MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Hz. İbrahim'in Görünümü

11- Hz. Lut

12- Hz. İsmail ve Fazileti

 

10- Hz. İbrahim'in Görünümü

 

1. Cabir

 

24633 (1) Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bana Nebiler arzolundu. Baktım ki Musa yiğit bir kişi. Sanki Şenue kabilesi erkeklerinden biriydi. Meryem oğlu İsa'yı da gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyen kişi Urve b. Mes'ud'dur. İbrahim '' de gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyen kişi arkadaşınızdır (yani benim). Cibrın de gördüm. Gördüklerim içinde ona en çok benzeyenı Dıhyeldir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (167) ve Tirmizi (3649) rivayet ettiler

24523 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

11- Hz. Lut

 

1. Ebu Hureyre

 

24634 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah Lut'a merhamet etsin. O gerçekten sağlam bir yere sığınmıştı'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberi (12/88) rivayet etti. 21584 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

12- Hz. İsmail ve Fazileti

 

1. Seleme b. el-Ekva'

 

24635 (1) Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ara çarşıya çıktığında atış yarışı yapan Eslem'li bir toplulukla karşılaştı. Bunun üzerine: ''Atın ey İsmail oğulları! Sizin babanız da iyi bir atıcıydı! Atın! Ben de şu grubu tutuyorum'' buyurdu. Onlar da ok atmayı bırakınca kendilerine: ''Atmaya devam edin'' buyurdu. Onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Sen filan oğullarını tutarken nasıl atalım?" dediklerinde, Nebi: ''O zaman atışa devam edin! Ben hepinizden yanayım'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3507) rivayet etti.

13729 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ