MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

41- Zübeyr b. el-Avvam

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

26617 (1) Zir b. Hubeyş der ki: İbn Cürmuz, Hz. Ali'nin yanına girmek için izin istedi. Ali: "Kim o?" diye sorunca: "İbn Cürmuz gelmiş, girmek için izin istiyor" karşılığını verdiler. Ali şöyle dedi: "İzin verin! Zübeyr'in katili cehenneme girecektir. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir'' buyurduğunu işittim." [Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (163), İbn Sa'd (3/105) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (228, 243) rivayet ettiler.

 

 

 

26618 (2)- Zir b. Hubeyş der ki: İbn Cürmuz, Hz. Ali'nin yanına girmek için izin istedi. Ben de içerde yanındaydım. Ali: "İbn Safıyye'nin (Zübeyr'in) katilini cehennemle müjdele!" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Süfyan: "Havari'den kasıt yardımcıdır" demiştir.

 

 

 

26619 (3)- Zir b. Hubeyş bildiriyor: Hz. Ali'ye: "Zübeyr'in katili kapıda (girmek için izin istiyor)" denilince: "İbn Safiyye'nin (Zübeyr'in) katili cehenneme girsin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26620 (4)- Zir bildiriyor: Hz. Ali'ye: "Zübeyr'in katili kapıda (girmek için izin istiyor)" denilince: "İbn Safiyye'nin (Zübeyr'in) katili cehenneme girsin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr b. el-Avvam'dır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

26621 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zübeyr, benim halam oğlu ve ümmetim içindeki havarimdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kühra'da (8212) rivayet etti.

 

 

       

26622 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26623 (3)- Ahmed der ki: Süfyan b. Uyeyne'nin: "Havari'den kasıt yardımcıdır" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26624 (4)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her Nebiin bir havarisi vardır. Benim havarim de Zübeyr'dir" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

26625 (1) Abdullah b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her Nebiin bir havarisi vardır. Zübeyr de benim havarim ve halam oğludur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14835) der ki: "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettlier. Ahmed'in senedi muttasıl'dır ve ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

26626 (2)- Ahmed başka bir kanalla aynısını (Urve'den) mürselolarak rivayet etmiştir. [Sahih]

 

 

 

26627 (3)- Süleyman b. Harb der ki: "Bu hadisi Hammad b. Zeyd, Abdullah b. ez-Zübeyr'i zikretmeden (Urve'den) mürsel olarak rivayet etti."

 

[Sahih]

 

 

4. Zübeyr b. el-Avvam

 

26628- Zübeyr der ki: "Uhud savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için (anam babam sana feda olsun diyerek) annesi ile babasını bir arada andı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (123) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (200) rivayet ettiler.

 

 

5. Osman b. Affan

 

26629 (1) Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Mervan bize şunu anlattı ki bu konuda bize yalan söylediğini zannetmiyorum: (Burundan kan gelmesiyle karakterize olan) RuM salgım olduğu yıl, Hz. Osman da ağır bir şekilde bu hastalığa tutuldu. Bu yüzden de o yıl hacca gidemedi ve vasiyetini bile yaptı. Yanına Kureyş'ten bir adam girdi ve: "Yerine birini halife olarak seç" dedi. Osman: "İnsanlar böyle mi diyor?" diye sorunca, adam: "Evet!" dedi. Osman: "Peki kimi istiyorlar?" diye sorunca, adam sustu. Yanına başka bir adam daha girdi ve bir önceki adamın sözlerinin aynını söyledi. Aralarında yine aynı konuşma geçti. Osman: "Zübeyr'i mi istiyorlar?" deyince, adam: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Osman:

"Canım elinde olana yemin olsun ki Zübeyr içlerinde en hayırlı ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok sevdiği kişidir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/21) ve Hakim (3/363) rivayet ettiler.

 

 

 

26630 (2)-Z Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ