MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

123- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Tebuk Gazvesine Çıktığında Medine'de Yerine Hz. Ali'yi Bırakması

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

25494 (1) Aişe binti Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre, Resulullah lSallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk'e gitmek için yola çıkınca, Hz. Ali onu uğurlamak için Veda tepesine kadar çıkıp ağlayarak: "Beni burada (geride) kalanlarla beraber mi bırakıyorsun?" deyince, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ali! Senin, benim yanımdaki konumunun, Nebilik dışında, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasını istemez misin?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8386, 8389) rivayet etti.

 

 

 

25495 (2)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Sa'd b. Malik'e: "Sana bir hadisi sormak istiyorum, ama çekiniyorum" deyince: "Öyle yapma yeğenim. Soracağın şeyi bildiğimi görüyorsan çekinmeden sor" karşılığını verdi. Ben: " Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk seferine çıkarken Hz. Ali'yi Medine'de bırakmasını soracaktım" deyince, Sa'd şöyle dedi: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk gazvesinde Hz. Ali'yi Medine'de bırakınca: "Ey Allah'ın  Resulü! Beni kadınların ve çocukların yanında mı bırakıyorsun?" dedi.  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senin, benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasını istemez misin?'' buyurdu. Hz. Ali: "İsterim ey Allah'ın  Resulü!" karşılığını verip hızlı bir şekilde geri döndü. Geri dönerken ayaklarının çıkardığı tozu görür gibiyim." Hammad: "Hz. Ali hızlı bir şekilde geri döndü" diye eklemiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (3/24) rivayet etti.

 

 

 

25496 (3)- İbrahim b. Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: ''Senin, benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasını istemez misin?'' buyurdu. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3706), Müslim (6300), İbn Mace (115) ve Nesai, es-Sünenu'/• kübra'da (8086, 8383) rivayet ettiler.

 

 

 

25497 (4)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Sa'd b. Malik'e: "Sen sert bir lışisin, ancak sana bir şey sormak istiyorum" dedim. Sa'd: "Ne soracaksın?" karşılığını verince: "Hz. Ali'nin hadisini" karşılığını verdim. Sa'd şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: "Benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin?'' buyurunca, Hz. Ali: "Razı oldum, razı oldum, evet, evet (razı oldum)" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

25498 (5)- Said b. el-Müseyyeb der ki: Sa'd b. Ebi Vakkas'ın oğullarından biri bana babasından bir hadis anlattı ve ben Sa'd'ın yanına girip: "Bana, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'yi Medine'de , ırakmasıyla ilgili senden bir hadis nakledildi" dedim. Sa'd kızdı ve: "Sana , unu kim anlattı?" diye sordu. Ben, oğluna kızmaması için onun anlattığını söylemek istemedim. Sonra Sa'd şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) -:-Ebuk gazvesine çıkarken Hz. Ali'yi Medine'de bırakınca, Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Çıktığın her gazveye seninle katılmak istiyordum" dedi. Bunun ::zerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin? Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8138) rivayet etti.

 

 

 

25499 (6)- İbrahim b. Sa'd'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: ''Senin, benim yanımdaki konumun, Musa'ya karşı Harun'un konumu gibidir'' buyurdu. Süfyan'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir" sözünü de söyledi mi?" diye sorulunca: "Evet" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

25500 (7)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk gazvesinde Hz. Ali'yi Medine'de bırakınca, Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Beni kadınların ve çocukların yanında mı bırakıyorsun?" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin? Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4416), Müslim (6297-8) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8085) rivayet ettiler.

 

 

 

25501 (8)- Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk gazvesinde Hz. Ali'yi Medine'de bırakınca, Hz. Ali: "Beni burada mı bırakıyorsun?" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim 'anımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin? Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir" buyurdu,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8390) rivayet etti.

 

 

 

25502 (9)- Amir b. Sa'd, babasından bildiriyor: Bir gazvesinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'yi Medine'de bırakınca Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Beni kadınların ve çocukların yanında mı bırakıyorsun?" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ali! Benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin? Ne var ki benden sonra bir Nebilik yoktur" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2404) ve Tirmizi (2999, 3724) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

25503- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gazvesinde Hz. Ali'yi Medine'de bırakmak isteyince Hz. Ali: "Beni burada bırakırsan insanlar ne der?" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ali! Benim yanımdaki konumunun, Musa'ya karşı Harun'un konumunda olmasına razı değil misin? Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir veya- Nebilik yoktur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3730) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

25504- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: ''Benim yanımdaki konumun, Musa'ya karşı Harun'un konumu gibidir. Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (14642) der ki: "Ahmed rivayet etti. Bezzar da rivayet etti, ancak ibaresi şöyledir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk gazvesinde Ali'ye dedi ki: "Seni ailemin yanında bıraktım." Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Arapların, benim hakkımda: ''Amcası oğlu ona yardım etmeyip geride (Medine' de) kaldı'' demesinden korkarım" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Benim yanımda, Harun'un, Musa'nın yanındaki konumda olmandan razı değil misin? Ancak benden sonra Nebi yoktur." Ravilerden, Atiyye el-Avfi'yi, İbn Main güvenilir bulmuş, Ahmed ve başkaları zayıf addetmiştir. Ahmed'in diğer ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

4. Esma binti Umeys

 

25505 (1) Esma binti Umeys der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye şöyle buyurduğunu işittim: ''Ey Ali! Benim yanımdaki konumun, Musa'ya karşı Harun'un konumu gibidir, Ne var ki benden sonra bir Nebi ielmeyecektir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/60-1) rivayet etti.

 

 

 

25506 (2)- Musa el-Cüheni der ki: Fatıma binti Ali'nin yanına girdiğimde yanımda olan Ebu Mehl ona: "Kaç yaşındasın?" diye sordu. Fatıma: "Seksen altı yaşında" cevabını verince, arkadaşım: "Babandan bir şey duymadın mı?" diye sordu. Fatıma şöyle cevap verdi: Esma binti Umeys'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: ''Benim yanımdaki konumun, Musa'ya karşı Harun'un konumu gibidir. Ne var ki benden sonra bir Nebi gelmeyecektir''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8143) rivayet etti. Taberani, M. el-Kebir'de 241246 rivayet etti. Heysemi (9/109) ravilerin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

124- Tebuk Gazvesine Katılmayan Ka'b b. Malik

 

1. Ka'b b. Malik

 

25507- Abdurrahman b. Abdullah b. Ka'b b. Malik, Ka'b kör olduğunda oğulları arasında onun rehberliğini yapan Abdullah b. Ka'b b. Malik'ten bildiriyor: Ka'b b. Malik'in Tebuk savaşından geri kalışını anlatırken şöyle dediğini işittim: "Bedir savaşı hariç Tebuk savaşına kadar Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katıldığı hiçbir savaştan geri durmadım. Bedir savaşından geri duranlar da kınanmamıştır. Zira o zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyş kervanını hedefleyerek çıkmıştı. Kervanda, Ebu Süfyan b. Harb ve Kureyş'ten bir grup vardı. (Tebuk dönüşü) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırınca gidip önünde oturdum. Bana: "Neden savaşa katılmadın? Oysa ki bineğini bile satın almamış mıydın?" diye sordu. Şöyle karşılık verdim: "Evet!''ey Allah'ın Resulü! Senden başka birinin önünde dünyalık bir konu için bu şekilde otursaydım mazeret sunarak onun öfkesinden kurtulacağımı düşünürdüm ... (Ka'b hadisin devamını aktarıp şöyle devam etti) Bu konuda Allah'ın bağışlamasını dilerim! Hanımıma: "Ailene git ve Allah bu konuda :ıüküm verinceye kadar yanlarında kal" dedim. (Elli gün sonra) Sel' dağının :epesinde birinin yüksek bir sesle: "Ey Ka'b b. Malik! Müjde!" diye bağırdığını işittim. O an hemen secdeye kapandım. Sıkıntımızın bittiğini, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra, Allah'ın tövbemizi kabul ettiğinin ilan ettirdiğini anladım. Müslümanlar bizleri kutlamaya koşuştular. O iki arkadaşıma da müjdeciler gitti. Müjdesini almak için biri atına binip yola koyulmuştu. Eslemli biri de dağın tepesine :;ıkıp o şekilde bağırmıştı. Tabi ki adamın sesi attan daha hızlı gelmişti. Sesini duyduğum adam yanıma müjde vermek için varınca üzerimdeki giysimi çıkarıp ona verdim. Vallahi o günü başka giysim de yoktu. Daha sonra iki parçalı bir elbise ödünç aldım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru gittim. İbn Şihab da aynı manada bir rivayette bulunmuş ancak: "Kendi kendime, acaba Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamı alırken dudaklarını Dynattı mı" dedim ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra' da (6/153; 7/23) rivayet etti.

21556 (2)'de geçmiştir.

 

 

SONRAKİ