MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Hz. Musa'nın ve Başka Nebilerin Fazileti

 

1. Ebu Hureyre

 

24658 (1) Ebu Hureyre der ki: İki adam birbirlerine sövdüler. Bunlardan biri Müslümanlardan, biri de Yahudilerden idi. Müslüman: "Muhammed'i bütün insanlardan üstün kılan, Allah hakkı için ... " deyince, Yahudi: "Musa'yı bütün insanlardan üstün kılan, Allah hakkı için ... " dedi. Bunun üzerine Müslüman kızarak Yahudinin gözüne bir yumruk vurdu. Yahudi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müslümanı çağırıp durumu sordu, o da (niçin vurduğunu) itiraf etti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Beni Musa'dan üstün tutmayınız. Çünkü bütün insanlar ölü iken ilk dirilen ben olurum. Bir de bakarım ki Musa, Arş'ın kenarından tutmuş. Artık ölenler arasındaydı da benden önce mi dirildi, yoksa Allah'ın istisna ettiklerinden miydi bilmiyorum. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/52, 6/317, 13/377, 378), Müslim (2/226), İbn Mace (4274) ve Taberi, Tefsır (24/21) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

24659 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen malları dağıtınca, topluluktan bir adam: "Böylesi bir taksimatta Allah'ın rızası gözetilmedi" dedi. Gidip bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde o kadar öfkelendi ki, öfkesini yüzünde gördüm. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah, Musa'ya merhamet etsin! Zira daha fazla eziyet görmüş, ama sabretmişti'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3405, 4335, 6059, 6100) ve Müslim (2412) rivayet ettiler.

23930 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

24660 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen malları dağıtınca, Ensar'dan bir adam: "Böylesi bir taksimatta Allah'ın rızası gözetilmedi" dedi. Adama: "Ey Allah'ın düşmanı! Bu sözünü Resulullah'a bildireceğim!" diye çıkıştım. Gidip bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde yüzü kıpkırınızı oldu ve: ''Allah'ın rahmeti Musa'nın üzerine olsun! Zira bundan daha fazla eziyet görmüş, ama sabretmişti'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24661 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen malları dağıtınca, topluluktan bir adam: "Böylesi bir taksimatta Allah'ın rızası gözetilmedi" dedi. Gidip bunu Nebie (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğimde yüzü kıpkırmızı oldu ve -Şu'be rivayetinde: "Sanırım Abdullah: "(yüzü kıpkırmızı oldu) ve öfkelendi" dedi.-: ''Allah'ın rahmeti Musa'nın üzerine olsun! Zira bundan daha fazla eziyet görmüş, ama sabretmişti'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ravi der ki: Şube rivayetinde: "Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bize ve Musa'ya merhamet etsin'' buyurdu" dedi. Şube burada şüpheye düştü. Ancak: "Zira daha fazla eziyet görmüşı ama sabretmişti'' lafzında şüpheye düşmemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24662 (4)- İbn Mes'ud der ki: Ensar'dan bir adam öfkeli bir şekilde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakkında konuştu. Bu durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirdim, ama içim rahat etmemişti. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bildirmek yerine ailemi ve malımı kaybetmiş olmayı isterdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Musa'ya bundan daha fazla eziyet etmişler, ama sabretmişti'' buyurdu. Sonra bir Nebiin kavmi tarafından yalanlandığını, onlara Allah'ın emri ile geldiği zaman başını yardıklarını ve o, yüzündeki kanı silerken: "Allahım! Kavmimi bağışla, zira onlar (doğruyu) bilmiyorlar" dediğini haber verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

24663 (1) Abdullah b. Mes'üd der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında çok fazla konuştuk. Sonra da evlerimize döndük. Sabah yanına geldiğimizde şöyle buyurdu: "Dün gece (rüyamda) ümmetIeri ve onların da tabileriyle birlikte Nebiler gösterildi. Bazı Nebilerin yanında ümmetinden üç kişi, bazılarının yanında birkaç kişi, bazılarının yanında kalabalık bir grup, bazılarının yanında bir kişi bulunuyordu. Bazılarının ise yanında hiç kimseler yoktu. Musa b. İmranı yanında İsrail oğullarından büyük bir toplulukla geçince kalabalık oluşları hoşuma gitti ve: ''Rabbim! Bunlar kim?'' diye sordum. ''Bu kardeşin Musa b. İmranı yanındakiler de İsrailoğullarıdır'' buyurdu ... '' Hadis devam etmektedir.

 

[Hasen]

 

22752 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ