneme gittiğimizde: ''Emanetimle zimmetimi yerine getirdim mi?'' diyerek başıma gelen olayı anlattı. Ancak bu hadise annemi korkutmadı. Annem: ''Ben (onu doğurduğum zaman) benden bir nur çıktığını ve Şam saraylarını aydınlattığını gördüm'' dedi.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (13) ve Hakim (2/616) rivayet ettiler. Heysemi (13841) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in isnadı, hasendir."

 

 

2. Enes

 

24839 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklarla birlikte oynamaktaydı. Ona biri geldi ve alıp karının yardı. Ondan bir kan pıhtısı çıkarıp atarak: "Şeytanın senden olan nasibi işte budur" dedi. Kalbini altın bir leğenin içinde Zemzem suyu ile yıkadıktan sonra onu kapatıp tekrar yerine koydu. Çocuklar koşarak (süt) annesine geldiler ve: "Muhammed öldürüldü" dediler. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiklerinde, renginin atmış olduğunu gördüler. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göğsünde dikiş izini görürdük.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/147 (162) rivayet etti.

 

 

 

24840 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklarla birlikte oynarken Cibril geldi ve onu alıp yere yatırarak karının yardı. Kalbini ortaya çıkardı ve onu da yardı. Ondan bir kan pıhtısı çıkarıp: "Şeytanın senden olan nasibi işte budur" dedi. Kalbini altın bir leğenin içinde Zemzem suyu ile yıkadıktan sonra onu kapatıp tekrar yerine koydu. Çocuklar koşarak (süt) annesine geldiler ve: "Muhammed öldürüldü" dediler. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiklerinde, renginin atmış olduğunu gördüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in göğsünde dikiş izini görürdüm.

 

[Sahih]

 

 

 

24841 (3)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklarla birlikte oynarken Cibril geldi ve onu alıp yere yatırarak kalbini yardı. Ondan bir kan pıhtısı çıkarıp: "Şeytanın senden olan nasibi işte budur" dedi. Kalbini altın bir leğenin içinde Zemzem suyu ile yıkadıktan sonra onu kapatıp tekrar yerine koydu. Sonra onu önceden olduğu yere götürdüler. Çocuklar koşarak (süt) annesine geldiler ve: "Muhammed öldürüldü" dediler. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiklerinde, renginin atmış olduğunu gördüler. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) göğsünde dikiş izini görürdüm.

Belki de Hammad, rivayetinde: "(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklarla birlikte oynarken) bir kişi geldi" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24842 (l)-Z Enes der ki: Ubey, Allah  Resulü'nün ({Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildirir: "Ben, Mekke'de iken evimin tavanı yarılırdı ve Cibril indi. Göğsümü yardı ve içini Zemzem suyu ile yıkadı. Sonra içi hikmet ve iman dolu altın bir leğen getirildi. Leğendeki hikmet ve imanı göğsüme boşalttı. Sonra tekrar göğsümü kapattı. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat (1/97,2/192) ve Müslim, iman 1/148 (163) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ