MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Hz. İsa ve Meryem binti imran

37- Hz. Meryem, Hatice, Fatima ve Asiye'nin Faziletleri

 

36- Hz. İsa ve Meryem binti imran

 

1. Ebu Dureyre

 

24712 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şeytan tarafından dürtülmemiş hiçbir çocuk yoktur. İşte çocuk şeytanın dürtüsünden dolayı ağlayarak doğar. Bundan tek istisna Meryem'in oğlu ve onun annesidir. '' Ravi der ki: Sonra Ebu Hureyre: "İsterseniz, ''Onu ve soyunu kovulmuş şeytandan senin korumana bırakıyorum'' [Al-i İmran 36] ayetini okuyunuz" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3431, 5448) ve Müslim (7/96) rivayet ettiler.

21397 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

37- Hz. Meryem, Hatice, Fatima ve Asiye'nin Faziletleri

 

1. Hz. Ali

 

24713 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Meryem binti İmranı kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır. Hatice, kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/339, 71100, 101), Müslim (2/243) ve Tirmizi (4/365) rivayet ettiler.

 

 

 

24714 (2)-Z Ali b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hatice, kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır. Meryem, kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24715 (3)- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hatice, kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır. Meryem binti İmranı kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

24716 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere dört çizgi çizerek: ''Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlarl cennet kadınlarının en faziletlisi, Hatice binti Huveylid, Fatıma binti Muhammed, Meryem binti İmran ve Firavun'un hanımı Asiye binti Muzahim'dir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24717 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört çizgi çizerek: ''Bu çizgileri niçin çizdiğimi biliyor musunuz?'' diye sordu. Ashab:

"Hayır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet kadınlarının en faziletlisi dört tanedir. Bunlari Meryem binti İmran, Hatice binti Huveylid, Fatıma binti Muhammed ve Asiye binti Muzahim'dir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Enes

 

24718 (1) Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Örnek bakımından) sana yeryüzündeki kadınlardan Meryem binti İmran, Hatice binti Huveylid, Fatıma binti Muhammed ve Firavun'un hanımı Asiye yeter'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, bedu'l-halk (4/200) ve Tirmizi, menakib 5/703 (3878) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

24719 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin efendisidir. Fatıma da, Meryem binti İmran dışında cennet kadınlarının efendisidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai es-Sünenu'l-kübra'da (8169) rivayet etti.

26149 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

5. Bir Kadın

 

24720 (1) Musa b. Ebi Aişe bildiriyor: Hz. Meryem, Hz. İsa'yı kaybetti ve onu aramaya başladı. Onu ararken bir dokumacı ile karşılaştı, ama dokumacı kendisine yol göstermedi. Bunun üzerine dokumacıya beddua etti. Bu sebeple onları sürekli olarak şaşkın görürsün. Sonra bir terziyle karşılaştı. Terzi kendisine yol gösterdi. Hz. Meryem ona dua etti. Bundan dolayı da onlarla sohbet edilir. Yani onların yanında oturulur.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ