MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- Hessan b. Sabit

33- Hanzale b. Hizyem

 

32- Hessan b. Sabit

 

1. Bera b. Azib

 

26597- Beri b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hassan b. Sabit'e: ''Müşrikleri hicvet! Cibril de seninle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3213, 4123, 4124,6153) ve Müslim (6470) rivayet ettiler.

24100 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Hz. Aişe

 

26598 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de şiirleriyle kendisini savunması için Hassan b. Sabit'e bir minber yaptırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun için: ''Allah, Hassanlı Ruhu'l-Kuds ile destekler. Zira O, Resulullah'ı savunmaktadır''buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5015) ve Tirmizi (2846) rivayet ettiler.

3802 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

26599 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor. [Sahih]

 

 

33- Hanzale b. Hizyem

 

1. Hanzale b. Hizyem

 

26600- Zeyyal b. Ubeyd b. Hanzele der ki: Dedem Hanzale b. Hizyem'den işittiğime göre dedesi Hanife, oğlu Hizyem'e: "Oğullarımı topla, çünkü vasiyet etmek istiyorum" deyince, Hizyem kardeşlerini topladı. Hanife onlara: "İlk önce himayemde olan şu yetime, cahiliye döneminde mutayyebe dediğimiz yüz deveyi vasiyet ediyorum" dedi. Hizyem: "Babacığım! Oğullarının: ''Babamızın yanında vasiyetini kabul ettiğimizi söyler, vefat edince de vazgeçeriz'' dediklerini duydum" deyince, Hanife: "O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda hakem olsun" karşılığını verdi. Hizyem de: "Tamam buna razı oluruz" deyince Hizyem, Hanife ve henüz küçük bir çocuk olan Hanzale, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru yola çıktılar. Giderken Hanzale, Hizyem'in devesinin arkasına bindi.

Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına varınca selam verdiler. Hz.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Hizyem! Seni buraya getiren nedir?'' diye sorunca Hanife: "İşte bu!" diyerek eliyle Hizyem'in uyluğuna vurdu ve şöyle devam etti: "Bana, yaşlılığın veya ölümün ansızın gelmesinden korktum, o yüzden vasiyette bulunmak istedim. İlk önce de himayemde olan şu yetime, Cahiliye döneminde mutayyebe dediğimiz yüz deveyi vasiyet ettiğimi söyledim." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca öfkelendi ve bu öfkesi yüzüne yansıdı. Oturmuşken dizlerinin üzerine kalkarak şöyle buyurdu: ''Hayır! Olmaz! Sadaka (olarak deve) verilecekse beş tane verilir. Olmadı on tane verilir. Olmadı on beş tane verilir. Olmadı yirmi tane verilir. Olmadı yirmi beş tane verilir. Olmadı otuz tane verilir. Daha fazla verilecekse de kırk tane verilir. ''

Gitmek üzere onunla vedalaştıktan sonra yetim elindeki sopayla deveye vurmaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Şu yetimin sopası ne de büyükmü{1 buyurdu. Hizyem, Hanzale'yi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaklaştırdı ve: "Benim sakalları çıkan oğullarım olduğu gibi henüz sakalı çıkmayanlar da var. Bu da en küçükleridir. Onun için Allah'a dua et" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hanzale'nin başını okşadı ve: ''Allah seni mübarek kılsın'' veya: ''Mübarek olasın'' diye dua etti.

 

Zeyyal der ki: "Daha sonraları yüzü şişmiş kişilerin veya meme si şiş olan hayvanların Hanzale'ye getirildiğini gördüm. Hanzale eline tüfleyip ''Bismillah'' diyor, sonra zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini koyduğu yere, kendi başına elini koyuyor sonra da hasta olanın şişini sı vaz lı yordu. Bu şekilde de şişlik gidiyordu."

 

[Sahih]

 

Heysemi (16140) der ki: "Ahmed'in ravileri güvenilirdir."

16466 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ