MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

128- Ali b. Ebi Talib ve Halid b. Velid Komutasındaki Askeri Birlikler

 

1. Büreyde

 

25513 (1) Bureyde anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yemen'e iki müfreze gönderdi. Birisinin başında Ali b. Ebi Talib, diğerinin başında ise Halid b. el-Velid vardı. Onlara dedi ki: "Birbirinizle buluştuğunuzda komuta Ali'de olacaktır. Ayrıldığınızda ise her biriniz askerinden sorumludur. '' Yemen halkından, Beni Zeyd'le karşılaştık. Savaştık, Müslümanlar müşrikleri yendi. Savaşçıları öldürdük, zürriyetlerini esir aldık. Hz. Ali esirlerden bir kadını kendine seçti. Bureyde dedi ki: Halid b. el-Velid, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durumu bildiren bir mektup yazarak benimle gönderdi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelince mektubu verdim. Mektup kendisine okunduğunda Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızgın olduğunu gördüm. Öfkesi yüzünden belli oluyordu. Dedim ki: "Senin yanın sığınacağımız yerdir. Beni bir adamla gönderdin ve ona itaat etmemi emrettin. Ben de bana verilen emri yerine getirdim." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Ali'yi ayıplayıp haddi aşma, çünkü o bendendir, ben de ondanım. O benden sonra velinizdir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8089, 8413, 8412) rivayet etti.

 

 

 

25514 (2)- Bureyde der ki: Hz. Ali ile beraber birlikte Yemen'e savaşmaya gittiğim zaman bana o yolculuğumda sert davrandı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına döndüğümde Hz. Ali'den bahsedip onu eleştirince Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünün renginin değiştiğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Bureyde! Ben Müslümanlara kendi canlarından daha yakın değil miyim?'' diye sorunca: "Evet ey Allah'ın Resulü!" karşılığını verdim. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ben kimin mevlasıysamı Ali de onun mevlasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8145) ve Hakim, Müstedrek'te (3/110) rivayet ettiler.

 

 

 

25515 (3)- Bureyde der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bir askeri birlikle gönderdi ve döndüğümüzde: ''Arkadaşınız, (komutanları olan Hz. Aliyi) nasıl buldunuz?'' diye sordu. Ya ben veya bir başkası onu şikayet edince, ben eğik olan başımı kaldırdım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ben kimin mevlasıysamı Ali de onun mevlasıdır'' buyururken yüzünün (sinirden) kızarmış olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ