MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

148- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Vefat Ettiği Gün ve Yaşı

 

1. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

25638 (1) Cerır b. Abdullah der ki: Muaviye'nin hutbe verdiğini ve şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), altmış üç yaşında vefat etti. Ebu Bekr de altmış üç yaşında vefat etti. Ömer de altmış üç yaşında vefat etti. Şu anda ben de altmış üç yaşındayım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/827 (2352) ve Tirmizi 5/605 (3653 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

25639 (2)- Cerir b. Abdullah der ki: Muaviye'nin yanındaydım, şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), altınış üç yaşında vefat etti. Ebu Bekr de altmış üç yaşında vefat etti. Ömer de altmış üç yaşında vefat etti."

 

[Sahih]

 

 

 

25640 (3)- Cerir'in bildirdiğine göre Muaviye şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), altmış üç yaşında vefat etti. Ebu Bekr de altmış üç yaşında vefat etti. Ömer de altmış üç yaşında vefat etti. Şu anda ben de altmış üç yaşındayım."

 

[Sahih]

 

 

 

25641 (4)- Cerir der ki: "Muaviye'nin hutbe verdiğini ve şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), altmış üç yaşında vefat etti. Ebu Bekr de altmış üç yaşında vefat etti. Ömer de altmış üç yaşında vefat etti. Şu anda ben de altmış üç yaşındayım."

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

25642- Urve'nin Hz. Aişe'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), altmış üç yaşında vefat etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhil.ri6/559 (3536) ve Tirmizi 5/605 (3654 "hasen garib") rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

25643- İbn Abbas der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazartesi günü doğdu. Pazartesi günü Nebi oldu. Mekke'den Medine'ye pazartesi günü hicret etti. Medine'ye pazartesi günü yetişti. Pazartesi günü vefat etti. Hacer-i Esved'i pazartesi günü kaldırıp yerine koydu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12984) rivayet etti. Heysemi (949) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Taberani, "Bedir zaferini Pazartesi kazandı, Maide süresinin "Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim ... " ayeti Pazartesi nazil oldu" ilavesini aktarmıştır. Senedinde yer alan İbn Lehia zayıftır. Kalan ravileri ise güvenilir olup Sahih'in ravilerindendir." 24835'te tekrar etmiştir.

 

 

4. İbn Abbas

 

25644- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altmış beş yaşında vefat etmiştir,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3650) rivayet etti.

 

 

5. Cerir

 

25645- Cerir der ki: Yemen'de bir bilgin bana: "Eğer adamınız gerçekten peyganıberse bugün ölmüş olması gerekir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazartesi günü vefat etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2479) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ