MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

130- Cerir b. Abdillah'ın Medine'ye Gelerek Biat Edip Müslüman Olması

131- Cerir b. Abdillah Komutasında, Zu'I-Halasa'yl Yıkmak üzere Gönderilen Askeri Birlik

132- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Veda Haccında Verdiği Hutbelerden Bazıları

133- Cerir b. Abdillah'ın Yemen'e Gönderilmesi

 

130- Cerir b. Abdillah'ın Medine'ye Gelerek Biat Edip Müslüman Olması

 

1. Cerir

 

25517 (1) Cerir anlatıyor: Medine'ye yaklaştığım zaman devemi çökerttim, sonra heybemi indirip kaftanımı giydim. (Mescid'e) girdiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe veriyordu. Ben girince halk bakışlarını bana çevirmişti. Yanına oturduğum kişiye: "Ey Allah'ın kulu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden bahsetti mi?" diye sorunca şu karşılığ: verdi: "Evet, biraz önce seni en güzel kelimelerle andı. Hutbe verirken ''Birazdan yanınıza bu kapıdan veya bu yönden Yemen'in en hayırlılarından biri girecektir. Yüzünde krallık nişanesi vardır'' dedi." Cerir: "Allah'a, bana verdiği bu şeyden dolayı hamdettim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8246) ve İbn Huzeyme (1797-8) rivayet ettiler.

 

 

 

25518 (2)- Cerir der ki: Medine'ye yaklaştığım zaman devemi çökerttim, sonra heybemi indirip kaftanımı giydim. (Mescid'e) girdiğim zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe veriyordu. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdiğimde halk bakışlarını bana çevirmişti. Yanına oturduğum kişiye: "Ey Allah'ın kulu! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden bahsetti mi?" diye sordum. .. " Ebu Nuaym, bunu naklettikten sonra önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

25519 (3)- Cerir der ki: Medine'ye yaklaştığım zaman devemi çökerttim, -onra heybemi indirip kaftanımı giydim ve Mescid'e girdim. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe veriyordu. Ben girince halk bakışlarını oana çevirmişti. Yanına oturduğum kişiye: "Ey Allah'ın kulu! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benden bahsetti mi?" diye sorunca şu karşılığı verdi: "Evet. biraz önce senden en güzel kelimelerle sözetti. Hutbe verirken: ''Birazdan yanınıza bu kapıdan veya bu yönden Yemen'in en hayırlılarından biri girecektir Yüzünde krallık nişanesi vardır'' dedi." Cerir: "Allah'a, bana verdiği bu şeyden dolayı hamdettim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Cerir

 

25520 (1) Cerir der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "İslam üzere sana biat ediyorum" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi tutup: ''Her müslümana samimiyetle öğüt vermek üzere biatını kabul ediyorum buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2407) rivayet etti.

 

 

 

25521 (2)- Cerir der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namaz kılmak. zekat vermek, her müslümana samimiyetle öğüt vermek ve müşrikter. ayrılmak üzere biat ettim."

 

[Hasen]

 

 

131- Cerir b. Abdillah Komutasında, Zu'I-Halasa'yl Yıkmak üzere Gönderilen Askeri Birlik

 

1. Cerir

 

25522- Cerir b. Abdillah şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: 'IZu'l-Halasa konusunda (onu yıkarak) beni rahatlatamaz mısın?'' diye sordu. Bu, Yemenlilerin Kabesi denilen bir yapıydı. Ahmes kabilesinden yüz yetmiş atlıyla oraya gitim. Kays der ki: Cerir gidip o binayı yaktı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e müjdeciyi gönderdi. Elçi: "Seni hak ile gönderen Allah'a yemin ederim ki, ben senin huzuruna ancak Zu'l-Halasa'yı uyuzlu bir deve gibi harap bir halde bıraktım da geldim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş defa: ''Ahmes kabilesinin atları ve süvarileri mübarek olsun'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3823, 4355) ve Müslim (2476) rivayet ettiler.

 

 

133- Cerir b. Abdillah'ın Yemen'e Gönderilmesi

 

1. Ebu Umame

 

25523- Ebu Umame der ki: Veda haccında ben de Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte haccettim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hutbe verdi. Hutbesinde Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''Belki de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsiniz! Belki de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsiniz! Belki de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsinizl'' buyurdu. Bunun üzerine ŞEbue kabilesi adamlarına benzeyen uzun boylu bir adam kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne yapalım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbinize kulluk edin, beş vakit namazmızı kılını Ramazan ayınızı oruçlu geçirin, haccmızı ıfa edin, gönül hoşluğuyla mallarınızın zekatını verin ve Rabbinizin cennetine girin '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7727) rivayet etti.

12189 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Cerir

 

25524- Cerır der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında bana ''Halkı sustur'' deyip (halk susunca): ''Benden sonra birbirinizin boynunu vuran kafirler olmaymız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (121, 4405, 7080) ve Müslim (135) rivayet ettiler.

 

 

133- Cerir b. Abdillah'ın Yemen'e Gönderilmesi

 

1. Cerir

 

25525- Cerir anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen'e gönderince, orada biri Zi Kela, diğeri Zi Amr olan Yemenli iki adamla karşılaştım ve onlara Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahsetmeye başladım. Onlar: "Eğer söylediğin doğruysa, arkadaşının üç gün önce vefat ettiği konusunda ne dersin?" dediler. Medine'ye gelirken yolun bir yerinde Medine'den birkaç süvari geldi. Bunlara sorduğumuzda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etti ve Ebu Bekr halife seçildi. Halk da memnun" dediler. Bunun üzerine Yemenliler bana: "Arkadaşına (Ebu Bekr'e) geldiğimizi ve Allah dilerse tekrar geleceğimizi bildir" dediler ve Yemen'e geri döndüler.

Daha sonra Zi Amr ile karşılaşınca bana şöyle dedi: "Ey Cerir! Siz Araplar, bir emir vefat ettiğinde yerine birisini seçtiğiniz müddetçe hayır üzeresiniz. Eğer emirlik işi kılıçla elde edilmeye başlanırsa, artık kralların kızdığı gibi kızar ve hoşnut oldukları gibi hoşnut olursunuz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4359) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ