MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Aişe'ye Olan Sevgisi

 

1. Hz. Aişe

 

26196 (1) Ali b. Zeyd, analığı olan ümmü Muhammed'den bildiriyor: Bir defasında ümmü Seleme, Aişe'nin yanındayken gece vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. ümmü Seleme'yi Aişe zannederek eliyle ona bir harekette bulundu. Aişe eliyle ona işaretlerde bulununca onun ümmü Seleme olduğunu farkedebildi. Bunun üzerine ümmü Seleme: "Gördüğüm kadarıyla bize dokunman için hile yapmamız gerekiyor" dedi ve Aişe'ye sövmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona engel olmaya çalıştıysa da ümmü Seleme dinlemedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'ye: ''Sen de ona karşılık ver'' buyurdu. Aişe de karşılık vererek baskın çıkıp onu susturdu.

Bunun üzerİne ümmü Seleme, Hz. Ali ile Fatıma'nın yanına gitti ve:

"Aişe bana sövdü! Sizin de hakkınızda şöyle şöyle söyledi" dedi. Ali, Fatıma'ya: "Babanın yanına git ve Aişe'nin bizim hakkımızda şöyle şöyle dediğini söyle" deyince Fatıma, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip olanları anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kabe'nin Rabbine andolsun ki o, babanın sevdiğidir'' karşılığını verince Fatıma geri döndü ve Ali'ye Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cevabını bildirdi. Bunun üzerine Ali, Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Aişe'nİn bizim hakkımİzda şöyle şöyle demesi yetmiyor mu ki Fatıma yanına gelmesine rağmen ona: ''Kabe'nin Rabbine andolsun ki Ol babanın sevdiğidir'' diyorsun" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/274 (4898) rivayet etti. Heysemi (7693) der ki: "Ben derim ki: Hadisi Ebu Davüd rivayet etmiş, ancak ümmü Seleme yerine Zeyneb binti Cahş'ı koymuştur. Aynı zamanda Ebu Davüd'un metni, bundan biraz daha kısadır. Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerinden Ali b. Zeyd zayıf olmakla beraber hadisi hasendir."

 

 

 

26197 (2)- Ali b. Zeyd, Aişe'nin yanına gırıp çıkan ve analığı olan ümmü Muhammed'den, o da Hz. Aişe'den bildiriyor: "Bir defasında Zeyneb binti Cahş yanımızdaydı." Sonrasında ravi, bir önceki rivayetin aynısını aktarır. Ancak (öncekinde) Süleym, Zeyneb binti Cahş yerine ümmü Seleme'nin ismini vermiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

26198 (3)- Abdullah b. Şakik der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok kimi severdi?" diye sorduğumda: "Beni" dedi. "Erkeklerden en çok kimi severdi?" diye sorduğumda da: "Babamı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail 7/18 (3662) ve Tirmizi, menakib 5/607 (3657, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26199 (4)- Muhammed b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam bildiriyor:

Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri, kızı Fatıma'yı kendisine gönderdiler. Fatıma girmek için izin istediğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'yle birlikte çarşafın altına uzanmıştı. İzin verilince Fatıma girdi ve:

"Ey Allah'ın Resulü! Diğer eşlerin Ebu Kuhafe'nin kızı (Aişe) konusunda beni sana gönderdiler ve aralarında adaletli davranmanı istediler" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kızcağızım! Benim sevdiğim bir şeyi sen de sevmez misin?" diye sorunca, Fatıma: "Tabi ki severim" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'yi kast ederek: ''O zaman bunu da sev'' buyurdu.

Fatıma oradan ayrılıp diğer eşlerinin yanına döndü ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dediğini ve aldığı cevabı kendilerine bildirdi. Ona: "Bu gidişinden bir fayda görmedik! Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) git ve bir daha konuş" dediklerinde, Fatıma: "Vallahi bu konuda onunla bir daha asla konuşmam" karşılığını verdi. Bunun üzerine Zeyneb binti Cahş'ı ona gönderdiler. Zeyneb girmek için izin istedi. İzin verilince de girdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Diğer eşlerin Ebu Kuhafe'nin kızı (Aişe) konusunda beni sana gönderdiler ve aralarında adaletli davranmanı istediler" dedi.

Aişe sonrasını şöyle anlatır: "Ardından Zeyneb bana dil uzatmaya başladı. Ben de cevap vermeme ne zaman izin verecek diye Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakmaya başladım. Cevap vermeme kızmayacağını yüzünden anladığım anda da ben de ona karşılık verdim ve fazla sürmeden baskın çıkıp onu susturdum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm etti ve: ''İşte Eba Bekr'in kızı!'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/205 (2581), Müslim, fedail 4/1891 (2442) ve Nesai, işretu'n-nisil 7/64 (3944) rivayet ettiler.

 

 

 

26200 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri, kızı Fatıma'yı ona gönderdiler ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26201 (6)- Hz . .Aişe anlatıyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri toplanıp kızı Fatıma'yı Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdiler ve: "Ona, diğer eşlerin Ebu Kuhafe'nin kızı (.Aişe) konusunda aralarında adaletli davranmanı istiyorlar, dersin" dediler. Fatıma geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle birlikte çarşafın altına uzanmıştı. Fatıma: "Ey Allah'ın Resulü! Diğer eşlerin Ebu Kuhafe'nin kızı (.Aişe) konusunda beni sana gönderdiler ve aralarında adaletli davranmanı istediler" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Beni seviyor musun ?'' diye sorunca, Fatıma: "Evet!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu da (Aişe'yi de) sev'' buyurdu.

Fatıma geri dönüp Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği cevabı onlara bildirince ona: "Bu gidişinin bir faydası olmadı! Bir daha gidip konuş" dediler, ancak Fatıma: "Vallahi bu konuda yanına bir daha asla gitmem" karşılığını verdi. -Ravi Zühri der ki: "Gerçekten da Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakışır bir kız evladıydı.-

Bunun üzerine Zeyneb binti Cahş'ı gönderdiler. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bana rakip olabilen tek kadın Zeyneb'ti. Zeyneb: "Diğer eşlerin Ebu Kuhafe'nin kızı (.Aişe) konusunda beni sana gönderdiler ve aralarında adaletli davranmanı istediler" dedi. Sonra bana dönüp dil uzatmaya başladı. Ben de göz ucuyla Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakıyor, ona karşılık vermeme izin verecek mi diye bekliyordum. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) herhangi bir şey demedi. Cevap vermeme kızmayacağını yüzünden anladığım anda da ben de ona karşılık verdim ve fazla sürmeden baskın çıkıp onu susturdum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İşte Eba Bekr'in kızı'' buyurdu.

Ancak Zeyneb'ten daha hayırlı, daha fazla sadaka veren, akrabalarına daha fazla ilgi gösteren, kendisini Allah'a yaklaştıracak her türlü şeyde daha fazla çaba gösteren başka bir kadın görmüş değilim. Sadece mizacı gereği de biraz sert çıkışır ve hemen de tekrar sakinleşirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/67) rivayet etti.

 

 

 

26202 (7)- Hz. Aişe der ki: Zeyneb izinsiz ve öfkeli bir şekilde aniden içeriye girdi ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sanırım Ebu Bekr'in kızının sana kollarını açması her şey için yetiyor" dedi. Sonra bana dönüp dil uzatmaya başladı. Önce ondan yüz çevirdim, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''O'na karşılık ver'' buyurdu. Bunun üzerine ona dönüp öyle bir karşılık verdim ki tükürüğü ağzında kurudu ve bana cevap vermez oldu. Bu durum karşısında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün güldüğünü gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (558) ve İbn Mace, nikah 1/637 (1981) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ