MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Musa'nın Ölüm Meleği ile Kıssası; Vefah ve Mezarının Yeri

 

1. Ebu Hureyre

 

24676 (1) Ebu Hureyre der ki: Ölüm meleği Hz. Musa'ya gönderilince ölüm meleğine bir tokat vurdu ve gözünü çıkardı. Ölüm meleği Yüce Rabbine geri dönüp: "Beni öyle bir kula gönderdin ki, ölümü istemiyor" dedi. Bunun üzerine Allah ona gözünü geri vererek: ''Ona geri dön ve elini bir öküzün sırtına koymasını ve elinin kapattığı her bir kıl için kendisine bir yıl ömür verileceğini söyle" buyurdu. (Ölüm meleği Bunları Musa'ya bildirince) Musa: "Ey Rabbim! Ya sonra ne olacak?" diye sordu. Allah: "Sonra ölüm vardır" buyurunca: "O zaman şimdi öleyim" dedi ve Allah'tan kendisini mukaddes topraklara bir taş atımı kadar yaklaştırmasını (orada ölüp orada gömülmesini) diledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Musa'nın gömüldüğü yerde sizinle beraber bulunsaydımı yol kenarında kızıl bir kum tepesinin altında bulunan mezarını sizlere gösterirdim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/166, 6/315, 316), Müslim (2/225, 226), Taberi, Tarih (1/224) ve İbn Hibban, Sahih (2/296, 297) rivayet ettiler.

 

 

 

24677 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölüm meleği Musa'ya gelip: ''Rabbine icabet et'' deyince, Musa ona bir tokat vurdu ve gözünü çıkardı. Ölüm meleği Yüce Rabbine geri dönüp: ''Beni öyle bir kula gönderdin ki, ölümü istemiyor. O, benim gözümü çıkardı'' dedi. Bunun üzerine Allah ona gözünü geri vererek: ''O kuluma geri dön ve: '' Yaşamayı mı istiyorsun? Eğer yaşamayı istiyorsan elini bir öküzün sırtına koy ve elinin kapattığı her bir kıl için sana bir yıl ömür verilecek'' de'' buyurdu. (Ölüm meleği Bunları Musa'ya bildirince) Musa: ''(Ey Rabbim!) Ya sonra ne olacak?'' diye sordu. Allah: ''Sonra öleceksin'' buyurunca: ''O zaman şimdi öleyim'' dedi. Sonra da: ''Ey Rabbim! Beni mukaddes topraklara bir taş atımı kadar yaklaştır (orada ölüp orada gömüleyim'' dedi. Vallahi eğer Musa'nın gömüldüğü yerde olsaydımı yol kenarında kızıl bir kum tepesinin yanında bulunan mezarını sizlere gösterirdim.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/99,100) ve Buhari, Fethu'l-Bari (3407) rivayet ettiler.

 

 

 

24678 (3)- Ebu Hureyre der ki: Ölüm meleği Musa'ya gelip: "Rabbine icabet et" deyince, Musa ona bir tokat vurdu ve gözünü çıkardı. Ölüm meleği Allah'a geri dönüp: ''Beni öyle bir ku la gönderdin ki, ölümü istemiyor. O, benim gözümü çıkardı" dedi. Bunun üzerine Allah ona gözünü geri vererek: "O kuluma geri dön ve: ''Yaşamayı mı istiyorsun? Eğer yaşamayı istiyorsan elini bir öküzün sırtına koy ve elinin kapattığı her bir kıl için sana bir yıl ömür verilecek'' de" buyurdu. (Ölüm meleği bunları Musa'ya bildirince) Musa: "(Ey Rabbim!) Ya sonra ne olacak?" diye sordu. Allah: "Sonra ölüm vardır" buyurunca: "O zaman şimdi öleyim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24679 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ölüm meleği insanlara bir şahıs olarak gelirdi. Ancak Musa'ya geldiğinde, Musa kendisine bir tokat vurdu ve gözünü çıkardı. Ölüm meleği Yüce Rabbine geri dönüp: ''Ey Rabbim! Kulun Musa gözümü çıkardı. Eğer senin katında değerli biri olmasaydı ona karşı sert davranırdım'' dedi. '' -Yunus rivayetinde: ''O'na ağır muamele ederdim'' ibaresi geçmiştir.- Bunun üzerine (Allah): ''O kuluma git ve elini bir öküzün derisine veya sırtına koymasını ve elinin kapattığı her bir kıl için kendisine bir yıl ömür verileceğini söyle'' buyurdu. Ölüm meleği bunları Musa'ya bildirince Musa: ''Bundan sonra ne olacak?'' diye sordu. Allah: ''Sonra öleceksin'' buyurunca: ''O zaman şimdi öleyim'' dedi. Bunun üzerine onu bir defa kokladı ve ruhunu kabzetti. ''

Yunus rivayetinde: ''Allah ölüm meleğine gözünü geri verdi ve bundan sonra insanlara gizli olarak gelmeye başladılı ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail4/1843 (2372) rivayet etti.

 

 

 

24680 (5)- Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölüm meleği ...'' buyurdu" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

2. Enes b.Malik

 

24681 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsra (Mirac) gecesi götürüldüğüm zaman Musa'ya rastladım. O, mezarında ayakta namaz kılıyordu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1S45 (2357) ve Nesai, kıyamu'I-leyI 3/216 (1634) rivayet ettiler.

 

 

 

24682 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsra (Mirac) gecesi götürüldüğüm zaman kızıl kum tepesinin yanında Musa'ya geldim. O, mezarında ayakta namaz kılıyordu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24683 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsra (Mirac) gecesi götürüldüğüm zaman kızıl kum tepesinin yanında Musa'ya rastladım. O, mezarında ayakta namaz kılıyordu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Allah Raslilü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabından Biri

 

24684 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişi bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra (Mirac) gecesi götürüldüğü zamandan bahsedip: ''Musa'ya rastladım. O mezarında namaz kılıyordu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (3/216) rivayet etti.

 

 

 

24685 (2)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra (Mirac) gecesi götürüldüğü zaman mezarında namaz kılan Hz. Musa'ya rastlamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

24686 (3)- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişinin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra (Mirac) gecesi götürüldüğü zaman mezarında ayakta namaz kılan Hz. Musa'ya rastlamıştır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ