MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

126- Tebuk Gazvesi - Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bu Gazveye Verdiği Önem ve Hz. Osman'ın Bu Gazve için infakta Bulunması

 

1. Ka'b b. Malik

 

25472- Ka'b b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çoğu zaman bir savaşa gideceği zaman bir yeri gösterir, fakat başka bir yere giderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk savaşın 1 havaların çok sıcak olduğu bir zamanda uzaktan susuz çölü aşarak gelmiş ve çok sayıda düşmanla karşılaşmıştı. Bu sebeple Tebuk savaşında gideceği yeri açıkladı ve savaşa tam olarak hazır olmalarını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2948), Müslim (2769) ve Nesai, (6/152) rivayet ettiler.

14195(1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ka'b b. Malik

 

25473- Ka'b b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Tebuk gazvesine Perşembe günü çıktl."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2950) rivayet etti.

6604 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdurrahman b. Habbab es-Sülemi

 

25474 (1)-z Abdurrahman b. Habbab es-Sülemı anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka hutbe verip onları Tebuk ordusu için bağışta bulunmaya teşvik edince, Osman b. Affan kalktı ve: "Koşumları ve silahlarıyla beraber yüz devenin donatımını ben üzerime alı yorum" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine insanları orduya yardım için teşvik edince Osman: "Koşumları ve silahlarıyla beraber yüz devenin donatımını ben üzerime alı yorum" dedi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), minberden bir basamak inip tekrar teşvike devam edince Osman: "Koşumları ve silahlarıyla beraber yüz devenin donatımını ben üzerime alıyorum" dedi. Ravi der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini şöyle yaptığını -elini hareket ettirdiğini- gördüm. (Ravi) Abdüssamed burada elini hayret edenler gibi çıkardığını söyler. ''Osman bundan sonra ne yapsa ona zarar vermez'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/625 (3700) "ğarıb") rivayet etti.

 

 

 

25475 (2)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

4. Abdurrahman b. Semure

 

25476- Abdurrahman b. Semure der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk ordusunu techiz ederken Osman b. Affan, elbisesinin içinde bin dinarla gelip Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kucağına döktü. Hz. Nebi Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle bu paraları evirip çevirerek defalarca: ''Osman bu günden sonra ne yapsa ona zarar vermez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/626 (3701 "hasen ğarıb") ve Hakim (3/102 "sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ