MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

126- Necaşi'nin Vefatı ve Münafık Abdullah b. Ubey'in Ölümü

 

1. Cabir b. Abdillah

 

25509- Cabir b. Abdullah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bugün Habeşli salih bir kardeşiniz Ashame vefat etti, gelin saf tutun'' buyurdu. Biz de saf tuttuk ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte onun namazını kıldık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1320), Müslim (2167) ve Nesai (4/69) rivayet ettiler.

8586 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Usame b. Zeyd

 

25510- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber hasta olan Abdullah b. Ubey'in yanına girdiğimizde Hz. Nebi (s.a.v.) ona: ''Yahudileri sevmeni yasaklamıştım'' buyurdu. Abdullah: "Es'ad b. Zürare onlara buğzetti de ne oldu (ölümüne mani olabildi mi?) O da öldü" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/181 (3094) ve Hakim (1/341 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Ömer

 

25511- İbn Ömer der ki: Abdullah b. Ubey öldüğü zaman oğlu Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Babamı kefenlemem için bana gömleğini ver ve onun namazını kılıp ona bağışlanma dile" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona gömleğini verdi ve: ''(Hazır olunca) bana haber ver'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun samazını kılmak için gidince Hz. Ömer: "Allah, münafıkların cenaze nazını kılmanı yasakladı" dedi. Allah Resulü: ''Allah bu konuda: ''Onlar için ister bağışlanma dile, ister dileme. Onlar için yetmiş kez bağışlanma dilesen de. Allah onları asla affetmeyecektir''[Tevbe 80] buyurarak beni muhayyer bıraktı'' karşılığını verip namazını kıldı. Allah, "Onlardan ölen hiçbirine asla namaz kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah'ı ve Resulünü İnkar ettiler ve fasık olarak öldüler"[Tevbe 84] ayetini indirince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonrasında onların namazını kıldırmaz oldu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ