MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

169- Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Özgü Olan Hususlar

TÜM HASAİS İÇİN, TÜM HADİSLERİ OKUMAN GEREKİYOR

 

1. Ebu Zer

 

25906 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bana beş şey verildi ki bunlar benden önce hiçbir peygambere verilmemiştir. Düşmanlarıma korku salma özelliği ile bana yardım edildi. Düşman benden bir aylık mesafeden bile korkar. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. Ganimet malları bana helal kılındı. Benden öncekilerden kimseye helal kılınmamıştır. Ben kırmızı ve siyah herkese Nebi olarak gönderildim. Bana: ''İste, sana verilecektir'' denildi. Ben de bu isteğimi ümmetime şefaat olarak (ahirete) sakladım. Sizden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen her kimse bu şefaatime nail olacaktır, inşaallah''

 

A'meş der ki: Mücahid, kırmızının insan, siyahın da cin olduğu görüşündeydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (489) ve Hakim, Müstedrek'te (2/424) rivayet ettiler.

 

 

 

25907 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Bana beş şey verildi ki bunlar benden önce hiçbir Nebie verilmemiştir. Ben kırmızı ve siyah herkese Nebi olarak gönderildim. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. Ganimet malları bana helal kılındı. Benden öncekilerden kimseye helal kılınmamıştır. Bir aylık mesafeden bile düşmanlarımın kalbine korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Bana: ''İste, sana verilecektir'' denildi. Ben de duamı ümmetime şefaat olarak sakladım. Sizden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayan her kimse bu şefaatime nail olacaktırı inşaallah. ''

 

[Sahih]

 

 

 

25908 (3)- Ebu Zer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bana beş şey verildi ki bunlar benden önce hiçbir Nebie verilmemiştir. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. Ganimet malları bana helal kılındı. Benden öncekilerden kimseye helal kılınmamıştır. Düşmanlarıma bir aylık mesafeden bile korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Ben kırmızı ve siyah (tenli) herkese Nebi olarak gönderildim. Bana şefaat hakkı verildi.

       

Ümmetimden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayan her kimse bu şefaatime nail olacaktırı inşaallah. ''

 

[Sahih]

 

Haccac rivayetinde: ''Şirk koşmadan ölen kimseli ibaresi geçmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

25909 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sam rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de debur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2043) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11492) rivayet ettiler.

 

 

 

25910 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sam rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de debur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1035, 3205, 3343, 4105), Müslim (2042) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11553) rivayet ettiler.

 

 

 

25911 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saba rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de debur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25912 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saba rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de debur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25913 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saba rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de dEbur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25914 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saba rüzgarı ile bana yardım edildi. Ad kavmi de dEbur (batı rüzgarı) ile helak edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

25915 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bana beş şey verildi ki bublar benden önce hiç kimseye verilmemiştir. Bunları övünmek için söylemiyorum. Ben kırmızı ve siyah (tenli) herkese Nebi olarak gönderildim. Kırmızı veya siyah tenliden ümmetime giren hiç kimse yoktur ki ümmetim arasına girdiğinde onlardan olmasın. Ayrıca yeryüzü benim için mescid kılındı.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (8/258) Ahmed'in, Yezid b. Ebi Ziyad dışındaki ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu onun da hadisinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

25916 (8)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: "Bana beş şey verildi ki bunlar benden önce hiçbir peygembare verilmemiştir. Bunları övünmek için söylemiyorum. Ben kırmızı ve siyah olmak üzere herkese Nebi olarak gönderildim. Bir aylık mesafeden bile düşmanın kalbine korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Ganimet malları bana helal kılındı. Benden öncekilerden kimseye helal kılınmamıştır. Yeryüzü benim için mescid ve temiz kılındı. Bana şefaat hakkı verildi. Ben de bunu ümmetim için sakladım. O, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayan herkes içindir. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

25917 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben Cevami'u'l-Kelam (az sözle çok şey ifade etme kabiliyeti) ile gönderildim. Ben uykudayken yeryüzü hazinelerinin anahtarları getirilip ellerime bırakıldı. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (13/209, 6/90, 12/344-345, 353), Müslim (1/147) ve Nesai (2/52-53) rivayet ettiler.

 

 

 

25918 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Düşmanlarıma korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Bana Cevami'u'l-Kelam (az sözle çok şey ifade etme kabiliyeti) verildi. Ben uykudayken yeryüzü hazinelerinin anahtarları getirilip ellerime bırakıldı. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğine göre artık sizler onu çıkarırsınız.

 

 

 

25919 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Düşmanlarıma korku verme özelliği ile bana yardım edildi ve bana Cevamtu'l-Kelam (az sözle çok şey ifade etme kabiliyeti) verildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/64-65,1/147) rivayet etti.

 

 

 

25920 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Düşmanlarıma korku verme özelliği ile bana yardım edildi ve bana Hevatimu'l-Kelam (bir konuda son sözü söyleme yetkisi) verildi. Ben uykudayken yeryüzü hazinelerinin anahtarları getirilip ellerime bırakıldı. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 6/3 (3087), Abdurrezzak 11/99 (20033) ve İbn Ebi Şeybe 11/432 (11688) rivayet ettiler.

 

 

 

25921 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Ben Cevamiu'l-Kelam (az sözle çok şey ifade etme kabiliyeti) ile gönderildim. Düşmanlarıma korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Ben uykudayken yeryüzü hazinelerinin anahtarları getirilip ellerime bırakıldı.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/68) rivayet etti.

 

 

 

4. Ebu Musa

 

25922 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana beş şey verildi. Ben kırmızı ve siyah herkese Nebi olarak gönderildim. Yeryüzü bana temiz ve mescid kılındı. Ganimet malları bana helal kılındı. Benden öncekilerden kimseye helal kılınmamıştır. Düşmanlarıma bir aylık mesafeden korku verme özelliği ile bana yardım edildi. Bana şefaat etme hakkı verildi. Hiçbir Nebi yoktur ki mutlaka şefaat etme hakkını kullandı. Ancak ben şefaat hakkımı sakladım ve onu ümmetimden Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselere kıldım. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (13944) der ki: "Hadisi Ahmed muttasıl ve mürselolarak rivayet etmiştir. Taberani de rivayet etmiştir. Taberani'nin ravileri, Sahih ravileridir."

 

 

 

25923 (2)- Ebu İshak bildiriyor: Ebu Burde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

5. Abdullah b. Mes'ud

 

25924 (1) Abdullah (b. Mes'üd): Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu beş şey dışında her şeyin anahtarı verilmiştir. Kıyamet saatini bilmek, ancak Allah'a mahsustur. Yağmuru o indirir, rahimlerde bulunanı o bilir, kimse yarın ne kazanacağını bilmez ve hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Allah şüphesiz bilendir, her şeyden haberdardır"[Lokman 34] dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı (385) ve Ebu Ya'la (5153) rivayet ettiler. Heysemi (13970) der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Her ikisinin ravileri de Sahih ravileridir."

 

 

 

25925 (2)- Abdullah b. Seleme der ki: Abdullah b. Mes'ud'un: "Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu beş şey dışında her şeyin anahtarı verilmiştir. Kıyamet saatini bilmek, ancak Allah'a mahsustur. Yağmuru o indirir, rahimlerde bulunanı o bilir, kimse yarın ne kazanacağını bilmez ve hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Allah şüphesiz bilendir, her şeyden haberdardır"[Lokman 34] dediğini işittim. Bunun üzerine kendisine: "Sen bunu bizzat Abdullah'dan mı işittin?" dediğimde. "Evet, elli defadan fazla işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25926 (3)- Abdullah b. Seleme: "Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu beş şey dışında her şeyin anahtarı verilmiştir. Kıyamet saatini bilmek, ancak Allah'a mahsustur. Yağmuru o indirir, rahimlerde bulunanı o bilir, kimse yarın ne kazanacağını bilmez ve hiç kimse nerede öleceğini bilemez. Allah şüphesiz bilendir, her şeyden haberdardır"[Lokman 34] dedi.

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Ömer

 

25927 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Ben kılıçla gönderildim ki, hiçbir şey ortak koşulmadan sadece Allah'a kulluk edilsin. Rızkım, mızrağımın gölgesi altında kılınmıştır. Benim emrime karşı çıkan ise aşağılık ve zelil kılınmıştır. Kim kendini bir kavme benzetirse o da onlardandır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4031) rivayet etti.

 

 

 

25928 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben kıyamete yakın bir zamanda kılıçla gönderildim ki, hiçbir şeyortak koşulmadan sadece Allah'a kulluk edilsin. Rızkım, mızrağımın gölgesi altında kılınmıştır. Benim emrime karşı çıkan ise aşağdık ve zelif kılınmıştır. Kim kendini bir kavme benzetirse o da onlardandır.''

 

[Sahih]

 

 

 

25929 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Ben kıyamete yakın bir zamanda kıfıçla gönderildim ki, hiçbir şeyortak koşulmadan sadece Allah'a kulluk edilsin. Rızkım, mızrağımın gölgesi altında kılınmıştır. Benim emrime karşı çıkan ise aşağılık ve zelil kıfınmıştır. Kim kendini bir kavme benzetirse o da onlardandır.''

 

[Sahih]

 

 

7. Muğire b. Şu'be

 

25930 (1) Muğire b. Şu'be der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda bir makama kalkıp kıyamete kadar ümmeti arasında olacakları haber verdi. Bunu öğrenen öğrendi ve unutan unuttu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebrr'de (20/1077) rivayet etti. Heysemi (13972) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri, Ömer b. İbrahim b. Muhammed hariç, Sahih ravileridir. İbn Hibban onu güvenilir saymıştır."

 

 

8. Ebu Hureyre

 

25931 (1) Ebu Hmreyre der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere öğle namazını kıldırdı. Safların en arkasında olan bir adam da namazını düzgün kılmadı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verip namazı bitirince adama doğru şöyle seslendi: ''Ey filan! Allah'tan korkmuyor musun! Bizim nasıl namaz kıldığımızı görmüyor musun? Siz yaptıklarınızın bana gizli kalacağını mı sanıyorsunuz? Vallahi önümü gördüğüm gibi arkamı da görüyorum.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 1/319 (423) ve Nesai (2/119) rivayet ettiler. 4434 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

9. Vasile b. el-Eska'

 

25932 (1) Vasile b. el-Eska' bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Tevratın yerine bana yedi (uzun sure) verildi. ZEbur'un yerine me'n (ayet sayısı yüz civarında olan) sureler verildi. İncitin yerine mesani (ayet sayısı yüzden az olan) sureler verildi. Fazladan da mufassal sureler verildi.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/187) rivayet etti.

 

 

10. Aişe

 

25933 (1) Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), vefat etmeden önce kendisine (mahremi olan kadınlardan başka) kadınlardan dilediği kimselerle evlenmesi helal kılınmıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3216) ve Nesai (6/56) rivayet ettiler. 21763 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ