MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Şerefli isimleri; Nebilerin ilki, Sonu ve En üstünü Olması

 

1. Cubeyr b. Mut'İm

 

24826 (1) Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Benim isimlerim vardır. Ben Muhammed'im. Ben Ahmed'im. Ben Haşirim ki insanlar benim ayağım üzerinde (beni takib ederek) haşrolunur. Ben siliciyim (=Mahf) ki, küfür benimle silinir. Ben kendisinden sonra Nebi olmayan sonuncuyum (=Akib).''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 6/554 (3532), Müslim, fedda 4/1828 (2354), Tirmizi, edeb 5/135 (2840, "hasen sahih") ve Darimi2/409 (2775) rivayet ettiler.

 

 

 

24827 (2)- Nafi' b. Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre babası der ki:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Haşir'im, siliciyim, Hatim'im ve Akib'im'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/104) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1563) rivayet ettiler.

 

 

 

24828 (3)- Nafi' b. Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre babası, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Haşir'im, siliciyim, Hatim'im,ve Akib'im'' buyurduğunu işitmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24829 (4)- Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre babası der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Benim isimlerim vardır. Ben Ahmed'im. Ben Muhammed'im. Ben siliciyim ki, Allah küfrü benimle siler. Ben Haşir'im ki, insanlar benim ayağım üzerinde (beni takib ederek) haşrolunur. Ben Aklb'im.''

 

Ma'mer der ki: Zühri'ye: "Akib nedir?" dediğimde: "Kendisinden sonra Nebi olmayandır" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Musa el-Eş'ari

 

24830 (1) Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kendi isimlerini söyledi. Onlardan bazıları aklımızdadır. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Mukaffiyim (son Nebiim), Haşir'im (toplayıcıyım) ve rahmet Nebiiyim'' buyurdu.

Yezid rivayetinde: ''Ben tövbe Nebii ve büyük savaş Nebiiyim'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (492) ve İbn Ebi Şeybe (11/457-8) rivayet ettiler.

 

 

 

24831 (2)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kendi isimlerini söyledi. Onlardan kimisi aklımızda, kimisi de aklımızda değiL. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Mukaffiyim (son Nebiim), Haşir'im, tövbe Nebii ve büyük savaş Nebiiyim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24832 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize kendi isimlerini söyledi. Onlardan bazıları aklımızdadır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Muhammed'im, Ahmed'im, Mukaffiyim (son Nebiim), Haşir'im (insanları mahşerde toplayanım), tövbe Nebii ve savaş Nebiiyim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Huzeyfe

 

24833 (1) Huzeyfe der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine sokaklarından bir sokakta: "Ben Muhammed'im, ben Ahmed'imı Haşir'im (insanları mahşerde toplayanım), Mukaffi'yim (son Nebiim) ve rahmet Nebiiyim'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi Şemai/.de (360) rivayet etti. Heysemi (14060) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri, Asım b. Behdele hariç, Sahih ravileridir. Ki o da güvenilirdir; ancak ezberi bozuktur (=suü'l-hıfz)."

 

 

 

24834 (2)- Huzeyfe der ki: Ben Medine yolunda yürürken bi rde baktım ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de yürümekte. Onun: "Ben Muhammed'im, Ahmed'im, rahmet Nebiiyim, tövbe Nebiiyimı Haşir'im (insanları mahşerde toplayanım), Mukaffi'yim (son Nebiim) ve büyük savaşların Nebiiyim'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ